Promoveert de Superprestige in Diegem naar Wereldbekerstatus?

De Superprestige in Diegem valt traditiegetrouw tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Deze veldrithoogmis tussen park en pint mag je niet missen. Het is misschien het laatste jaar dat Diegem door het leven gaat als een Superprestige, het oudste regelmatigheidsklassement. Door de hervorming van de veldritkalender moet en wil Diegem een Wereldbekercross worden, anders dreigt de cross zijn privilegeplekje op zondag tussen Kerst en Nieuw te verliezen. Is deze “upgrade” terecht?

Als Diegem het nodige geld kan vinden, zal het financiële plaatje alleszins geen probleem vormen. De gemeente Machelen-Diegem wil dit topevent ook behouden. De tienduizenden supporters zorgen sowieso voor een wereldbekerstatus. Ze geven ook de nodige return on investment. De lokale middenstand vaart er wel bij. Hen hoor je echt niet klagen en supporters zullen ook niet wegblijven. Door de aanstekelijke avondformule, de ontegensprekelijke ambiance en het spektakel krijg je een gedroomde cocktail.

Wereldbeker

Het parcours is gezien de ligging ook meer dan top. Wereldbekerwaardig? Doe een rondje en je kent het antwoord. Middenin een dorpskern, rond voetbalvelden en naast de kerktoren, een parcours met de nodige technische huzarenstukjes en verraderlijke versnaperingen neer weten te leggen. Het is zo straf als de jenevertjes. Aan het parcours wordt ook jaarlijks lichtjes gesleuteld: lusje erbij, extra brug ertussen: allemaal in functie van extra supporters. Zonder daarbij in overdrijfmodus te gaan.

De grootste kracht van de cross in Diegem is voor de supporters soms onzichtbaar. De vrijwilligers en de parcoursbouwers die dagenlang arbeid verrichten voor de grote dag. Uiteraard heb je hen bij andere crossen ook. In Diegem moet er door het avondgegeven echter een versnelling hoger worden geschakeld. Overal lichtmasten plaatsen, met extra vrijwilligers voor de vele bezoekers. Dat willen en kunnen klaarspelen, verdient al een sterrenstatus, letterlijk en figuurlijk.

Betalen of degraderen?

Het zou met andere woorden doodjammer zijn, mocht Diegem moeten schuiven of compromissen moeten maken voor een modale cross, gewoon omdat ze wel of geen wereldbeker zijn. Diegem is incontournable op de kalender. Daar mag een nieuwe kalender niets aan veranderen, en een grote zak geld ook niet. Sommige heilige huisjes, zoals de cross in Diegem, zijn zoals de Ronde van Vlaanderen: traditie, de basis, een monument. Veeg hen weg en de sport is dood.

Als de nieuwe wereldbeker met de groffe geldborstel de klassieke organisaties wegveegt, moet het bij het oude blijven. Voorlopig is het daar nog even op wachten. De nieuwe veldritkalender wordt rond de periode van het WK bekend gemaakt. Als Diegem Wereldbeker wordt, wat zal er dan met de Superprestige gebeuren? Gaat dit klassement standhouden? Het is nog even koffiedik kijken. Al zal dat vanavond niet echt veel gedronken worden.Wereldbekerstatus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s