In een biljartvlakke regio bergop trainen, doe je zo!

Wout Van Aert bracht me op dit idee. Hij reed vanuit zijn woonplaats alle bruggen en viaducten over het Albertkanaal, de E34 en de E313. Ik herinner me niet meer wanneer hij dat deed, maar ik vond het idee geweldig. Bij gebrek aan betere hellingen, kan een bruggentraining qua interval wel tellen. Ik vond het een geweldig idee om in de vlakke provincie Antwerpen toch een klimervaring mee te pikken.

Ik heb mijn routeplanner erbij genomen. Ik weet dat het Albertkanaal hoge en lange bruggen heeft. De E313 en de E34 tellen ook een aardige hoeveelheid bruggen. Ik heb 30 bruggen in een route van 100 kilometer geduwd en daarbij een mooie lus door te Kempen gemaakt. Dat is gelukt. Deze truc kan je overal in het biljartvlakke Vlaanderen of Nederland toepassen!

Perspectieven

Dit idee opent perspectieven. Je kan de bruggen en danseuse oprijden of gewoon iedere keer voluit op de grote plaat. Misschien met de handen los en je bovenbenen extra laten duwen. Ook gewoon rustig en kijken hoe automobilisten in hun dagelijkse portie file staan. Leedvermaak is niet mooi. Maar zwaai naar hen en wijs naar je fiets. Toon dat er ook alternatieven zijn.

Het leert ook dat de overgang op bepaalde bruggen met horten en stoten gaat: bitumineuze voegvullingsmassa, een getand ijzeren profiel, een vlaag pek, een scheve dal of een gapend gat. Tussen de brugbedding en het brugdek is de overgang soms als je allereerste lief. Het komt wat onverwacht. Het kan dat je van de grond komt. Het verloopt niet altijd even vlotjes. Maar dat gezegd zijnde; het kan een ideale streep zijn om een spurtje te trekken.

Deze boodschap wil ik dan ook geven. Bekijk deze bruggen als een trainingsinstrument. Zeker in de rustige Kempen zijn de bruggen breed en rustig genoeg om jezelf en anderen uit te dagen voor een spurtje bergop. Je snelle spiervezels zullen het na dertig herhalingen wel voelen!

Fotospecial van mijn dertig bruggen

Het leert je ook hoe verschillend bruggen kunnen zijn. Rechtdoor, in een bocht, met een steile aanloop of een gelijkmatig einde, een lange of korte brug: niks is een brug te ver voor ingenieurs. Bruggenbouwers proberen met de nodige grootheidswaanzin nieuwe bruggen te ontwerpen: functionaliteit en esthetiek met elkaar te verzoenen. De nieuwe exemplaren over het Albertkanaal vallen niet tegen.

Wil je meer lezen over fietsen, klimmen en motivatie? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Alle bruggen op een rij:


4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s