Op 9 december 2018 zag Fietspiratie.com het levenslicht. Na vier maanden kijk ik met enige fierheid terug op de lancering van mijn fietsblog. Ik had nooit gedacht dat ik na vier maanden zo’n respons zou krijgen via Facebook, Instagram en YouTube. De ene dag demarreren berichten voluit. De andere dag strandt een artikel in een chasse patate. Daar leer ik uit. Dat helpt me verder. Zo leer ik wat jullie graag lezen en wat absoluut niet aantrekkelijk is. Dat is in alle eerlijkheid soms nattevingerwerk.
In tussentijd kwamen er meer dan 18.000 fietsfanaten over de vloer. Ze klikten bijna 28.000 keer door op een bericht. Reacties via Facebook waren veelal erg lief, geweldig motiverend en ontzettend dankbaar. Iedere like, comment of share apprecieer ik enorm! Zonder volgers peddelt de eenzame fietser misschien niet verder. Mijn vriendin blijft mijn grootste fan, raadgever, tegenspreker en spreekbuis. Zonder haar was ik er niet mee begonnen! Vrienden, collega’s én familie: merci voor de steun, tips en complimenten! Dat is fijn!
Soms waren reacties bot en dus botweg te negeren. Ook dat is part of the job. Ik blijf dit met liefde voor de koers schrijven. Al doe ik soms gewaagde uitspraken, waarbij ik bewust tegen de stroming inga. Ik blijf ervan overtuigd dat dit bij momenten nodig is. Dat het ook goed is, om soms controverse op te roepen. Tegenwind werkt in mijn ogen inspirerend. Eén van de redenen waarom ik Fietspiratie startte. Dat niet alle 95 berichten even goed gesmaakt werden, is maar normaal.
Ik geniet er nog steeds van. Ik heb geleerd dat een titel je artikel maakt of kraakt. Via een gouden tip van één lezer, ben ik hierover gaan nadenken. Ook Facebookgroepen helpen me waanzinnig vooruit. Wielrennen, anekdotes, foto’s enz., De Koers is van Ons, Liefde voor de Koers en met de fiets in ’t stad zijn Facebookgroepen en -pagina’s die ik zeer dankbaar ben. Via hun koersgezinde platform bereik ik heel veel gelijkgestemden. Wij delen dezelfde passie: liefde voor de koers, het verhaal, de meerwaarde en de anekdotiek erachter.
Mijn populairste berichten wil ik daarom, als een soort tussenstand van de koers, meegeven. Niet dat mijn populairste berichten ook mijn persoonlijke favorieten zijn. Zo vond ik mijn meest gelezen bericht, zelf maar een fait divers. Ik zag dat totaal niet aankomen dat gewicht zo’n hot topic zou worden. Soms denk ik: dat wordt het populairste bericht, maar dan wordt het amper gelezen. Cijfers zeggen dus niet zo heel erg veel. Bovendien vind ik statistieken niet meer belangrijk. In de eerste maand staarde ik me er blind op. Ik wou iedere dag beter. Maar daar stapte ik al snel vanaf. Daarom hier mijn top-10.
1. Hoe verloor ik eenvoudig 8 kg in 3 maanden met 2 regeltjes?
Meer dan tweeduizend lezers voor een bericht over gewicht had ik nooit verwacht. Veel mensen zijn toch onbewust bezig met gezondheid en gewicht. Voor de ene is het een taboe om hierover te praten. Ze keuren gewichtsverlies af of zeggen dat het ongezond is. Voor de andere is het een herkenbaar verhaal. De titel is natuurlijk erg aanlokkelijk. Maar om sommige twijfels te ontkrachten. Ik heb geen wondermiddeltjes gebruikt en blijf volharden in mijn twee stelregels. Heb je dit bericht gemist, kan je het hier lezen.
2. Bericht aan alle automobilisten met een groot ego!
Verkeersveiligheid is iets wat heel erg actueel is. Zeker in Vlaanderen merk je op korte tijd een enorme bezorgdheid aangaande verkeersveiligheid. Wekelijks worden er fietsers aangereden door gemotoriseerd verkeer met fatale gevolgen. Jammer genoeg blijf ik vaststellen dat mensen een rookgordijn blijven optrekken rond dit thema. Ze ontkennen het probleem door het ‘gevaarlijke’ gedrag van fietsers te onderstrepen. Eén simpel gegeven: als een fietser een auto aanrijdt, is de kans nihil dat de autobestuurder sterft. Omgekeerd weten we dat het jaarlijks zo’n 60 tot 80 keer voorkomt. Vanuit deze eenvoudige invalshoek is enige terughoudendheid naar fietsers toe toch wel gepast. Lees het bericht hier.
3. In een biljartvlakke regio bergop trainen, doe je zo!
Fit geraken en leren klimmen zoals Lucien Van Impe of Robert Gesink is in onze contreien niet zo gemakkelijk. Dit idee pikte ik van Wout Van Aert, die alle bruggen in zijn omgeving opvloog. Ik deed het met iets minder schwung, omdat ik telkens een foto wou nemen. Dertig bruggen in één rit proppen en je krijgt een ware klimtraining. Lees meer hoe je in een biljartvlakke regio bergop traint via dit artikel.
4. Merry X-mas
Dit artikel werd zelfs opgepikt door Het Laatste Nieuws! Ik fietste via Strava een boodschap voor alle mensen bij elkaar. Strava Art is één van mijn favoriete bezigheden. Het vergde enige concentratie om op 24 december 2018 deze rit te rijden. Gelukkig was het weer min of meer oké. Nadien deed ik dit tijdens de laatste dag van 2018 nog eens dunnetjes over met Happy 2019. Mijn fietsstrapatsen van Kerstavond kan je hier herbekijken.
5. De 10 mooiste beklimmingen van Mallorca
De meeste renners en fietsfanatici weten dat Mallorca een zeer fijne fietsbestemming is. Het Spaanse eiland in de Middellandse Zee heeft rustige wegen en prachtige beklimmingen. Het beschrijven van beklimmingen en de zoektocht naar inspirerende plekken zal centraal blijven staan op Fietspiratie.com. Dit artikel werd ook opgenomen door sportac.nl, waarvoor veel wederzijdse dank. Heb jij ze al alle tien beklommen? Check hier.
6. VIDEO: Dé 5 trucjes om bij sneeuwval overeind te blijven
In deze periode is dit artikel iets minder relevant. Ik hoop dat sneeuwval uitblijft vanaf nu. In de maanden januari en februari sneeuwde het een paar dagen. Ideaal om eropuit te trekken en op de sneeuw te gaan rijden. Ik hou van het stille geluid. Valpartijen loeren weliswaar om de hoek, maar ik blijf mits deze tips en trucjes wel overeind. Hoe verliepen jullie winterse tochtjes? Laat een comment zeker achter. By the way, het was één van mijn eerste ritjes waarbij ik filmde met een GoPro. Wil je dit herbekijken, dat kan via deze link.
7. VIDEO: De 5 mooiste fietsen van de Bike MOTION 2019
Op de Bike Motionbeurs legde ik zeer veel nieuwe contacten. Ik sprak heel wat mensen en ik werd partner van BBB Cycling en SKS Germany. Ik ontmoette er ook de mensen achter Rogelli Sportswear. Nog steeds ben ik enorm fier om ambassadeur te mogen zijn voor deze merken. Het staat ook nog steeds in zijn kinderschoenen. Ik filmde er ook de vijf mooiste fietsen van de Bike Motion 2019. Wil je het artikel en het filmpje opnieuw bekijken, dat kan via deze link.
8. Wat zat er écht achter de pose van Iljo Keisse?
Bij deze bijdrage volgde ik volledig de waan van de dag. Iljo waande zich daar ook even in lagere sferen. Zijn waanzinnig domme foto werd wereldnieuws. Ik weet niet of er nu nog veel mensen zijn die zich deze pose herinneren? Je kan het opnieuw bekijken en herlezen via deze link. Hoe het verder is afgelopen, zal waarschijnlijk gewoon in der minne worden geregeld. Of is er nog een schandaal op komst? Ik volg het niet meer op de voet.
9. OPINIE: Speed pedelecs, de nieuwe terroristen op het fietspad?
Sommige mensen hadden het niet helemaal met de titel. Voor alle duidelijkheid: ik weet dat de mens geen terrorist is. Ik wil ook niemand met de vinger wijzen. De verwijzing werd gemaakt vanwege het gebruik van ‘wielerterrorist’, waarvoor ik soms zelf ten onrechte word voor afgeschilderd. Dat speed pedelecs aan een enorme opmars bezig zijn, zie je zo. Dat de snelheden in vraag worden gesteld, is normaal. Lees meer in deze bijdrage.
10. Dé 5 sites en apps die meer uit jouw Strava halen
Strava blijft een geweldige applicatie om jouw fietsgegevens op te slaan, te delen, te bekijken, te analyseren en opnieuw te bekijken. Zonder Strava fietsen, is voor mij ondenkbaar. Je kan nog veel meer uit deze app halen. Via deze 5 sites en apps zie je jouw facts and figures in een mum van tijd op een originele manier. Foto’s, filmpjes, grafieken, diagrammen en analyses genereren, kan gewoon met jouw smartphone, tablet of computer via deze links.
Wil je meer lezen en kijken over fietsen en motivatie? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.