Superprestige in Diegem: sfeer tussen paaltje en grasperk

De cyclocross in Diegem is in volle gang. De eerstejaars nieuwelingen en de tweedejaars nieuwelingen rijden hun cross apart. Sommigen jongens hebben de fysiek van een vent. Andere gastjes zijn kleine magere ukjes die amper op hun tuig passen. Hun geringe gewicht speelt in hun voordeel wanneer het bergop gaat. In de zandbak ontbreekt het hen aan brute kracht. Het is een schouwspel waarbij het verschil tussen de eerste en de laatste al snel toeneemt.

In de VIP-tent en de vele feesttenten vallen nu al de eerste slachtoffers. Aan de jeneverkramen zijn sommigen heren en dames al getransformeerd in een stokerij. De hamburgerkramen maken aan de lopende band hamburgers. De frikandellen pruttelen hevig in het frietvet. Kwestie van een goede fond te leggen voor de ingeslagen alcoholconsumpties. Wie wint, zal hen worst wezen.

De vrijwilligers op de parking krijgen de eerste verwensingen naar hun kop geslingerd. Dat is totaal onnodig. Deze lieverds doen hun dagtaak uit liefde en passie. Een vriendelijke groet, een lieve lach of een welgemeende zwaai maakt hun dag. Het zijn gouden schakels in dit grote gebeuren. Zonder hen zou de chaos welig tieren. Hun fluorescerende uitrusting zet hun belangrijkheid nog niet genoeg in de verf.

Aan de pits draaien de Kärchers nu op volle toeren. Het zompige slijk is dit jaar de grote afwezige. De wissels blijven beperkt. De spuitstand boven en de spuitstand beneden krijgen de materiaalwissels goed bolgewerkt. Eventueel een lekke band hier of een nieuw bandenprofiel daar, meer werk hebben de mecaniciens van dienst niet.

De stewards aan de oversteekplaatsen moeten de zenuwachtige supporterslui weten te bedwingen. Nog snel snel over, kan meteen voor miserie zorgen. Een aanstormende renner kan tegen raketsnelheid nog net een been ontwijken. De fluim die volgt, zegt genoeg. De snelheid op het parcours is dit jaar fenomenaal. De vele kijklustigen genieten en tieren de longen uit hun lijf.

De speaker schreeuwt en zweept het publiek nog verder op. De slaande handen tegen de schuine pancartes aan de finish maken een oorverdovend geluid. Het kondigt de volgende ronde aan. De volgende ronde brengt nogmaals schuine talud, vier bruggen, balkjes, zandbak, Regimentsberg, holderdebolder, grasperkjes en paaltjes. De opbouwers hebben er hun werk van gemaakt. De organisatie verdient weeral een pluim.

En op het einde…

Cyclocross is een wedstrijd tussen verschillende renners en op het einde wint…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s