Geen enkele wielerwedstrijd boezemt zoveel angst is als Parijs-Roubaix. Geen enkele wielerwedstrijd dwingt fietsconstructeurs zo ver om vernieuwingen door te voeren. Kasseien kunnen soms zwaarder doorwegen dan een gemiddelde helling. Kasseien zijn wereldwijd een uitstervend fenomeen. In België, Nederland en Noord-Frankrijk liggen nog enkele prachtexemplaren. Ook de wielerwedstrijden maken er duchtig gebruik van. In de provincie Antwerpen zijn de Antwerp Port Epic en de Scheldeprijs Schoten de bekendste wielerwedstrijden met kasseien. In deze top 10 ontdek je de 10 mooiste kasseistroken van de provincie Antwerpen.
Vroeger werden heel veel wegen aangelegd in kasseien. Dan volgde een massale asfaltwoede. Tegenwoordig worden de weinige kasseistroken niet meer zo snel geasfalteerd. Ze worden meestal heraangelegd en voorzien van een betonnen zijkant, berm of fietspad. Dit is het ideale compromis om kasseien te bewaren en zwakke weggebruikers, dito fietsers, van een gladder wegdek te voorzien. Voor kasseienvreters is deze evolutie jammer. De zoektocht naar kasseistroken die integraal in kinderkopjes liggen, is daarom moeilijker geworden.
Er zijn ook heel wat kasseistroken waar je als individueel fietser, volgens de wegcode, niet over mag. Als je in groep fietst, meer dan 13 renners, behoren deze stroken wel tot de mogelijkheden. Ik denk dan aan de prachtige Frilinglei in Brasschaat, met brede rotondes en een royale breedte. Ook de kasseistrook van Hoog-Lachenen in Lier en Lint was tien jaar geleden een ware martelgang, tot het gladde fietspad er kwam en je verkeerstechnisch daar hoort te rijden. Ook de prachtige Ledeganckkaai vormde in 2017 nog een scherprechter tijdens het BK wielrennen. Vandaag vind je hier asfalt. Tenslotte tellen drukke stadscentra en woonwijken ook heel wat stenen. Ik denk aan de Cogels-Osylei in Berchem of de Cadixwijk in Antwerpen-Noord. Deze worden vanwege de drukte ook weerhouden.
1. Voort, Pulderbos, 1800 m
Deze kasseistrook zat tot 2007 in het parcours van de Scheldeprijs. Door de ligging in de wedstrijd werd hier wel een schifting gevoerd, brak het peloton in stukken, maar door de lokale ronden in en om Schoten klitte alles opnieuw samen. De getelefoneerde massaspurt was in negen van de tien gevallen een feit. De kasseistrook Voort blijft wel mijn persoonlijke favoriet. De strook is bijna 2 km lang. Kasseien verschillen van kwaliteit, dikte en grootte. Het Bos van Wallers van Pulderbos doet zijn naam alle eer aan en ligt in het Antwerpse fietsknooppuntennetwerk. Opletten geblazen, tussen knooppunt 98, 41 en 96.

2. Torense Weg, Stabroek, 1500 m
In de Antwerp Port Epic, de voormalige Schaal Sels, zit deze kasseistrook steevast in het parcours. De Torense Weg in Stabroek wordt in beide richtingen meermaals aangedaan en bestaat uit een langer deel van 1100 meter kasseien en een korter deel van 400 meter. Een betonstrook onder de A12 splitst de strook in twee. Op Strava heet deze kasseistrook niet voor niets Haveluy à Wallers, naar de bekende Parijs-Roubaixstrook. De kasseien op het kortste deel liggen er het slechts bij: een prachtstrook doorheen de polder!

3. Conterscherp, Zandvliet, 1300 m
In de 17e eeuw werd het dorp Zandvliet omgevormd tot een Spaanse fortificatie met zeven bolwerken. Het moest Antwerpen beschermen tegen de Staatse legers uit het noorden, het huidige Nederland. In de 18e eeuw verjoegen de Fransen de Spanjaarden en werd de fortificatie afgebroken. Er blijft nauwelijks nog iets van over. Enkel in het Zandvlietse stratenpatroon en in de straatnaamgeving is er een verwijzing naar deze periode. Conterscherp is een stevige strook van 1300 meter met enkele bochten in de vorm van het toenmalige fort. Op Strava gekend als: Carrefour de l’Zandvliet.
4. Broekstraat, Schoten, 1700 m
De Broekstraat in Schoten is de klassieker bij uitstek in de lokale ronde van de Scheldeprijs in Schoten. Deze kasseistrook ligt er naar de normen van een kasseistrook breed en vlotjes bij. Enkel de bocht na het intermezzo in asfalt verdient wat meer aandacht. Hier is het tijdens de Scheldeprijs in Schoten ook af en toe bonje, met valpartijen en lekke tubes. De renners hebben er weinig oog voor, maar vooral het kasteel aan de rechterkant heeft een zekere allure.

5. Nattenhaasdonk, Bornem, 2800 m
Deze strook was vroeger zonder enige twijfel de zwaarste strook in de provincie Antwerpen. Sinds een gedeeltelijke heraanleg van deze weg is de strook doenbaarder geworden. De eerste negenhonderd meter vanaf de Scheldedijk zijn nog intact. Wanneer de weg naar het westen afbuigt, maakt een betonnen zijkant de rest van de kasseien overbodig. Enkel de diehards kunnen hier nog zo’n twee kilometer verder dokkeren.

6. Notelaerdreef, Bornem, 900 m
Ook de Notelaerdreef start net als de kasseistrook van Nattenhaasdonk aan de Scheldedijk. Deze met bomen geflankeerde strook is prachtig en in een mooie staat. De strook kan in Hingene nog verlengd worden in de Edmond Vleminckxstraat of de V. de Witstraat, maar deze straat heeft een slecht fietspad, waar je volgens de wegcode gebied te rijden. Een kasseiliefhebber kan dit omzeilen. Neem ook zeker een kijkje bij het Kasteel d’Ursel. Dit is een neoclassicistisch pareltje in Klein-Brabant uit de 17e eeuw.

7. Schoonaardestraat, Bornem, 1000 m
Er kan een gehele top 10 met kasseistroken in Klein-Brabant worden gemaakt. De Schoonaardestraat in Bornem is net als de vorige twee stroken een mooie strook van ongeveer een kilometer. De strook loopt parallel met de N16. De Schoonaardestraat is goed doenbaar op de rug. De zijkanten liggen er schots en scheef bij. Klein-Brabant is door de ligging in België bijzonder. Door de brede Scheldebocht, de Rupel en het Kanaal van Willebroek is deze regio afgelegen en voor drie vierde omgeven door water.

8. Koningshoefsedijk, Retie, 1800 m
Deze 1800 meter kasseien liggen ver in de Kempen, op het grondgebied van Geel en Retie. Een asfalten weg met twee rijvakken wordt net voor de gemeentegrens een smalle kasseistrook. De kasseistrook is ook gekend als Ten Aard of Heide. De naam ‘Aert’ verwijst naar de woeste gemeengronden uit het feodale stelsel. Ook de achternaam van Wout verwijst hiernaar. In de wielertoeristentocht de ‘Hel van de Kempen’, vertrekkende vanuit Dessel, zit deze kasseistrook opgenomen. De strook is beschermd erfgoed.

9. Peulisbaan, Bonheiden, 1200 m
De Peulisbaan in het pittoreske Bonheiden is een mooi exemplaar in het zuiden van de provincie. Enkele wegen dwarsen de kasseistrook waardoor je op je hoede moet zijn als je voluit doortrekt. Bij de lokale brasserie Leysen buig je eerst een tijdje linksaf. Nadien gaat de Peulisbaan immer gerade aus. De kasseien liggen er meteen schots en scheef bij. Aan de linkerzijde van de weg ligt een smal asfalstrookje.
10. Scheldedijkwegel, Hoboken, 1800 m
Op het Antwerpse Petroleum-Zuid zijn er een resem kasseistroken verdwenen. De Olieweg was er zo eentje. Door de komst van Blue Gate Antwerp wordt deze oude petroleumsite omgevormd tot een duurzaam bedrijvenpark. De Scheldedijkwegel blijft wel. Deze strook ligt iets meer naar het zuiden in het natuurgebied van de Hobokense Polder. De 1800 meter kasseien liggen er verraderlijk bij en het parcours is bochtig. Het aarden kantje kan je soms gebruiken. Op het einde moet je ook een slagboom ontwijken. Zeker de moeite waard.

Op deze kaart zie je de spreiding van de kasseistroken. Vooral de grenzen van de provincie zijn goed bedeeld.
Tip: Hoog-Lachenen in Lier. Kasseistrook van bijna 2 kilometer met enkele bochten erin. Een strook die Parijs-Roubaix waardig is.
LikeLike