Ontdek de grootste kerstboom van België!

O dennenboom, o dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon. Wat is er rond deze tijd van het jaar gezelliger dan een kitscherige kerstboom? Een fijnspar, een Nordmann, een blauwspar of een plastieken nepper, vergezeld van een stel ledlichtjes. De integrale Jingle Bells van kerstbal tot kerststal wordt van het zolder gehaald. We gaan in deze periode lekker all the way. Heel de reutemeteut moet in dat ding gepleurd worden. Kwestie van de korte kille dagen te verwarmen met het summum van gezelligheid.

Je boom opzetten, heeft iets sacraal. Bij velen staat de kerstboom “installeren” met stip op de kalender. Het is ofwel een dag om per toeval toch nog even naar de tandarts of een verre vriend te moeten. Of het is een dag om lekker te leuteren over waar die nieuwe ballen van de bouwmarkt horen te hangen. Het is dan ook een ongeschreven regel dat ie tussen Sinterklaas en Driekoningen mag staan. Je boom vroeger opzetten of te laat afbreken? Dan heb je heb geheid critikerstici.

Een kerstboom zetten, is ook allang niet meer een louter christelijke aangelegenheid. Het heidense symbool van de midwinternacht werd al door de Germanen en Romeinen gebruikt. Groene bomen en takken stonden symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. De christenen namen de hype later over. Vandaag zetten zelfs de grootste ketters en ongelovigen een boom. Ik las in de krant dat zelfs moslims beginnen met deze traditie, onder het mom van gezelligheid.

Kerstboom met Strava

Omdat het kerstboomgebruik zo ingeburgerd is, kon ik als fietser en Stravafan niet achterblijven. Een kerstboom opzetten met een fiets erin kan. Een stel wielen, shifters en bellen in de boom, afgewerkt met een beenwarmer en een bibshort. Zo gek moet het niet worden. Met Strava kan je wel een kerstboom opzetten. Op voorhand een kerstboomroute uittekenen en Kerstmis kan niet meer stuk. Dit heb ik een week voor de drukke feestdagen, tussen Sinterklaas en kerst dan ook gedaan.

Tussen de A12 en de F1-fietsostrade tekent zich een perfecte kegelvorm af. Het puntje van mijn boom is het Antwerpse Stadspark. De E19 vormt als het ware de stam. Om mijn boom op te fleuren, maakte ik een paar gezwinde slingerbewegingen tussen Boom en Lint. Hier en daar pimpte ik de boel op met een stel kerstballen. Ik fietste kriskras door woonwijken of rond oude forten. De boel mag dan ook wat hebben.

Onderweg kwam ik een aantal straatnamen tegen die niet voor niets op de route lagen. De Zwarthoutstraat in Waarloos, de Palmboomstraat in Aartselaar, Wilgstuk in Kontich-Kazerne, Drie Eiken in Edegem en het hoogtepunt van de dag: de Beukenlaan, de Acacialaan én de Dennenlaan in Wilrijk. Gekker hoeft het niet te worden. Met een stevige honderd kilometer op de teller kan deze kerstboom tellen. Van punt tot stam is deze Strava-boom 14 kilometer ‘hoog’. Daarmee is deze boom waarschijnlijk de grootste boom van België!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s