De nieuwe veldritkalender: een storm in een glas sportdrank?

Is het een revolutie of een gratuite prijsverhoging door de UCI? De nieuwe veldritkalender werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Veel gepalaver en discussie vooraf. Maar is deze nieuwe kalender eigenlijk iets om ons druk over te maken? De UCI had het aanvankelijk over zestien wereldbekerwedstrijden. Uiteindelijk zullen we het volgend jaar met veertien wedstrijden moeten stellen, plus zes wedstrijden dus.

Is dit een revolutie in kalenderland? Voor renners als Wout Van Aert of Mathieu van der Poel maakt het eigenlijk niets uit. Ze zien minder startgeld of UCI-punten niet als een issue. Ze zullen hun wedstrijden kiezen zoals zij dat willen, wereldbeker of patattencross. Zoals het in hun planning past. Een weg- en/of mountainbikeprogramma moet immers ook afgewerkt worden. Eten van meerdere walletjes levert hen meer plezier, aandacht en voldoening op.

Renners van de tweede rij

Het zullen vooral renners van de tweede, derde en laatste rij zijn die deze vernieuwingen wel of niet zullen voelen. Ook elite vrouwen en de beloftencategorieën kunnen extra problemen voelen. Mannen van de tweede rij zullen veertien kansen ruiken om met de ruikers aan de haal te gaan. Mathieu of Wout zullen nooit alle crossen afwerken. Aan Toon, Eli, Laurens of Tim om te pieken en te schitteren in Villars, Dublin of de States.

Renners van de laatste rij zullen het ook voelen. Minder financiële tegenprestaties in de wereldbekers en meer verre of verplichte verplaatsingen. Zij moeten wel volgen. Van acht naar veertien WB’s maakt voor hen een wereld van verschil. Ook al zijn er zeven crossen in België en twee op een boogscheut van de heilige cyclocrossgrond, zijnde Hoogerheide en Hulst.

En dan is er nog het financiële plaatje voor de organisatoren. Zullen buitenlandse crossen na een mindere editie kunnen blijven? Is de meerprijs die de UCI eist de kolen waard als Mathieu de dag ervoor een C2-cross afwerkt vanwege lucratiever? Ook dit jaar zagen we in de WB van Nommay geen Mathieu en in het zonnige Zonnebeke was ie er wel. Geen klassementscross, wel een fijne cross waar Wout en Mathieu elkaar bekampten. Voor de rijen supporters ook een no brainer.

In ieder geval verdient deze oude nieuwe formule een kans. Kalenders komen en crossers gaan, alleen waar er een duel is en spektakel verwacht wordt, zullen fans blijven gaan. Kleine voorspelling: over een aantal jaar zijn de wereldbekers in het buitenland weer bij af en hebben enkele Belgische organisatoren het leeuwendeel van de kalender in handen. Maar ook zij zullen na een minder jaar meteen minder financiële slagkracht voelen. In het wegwielrennen zagen we het aantal Belgische WorldTourklassiekers ook jaar na jaar toenemen.

WB-Kalender 2020-2021

• 4 oktober 2020: Waterloo (USA)
• 18 oktober 2020: Dublin (Ierland)
• 25 oktober: Zonhoven (België)
• 1 november 2020: Overijse (België)
• 15 november 2020: Tabor (Tsjechië)
• 22 november 2020: Koksijde (België)
• 29 november 2020: Besançon (Frankrijk)
• 6 december 2020: Wachtebeke (België)
• 13 december 2020: Antwerpen (België)
• 20 december 2020: Namen (België)
• 27 december 2020: Diegem (België)
• 3 januari 2021: Hulst (Nederland)
• 17 januari 2021: Villars (Zwitserland)
• 24 januari 2021: Hoogerheide (Nederland)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s