De 10 aantrekkelijkste hellingen in Antwerpen

Antwerpen is de platste provincie van België. Het meeste reliëf is hier gebaseerd op snelwegviaducten en kanaalbruggen. In de wijde omgeving zoeken wielerliefhebbers naar strookjes bergop of vies vals plat. Toch zijn er enkele. Ik wil van mijn tien favoriete hellingen in de provincie Antwerpen een korte impressie geven. Ga op ontdekking wanneer je ze nog niet allemaal kent.

1. Heist-op-den-Berg

Heist-op-den-Berg is een getuigenheuvel. Met 48 m boven de zeespiegel het op één na hoogste punt. Al bestaat daar discussie over. Met de fiets is het in ieder geval toch te merken. Het gaat bergop. En het gaat stevig bergop. Kasseien, bochtjes en verschillende varianten maken van deze ‘berg’ de Mont Ventoux van Antwerpen.

Lengte: 500 m

Percentage: 5.8 %

Hoogte: 48 m

Hoogteverschil: 29 m

(volgens Strava)

2. Beerzelberg

Het hoogste punt van de provincie Antwerpen met zo’n 52m, is net als de berg van Heist, een getuigenheuvel. De Ronde van België wil hier al wel eens over denderen. Meestal wordt de Diepestraat aangedaan. Jammer, maar helaas, is het hoogste punt van Antwerpen niet toegankelijk met de racefiets.

Lengte: 410 m

Percentage: 3.0 %

Hoogte: 45 m

Hoogteverschil: 11 m

(volgens Strava)

3. Bosstraat

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de lokale wielervereniging De Reetzweters hier hun Bestorming van de Bosstraat. Dit topevenement stelt de amateur of normale sterveling in staat om per tweewieler het hoogteverschil zo snel mogelijk te overwinnen. In feite knal je hier de Boomse cuesta omhoog, tussen de kleiputten door.

Lengte: 800 m

Percentage: 3.0 %

Hoogte: 26 m

Hoogteverschil: 24 m

(volgens Strava)

4. Hollebeekstraat

De weg loopt lang vals plat omhoog. Voor de schoolgaande jeugd die van Rumst naar Reet moet, is het dagelijkse kost. Met de fiets val je hier met mindere conditie stil. Ik val hier altijd stil, ook met een goede conditie. Sinds de komst van de rotonde te midden van de helling, is vlot doortrekken hier niet meer mogelijk.

Lengte: 1170 m

Percentage: 2.0 %

Hoogte: 31 m

Hoogteverschil: 29 m

(volgens Strava)

5. Morenhoekstraat

Deze drietrapsraket is lang en gelijkmatig. Eerst rijd je tussen de bewoonde wereld. Via een aantal serre kom je paaltjes tegen en loopt de weg dood. Het doorgaande verkeer kom je terug tegen wanneer je linksaf slaat en de brug over de E19 overrijdt. Hiermee maak je extra hoogtemeters.

Lengte: 1490 m

Percentage: 2.0 %

Hoogte: 30 m

Hoogteverschil: 24 m

(volgens Strava)

6. Voetweg 21

Wat de naam al doet vermoeden. Deze weg is niet bedoeld voor grote groepen. Deze smalle passage is niet zo gekend, maar wel interessant. Het pad is niet breder dan een stuur. Tussen de struiken en de prikkeldraad moet je maar liefst twee keer een scherp S-bochtje maken. Technisch vaardige renners kunnen hun hart hier ophalen. Wandelaars kan je hier tegenkomen.

Lengte: 610 m

Percentage: 2.0 %

Hoogte: 22 m

Hoogteverschil: 14 m

(volgens Strava)

Processed with VSCO with p5 preset

7. Hoogstraat

Een doodlopende kasseiklim in de provincie Antwerpen vind je in Terhagen. Tussen de kleiputten door ligt er nog een restant uit de grauwe ontginningsgeschiedenis van de streek. Mountainbikers kunnen verder. Racers zien het pad alsmaar ruiger worden. Kasseien veranderen in steenslag met kasseien. Putten gaan over in kopse bakstenen. Deze helling heeft alles wat in de Vlaamse Ardennen de allure heeft van de Koppenberg.

Lengte: 450 m

Percentage: 3.0 %

Hoogte: 21 m

Hoogteverschil: 15 m

(volgens Strava)

8. Tomorrowland

Jaarlijks komen duizenden muziekliefhebbers richting Boom. In de Schorre pompen de beats twee weekends lang door de kleiput. Geen inwoner die nog rustig slaapt. De Schorre is intussen veel meer dan een put. Mountainbike, muurklimmen, hockey en nog veel meer kan hier. Ook twee geasfalteerde hellingen doorkruisen dit leuke sportdomein. Zeker de moeite waard om een spurtje te trekken bergop.

Lengte: 300 m

Percentage: 5.0 %

Hoogte: 25 m

Hoogteverschil: 15 m

(volgens Strava)

9. Drie Eiken

Ver weg in de Kempen kleuren enkele restanten van oude zandbanken uit het Diestiaan de omgeving. Tussen Bergom en Blauberg zijn er glooiingen in het landschap. De namen van de dorpen zeggen veel over hoe de mensen deze verheffingen ervoeren.

Lengte: 590 m

Percentage: 2.9 %

Hoogte: 44 m

Hoogteverschil: 15 m

(volgens Strava)

10. Kapittelberg

Nog een bergje in de regio tussen Bergom en Blauberg. De Kapittelberg is een Kempense kuitenbijter die vooral vals plat omhoog loopt. Laat je inspireren om ook deze laatste klim uit het lijstje van jouw fietslijstje te schrappen.

Hoogstwaarschijnlijk ben ik nog veel andere hellingen vergeten in de biljartvlakke omgeving van de Antwerpse provincie. Schrijf in de reacties jouw verborgen parels en bekende verhogingen. Laat ze zeker weten.

Lengte: 490 m

Percentage: 4.0 %

Hoogte: 39 m

Hoogteverschil: 20 m

(volgens Strava)

Wil je alle beklimmingen doen. Hieronder vind je deze gemakkelijk terug. Vergeet ook niet om jouw favoriete helling in de reacties weer te geven.

Wil je meer lezen over cols? Kijk dan zeker naar de 10 mooiste beklimmingen van de Franse Pyreneeën (bekend en onbekend), Gran Canaria, de Dolomieten, de Brabantse Wal of het Waasland. Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

13 Comments

 1. Een verborgen parel is ook de straat de “Waterheide” tussen Bergom en Blauwberg. In de afdaling vd Drie Eyken net voor het oversteken naar de Kapittelberg, linksaf naar de Vuldershoek en nog eens linksaf naar de Waterheide, een klim die oploopt tot 6%.
  Je website fietsspiratie is super. Ik nodig je ook uit om mijn groep op Facebook te bezoeken genaamd: “We Cycle”. Ik wil je graag toevoegen. Op de pagina van deze groep zal je mijn “cols top 100” terugvinden, die zal uitkomen in boekvorm .
  Ik heb in BE meer dan 200 verschillende hellingen gefietst en in Europa over de 300 in 12 verschillende landen .
  Beste groeten
  Dirk Vissers , Vorselaar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s