Wielergod Eddy Merkcx werd geboren in Meensel-Kiezegem. Zijn jeugdjaren bracht hij door in de omgeving van Brussel. Vandaag vindt hij zijn toevlucht in Sint-Brixius-Rode. Dit dorpje in Vlaams-Brabant is een deelgemeente van Meise en ligt in mooi heuvelachtig terrein. Ten noorden van Brussel, tussen de E40 en de E19, liggen mooi bewerkte landbouwgebieden, die de naam ‘Brabantse Kouters’ kregen. De provincie gaf deze naam, om een onderscheid te maken met het nabijgelegen Pajottenland. De gemeenten Asse, Meise, Wemmel en Grimbergen liggen in de zogenaamde Brabantse Kouters. De hellingen in het Land van Eddy verdienen met het oog op de Tourstart de nodige aandacht.
In de provincie Vlaams-Brabant zijn er veel hellingen. Het Hageland in oosten van de Provincie en het Pajottenland in westen van Vlaams-Brabant zijn de bekendste regio’s. Ook de valleien van de Zenne en de Dijle hebben mooie hellingen. De Brabantse Kouters worden iets minder door rivieren gevormd.
1. Molenberg (74 m)
Dit mooie hoogteverschil van 59 meter in de streek ligt op het grondgebied van Affligem. In de deelgemeente Hekelgem zal je de stijgingspercentages niet meteen gaan hekelen. Wel het lange vals platte deel na de brug over de E40. Beginnen doe je in Teralfene en na twee en een halve kilometer sta je in Hekelgem. De Molenbeek is aan de voet gelegen en heb ik als grens genomen, voor het Pajottenland in het zuiden en de Brabantse Kouters in het noorden.
2. Putberg (62 m)
De naam Putberg verwijst naar vroegere steenontginningen. Een ophoping die je krijgt door iets uit te graven, werd vroeger een putberg genoemd. De kasseien die deze helling sieren, komen niet uit de eigen ondergrond. De holleweg in Asse is een schoolvoorbeeld van een oer-Vlaamse helling in oude stijl: een steile aanvang met kasseien en een uitloper in asfalt. De Putberg in Asse is dan ook niet door iedereen geliefd.
3. Heedstraat (73 m)
Een huisje hier, een opritje daar, een serre links en een tuinhuis rechts, een fijne asfaltstrook bergop en een gelijk percentage: dit is de Heedstraat. Het amalgaam van bebouwing typeert Vlaanderen en typeert deze helling. Het is een beklimming die vooral gekozen werd vanwege het stijgingspercentage en het hoogteverschil van 41 meter. De Platijn en de aansluitende Keierberg zijn door hun kasseien interessanter, maar daarvan hebben we al een exemplaar in de buurt: de Putberg.
4. Terlindenweg (79 m)
In de omgeving van Asse zijn er veel beklimmingen te vinden die op elkaar gelijken. De Terlindenweg start in een smalle holleweg met wat water en gaat gestaag tussen de huizen over een lengte van anderhalve kilometer. De beklimming is aangenaam en nooit te steil. De meeste renners nemen deze helling als aanloop naar de veel bekendere Hoogpoort.
5. Vrijthout (74 m)
Deze beklimming is volgens Strava zowat de populairste strook bergop in de omgeving. De beklimming is gelijkmatig. Enkele verkeersremmers onder de vorm van bloembakken vertragen vooral het autoverkeer. Als fietser is de afdaling in Asse een fijne streep rechtdoor. Bergop kijk je naar velden en eventueel het kasteel van Hoogpoort. Sommige mensen gebruiken ook de naam Tenberg.
6. Steenberg (80 m)
Deze beklimming is mijn persoonlijke favoriet uit deze streek. De beklimming heeft zowat alles: een bocht links, een bochts rechts, een vlakker deel en een steiler deel, huizen en hoeven, een zekere lengte en op het einde sluit je af met kasseien die er mooi bij liggen. Deze helling is vanuit het noorden zowat de eerste puist die je ziet en kan bedwingen. Geniet van de Mollemstraat en zijn 43 hoogtemeters.
7. Fluxenberg (68 m)
Tussen Ossel en Oppem ligt de Heirbaan op een heuvelrug. Dit tracé getuigt van een rijk verleden. De weg uit asfalt, kasseien en betonplaten is de mooiste link tussen Meise en Brussegem. Je vermijdt alle drukte en het uitzicht over Brussel en het Atomium is prachtig. De Fluxenberg is een van de vele hele hellingen naar deze weg. Vanuit het noorden ga je 30 hoogtemeters te hoogte in.
8. Krogstraat (72 m)
De gemeente Meise heeft de beroemdste Belgische inwoner. De wielerlegende Eddy Merckx werd geboren in Meensel-Kiezegem, groeide op in Sint-Pieters-Woluwe en verhuisde op later leeftijd naar Sint-Brixius-Rode, een deelgemeente van Meise. De Krogstraat in Meise is een helling met een zekere schoonheid. Vooral de top van de klim, met vijf straten die samenkomen, maakt deze pente van een kilometer lang en 3% gemiddeld, pittoresk. Het is ook het begin van de Heirbaan richting Brussegem.
9. Sint-Alexiusstraat (66 m)
De Brusselse Ring is een grens die voor veel wielertoeristen een horde te ver is. Het is een grootstad waar Koning Auto nog te veel de bovenhand heeft, schrikt pedaleurs de charme af. De Sint-Alexiusstraat loopt ten noorden van de Ring. Het contrast kan op weekdagen niet groter zijn. Filevorming richting het Viaduct van Vilvoorde of het verkeersknooppunt van Strombeek-Bever zijn dagelijkse kost. Als fietser rijd je waarschijnlijk alleen op deze stevige helling: 1.3 km en 3% gemiddeld.
10. Windberg (59 m)
De Windberg in Grimbergen is voor veel wielertoeristen een begrip. Het bord langs rechts verklaart veel. De aangegeven 10% is misschien overdreven, maar de helling en de wind kunnen stevig spel spelen. De klim ligt in een ietwat rustigere omgeving. Met 27 hoogtemeters is de beklimming niet indrukwekkend, maar wel de meest oostelijke helling van enige waarde in de Brabantse Kouters.
Probeer ze zelf via onderstaande kaart:
Brabantse Kouters: ik mis er nog een paar mooie, msschn mooier dan de opgelijste:
Brussegem-Bosbeek: Eeckhoutweg (langs plantenkwekerij De Koster)
Brussegem Wolvendaal, naar de Heirbaan. gelardeerd met kleine scheefliggende betonplaten.
LikeLike
Brabantse Kouters: nog een paar mooie, msschn mooier dan de opgesomde –
Brussegem, Bosbeek: Eeckhoutweg (langs plantenkwekerij De Koster)
Brussegem Wolvendaal, naar Heirbaan. Opgefleurd met kleine schuinliggende betonplaten.
LikeLike