De 10 mooiste beklimmingen van de Morvan

Vanuit Brussel sta je met 530 kilometer op de teller in Autun. Deze prima uitvalsbasis is geweldig om de heuvels van de Morvan te verkennen. Centraal in Bourgondië torent de Haut-Folin 901 meter boven zeeniveau uit. Dit middelgebergte is een uitloper van het Centraal-Massief. Het meest noordelijke deel is te vergelijken met de Ardennen. De hoogteverschillen die je hier vindt, zijn een stukje steviger en uitdagender. Ontdek de mooiste beklimmingen in deze onontdekte parel van Midden-Frankrijk… de Morvan.

1. Haut-Folin (901 m)

De hoogste beklimming in de Morvan is een afgeplatte berg. Dankzij de televisietoren valt de top toch op. Vanaf Parijs ligt hier het dichtstbijzijnde skistation. De beklimming van de Haut-Folin start in La Celle-en-Morvan. Het aantal rijvakken verdubbelt wanneer de weg wat steiler oploopt. Na zo’n 7 kilometer gaat de weg linksaf en versmalt de weg. Je duikt een bos in. De weg kronkelt via de vallei van la Canche verder. Na 17 kilometer sta je boven. Slechts 3.2% moyenne en bijna 600 hoogtemeter heb je overwonnen.

2. Mont-Beuvray (821 m)

Bibracte was aan het einde van de 2e eeuw v.C. de hoofdplaats voor de Eduens, een Gallisch volk. De vestigingswerken en woonwijken werden deels opgegraven. Het oppidum is te bewonderen wanneer je deze beklimming doet. Links en rechts wandelen toeristen voorbij. Na de slagboom loopt de weg zeer steil omhoog: 3.5 km aan 7.5% gemiddeld. Fiets ter hoogte van de top ook 100 meter langs een gravel parking en het gras om van een heel mooi uitzichtspunt met oriëntatietafel te genieten.

3. Col de la Croix de Chèvre (698 m)

De col van het Geitenkruis is een gelijkmatige beklimming. Vanaf Vignerux loopt de weg wat gezapiger omhoog. De beklimming bereikt net geen 700 meter hoogte na 8.5 kilometer aan 3.6%. Op de top van de beklimming zie je de afslag naar Ménessaire. Deze gemeente behoort tot het departement Côte d’Or, maar is als het ware een enclave van het departement. Deze gemeente ligt als een eilandje tussen Sâone-et-Loire en Nièvre.

4. Lac des Settons (670 m)

Dit stuwmeer ligt op een hoogte van 586 meter hoogte. De dam werd in 1858 gepend en is daarmee een van de oudste Franse stuwmeren. Het Lac des Settons is zeer pittoresk. De vele kleine strandjes langs het meer trekken heel wat dagjestoeristen aan. Parijzenaren rijden hier tijdens de warme zomermaanden graag naartoe. De beklimming vanuit het oosten is behoorlijk steil in Moux-en-Morvan. Na het dorp blijft het geleidelijk aan oplopen: 10.5 km aan 2.6 %. Verder is het een fijne loper met een vlakker deel naar het meer toe.

5. Col de la Gravelle (766 m)

Vanuit Villapourçain kan bijna 400 hoogtemeters overwinnen. De Col de la Gravelle stijgt over een afstand van 7.7 km aan een gemiddelde van 5%. Meer dan mooie cijfers zijn dat. Probeer daarbij de drukkere D27 te vermijden en kies het kleine weggetje door het bos met nummer C1. Op die manier gaan enkel de laatste hectometers via de D27.

6. Col des Geuttes (616 m)

Het Lac de Pannecière ligt op de samenloop van de Yonne en de Houssière. De dam in het departement Nièvre werd door het departement Seine, het huidige Parijs, gebouwd. Door de vele overstromingen aan het begin van de 20e eeuw, wenste de stad de Seine en haar zijrivieren beter te controleren. Door de bouw van deze dam werd het euvel deels verholpen. De klim van 7.7 kilometer aan 3.9 % gemiddeld start aan dit meer.

7. Les Brenets (689 m)

Het gehucht Les Brenets ligt op een hoogte van 680 meter. Vanuit L’Huis Grillot klim je over een afstand van zo’n 8.5 kilometer aan een gemiddelde van 4.0%. Tussen de bomen, velden en enkele kleine boerderijen klim je gestaag over een typische Franse weg. De teer borrelt er in ’s zomers naarboven, waardoor er zwarte stippen glibberig boven komen drijven. De gravillions links en rechts blijven dan geregeld aan je band kleven.

8. Croix de la Libération (600 m)

Vanuit sommige delen in het stadscentrum van Autun is dit kruis te zien. Hoog bovenop de heuvel wekt dit grote bouwwerk de nodige aandacht. De weg naar dit kruis telt 6 mooie haarspeldbochten en start aan de prachtige Romeinse omwalling van Autun. Net voor de Col de la Porolle sla je rechtsaf en leg je de laatste meters naar het mooie uitzichtpunt af. Boven zie je de Autun heel mooi liggen, samen met de valleien van de Arroux en de Ternin. In de Tour de France van 2007 was dit de finale afdaling naar de finish in Autun.

9. Signal d’Uchon (689 m)

Het Keltische ‘uxello’ betekent ‘hoog’. De naam Uchon is hiervan afgeleid. Door het sterke hoogteverschil met de omliggende valleien is dit een ideale plek voor parapenters en deltavliegers. Vanuit Tagnière heb je een hoogteverschil van net geen 400 hoogtemeters: zo’n 7.5 km aan 5% gemiddeld. Boven staat een colbordje met: Col de la Croix de Messire Jean 676 meter. Vanuit de les Serteaux is de beklimming nog steiler: 2.9 kilometer aan 9.6% gemiddeld. Hierdoor is deze zijde zowat de zwaarste beklimming van de Morvan.

10. Col des Blanchots (562 m)

Ten zuiden van Autun liggen een aantal mooie heuvels. Door de bredere vallei van de Arroux lijken ze niet helemaal tot het massief van de Morvan te behoren. De naam Morvan is afgeleid van het Keltische mar (zwart) en vand (gebergte). De dichte begroeiing maakt het contrast in het bos zeer sterk. Opvallend aan deze regio is bovendien de afgelegenheid. Heel wat dorpen lopen leeg en de regio heeft sterk te kampen met ontvolking. Dat maakt de Morvan des te interessanter. Fiets op de Col des Blanchots in 6.5 km en 4% terug naar Autun.

Bekijk onderstaande kaart om de ligging van alle beklimmingen te weten te komen:

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s