Natte dagen, koude tijden: het ideale moment om lekker in je badkamer, berghok of fitnessruimte in een virtuele wereld te stappen. Met een smarttrainer kan je koersen tegen andere leden, een beroemde beklimming uit de Tour de France rijden of gewoon rustig warmdraaien. Er zijn tal van mogelijkheden met jouw Tacx, Wahoo, JetBlack, Zycle, Bkool, Elite of Saris. Heel veel apps bieden de nodige virtuele ondersteuning aan. Helaas zijn de meeste apps betalend. Daarom zal ik alle gratis opties bespreken, zodat je een hele winter lang gratis op jouw smarttrainer zit.
1. Rouvy
(eerste twee weken gratis)
Rouvy is een van de meest onderschatte apps op de markt. De hoeveelheid virtuele routes die je via Rouvy kan fietsen, is haast ontelbaar. Er is keuze uit rondritten, beklimmingen, vlakke ritten, MTB-trails, tijdritten, sprintjes, triathlonroutes,… De Pyreneeën, de Alpen, de UK, Tour de Suisse,… behoren allemaal tot de opties. Rouvy is de eerste twee weken gratis. Hiermee test je alle mogelijkheden die de app te bieden heeft. Daarmee weet je meteen wat je koopt. In tegenstelling tot veel andere apps, waar de free trial amper mogelijkheden biedt. Ik testte zes routes, met telkens een tussensprint of twee.

2. Tacx
(eerste maand gratis bij aankoop van een Tacx-trainer. Nadien een vijftal gratis demo’s.)
Tacx biedt bij de aankoop van een Tacx-trainer ook één maand gratis toegang tot de app aan. Via een code krijg je toegang. De hoeveelheid filmpjes met virtuele ondersteuning is veel beperkter, vergeleken met Rouvy. De kwaliteit ervan is echter een constante. Tacx produceert goede smarttrainers en de app voor je tablet is recent verbeterd.

3. B’TWIN Training by Kinomap
(Enkele ‘free access’ filmpjes die je niet kan uploaden op Strava.)
Deze trainingsapplicatie is een ontgoocheling. Je kan gratis filmpjes afspelen van de community. Er zijn wereldwijd opties. Hiervoor ga je bij ‘playlists‘ naar ‘free access‘. Daar vind je een achttal filmpjes, onder het mom van ‘try before you buy‘. Ik koos een filmpje, maar ik voelde geen aanpassingen van mijn smarttrainer wanneer er virtueel bergop werd gereden. Enkel de cijfers gaven aan dat het bergop ging. Of dit in de betalende versie wel zo is, is nog maar de vraag? Als de vrije versie tegenvalt, waarom dan betalen? De gereden route kon je niet uploaden op Strava.

4. BKool Indoor
(Geen noemenswaardige gratis opties)
Ook BKool heeft weinig tot niets gratis te bieden. Testen is daardoor niet echt mogelijk. De beschikbare filmpjes in de vrije ruimte, geven geen virtuele beelden. Je krijgt gewoon een standaardscherm met cijfers. Hierdoor is BKool helemaal niet interessant om een keertje te testen. Ik zou deze optie dan ook gewoon overslaan. Ik testte een route uit en kon deze niet uploaden naar Strava. Dit is een gemiste kans.

5. Zwift
(Eén tot drie maanden free membership)
Zwift is één van de bekendste apps om virtueel te trainen. Bij de aankoop van mijn smarttrainer kreeg ik drie maanden gratis Zwift cadeau. Zwift probeert daarmee de nodige sportievelingen te lokken: een goede strategie. En ik moet heel eerlijk bekennen: sinds ik Zwift gebruik, vind ik de andere betalende apps niet meer interessant. Ik vind het gewoon veel boeiender om in Watopia te fietsen dan om een uur bergop te rijden zonder al te veel interactie. Met een abonnement van drie maanden kan je al wat guur weer tijdens de wintermaanden vermijden.
Besluit
Qua open source mogelijkheden zijn er weinig tot geen goede gratis opties op de markt. Bij de aankoop van een smarttrainer krijg je heel wat ‘gratis’ opties, maar deze voordelen zijn slechts tijdelijk. Nadien betaal je. Tacx heeft met de Flux-modellen de best betaalbare smarttrainers en ook de ondersteunende app van Tacx is prima. Rouvy is een heel fijn alternatief voor meer beelden, opties en routes. Persoonlijk vond ik deze filmpjes na verloop van tijd eentoniger. De hoeveelheid variatie en interactie wist mij onvoldoende te triggeren. Ook het oeverloos bergop rijden, zonder een gratis afdaling werkt demotiverend.
De enige echte motivator in dit lijstje was Zwift. De beelden zijn ‘gevirtualiseerd’ waardoor je jouw rit vanuit verschillende standpunten kan bekijken. Het verdienen van badges, samen fietsen, koersen rijden, likes kunnen geven of zogenaamde ride-ons, het drageffect, de grote hoeveelheid vlakke en geaccidenteerde parcoursen, maakt van Zwift een topervaring. De jaarlijkse fee van 180 EUR is voor sommigen misschien wat prijzig. Kies dan voor een driemaandelijks abonnement van 45 EUR: een ideaal kerstcadeau. Dit om de koude winter te overleven.
Hoi Sam,
Leuk stukkie over zwift,maar je moet een halve ite’r zijn om de juiste spullen te kopen…..smar tv..of laptop…computer…etc wel niet Bluetooth wel niet wiffi etc ik als leek zijnde knap je hier echt op af.En natuurlijk kan je zomaar wat kopen en dan elke keer storing.Ik snap echt niet dat bv Mantel vertel dit type tv met ….of dit type laptop met…..etc voor mijn als leek is dit allemaal zeer verwarrend.
Gr,Hans
LikeLike
Ik ben het met je eens Hans.
Het was voor mij ook een hele zoektocht om mijn Tacx trainer werkend te krijgen. W10 op laptop met Dongel werkte niet. Android telefoon werkt goed maar met chromecast naar beeldscherm krijg ik slechte beeldkwaliteit. Er is namelijk geen app dat casten mogelijk maakt. Bij een iPad moet je een kabel kopen van 80 euro om het signaal op een beeldscherm te krijgen. (Ik heb geen Apple TV). ik heb van een collega een goedkoop kabeltje (China) geleend voor de IPad en deze nokt er elk half uur mee.
ik heb een wat goedkopere Tacx trainer en deze maakt best veel lawaai. Voor mij maakt dat niet zoveel uit want ik train in een grote verwarmde garage.
Veel meer als mijn niet Smart trainer. Ik kan niet de zelfde versnellingen rijden als op de weg. De trainer rijdt veel zwaarder. Ik heb een wiel met bergverzet voor de smarttrainer gemaakt. Wellicht hebben jongere mensen hier minder problemen mee. (Ik heb een ftp van 170)
Ik schrijf dit niet om te klagen, maar het was/is bij mij een hele onderneming om een en ander werkend te krijgen.
Ik vind trainen op een smarttrainer echt heel leuk om te doen in de winter.
Ik kan langer en beter trainen dan op een gewone rollertrainer.
En al de gegevens die krijgt tijdens en na de training, er ging voor mij een nieuwe wereld open.
Ik heb alleen nog maar met Tacx gereden en dat wordt ik na een jaar wel een beetje zat.
Maar zoals Sam schrijft, er is nog genoeg apps om te proberen.
Groet, Gerrit
LikeLike
Na diverse apps geprobeerd te hebben (oa. Tacx, Bkool, Fullgaz) deze week Zwift getest. De eerdere reacties kan ik niet onderschrijven, het werkt “out of the box”. PC met W10, Bluetooth dongel en internet via de kabel. @Gerrit: bij de settings kun je de trainer difficulty instellen dan kun je een helling minder zwaar laten lijken, heb je geen bergverzet nodig. Hoewel ik de real life filmpjes van bijv. Tacx mooi vind om te doen, heeft het interactieve van Zwift me verrast. Hiermee ga ik de herfst en winter wel doorkomen.
LikeLike