Waar trainen de profs rond de Kerstperiode?

Trainingskampen vormen een cruciale stap in een geslaagd voorjaar. Vluchten uit het natte en kille weer in het noorden van Europa naar warme en rustigere oorden in het zuiden. De renners hebben mettertijd hun eigen stekje gevonden. Ploegen kiezen veelal voor hetzelfde hotel, met een vast stramien en een goede omkadering. Waar zitten de meeste renners? Trainen ze thuis of zitten ze ver weg?

De meeste renners trekken al jaren naar één topbestemming: Spanje. Het is één en al Spanje wat de klok slaat. Tussen Valencia en Alicante zitten de blauwe mannen van de Wolfpack of Quickstep, de rode garde van Lotto-Soudal, de Franse formatie AG2R en de nieuwe formatie van Greg van Avermaet CCC Racing Team. Ik vergeet nog wel wat teams.

Greg Van Avermaet van het CCC Racing Team zit in Moraira, Cumbre del Sol. Even verderop in Calpe, trainen Tiesj Benoot en Thomas de Gendt. De Belgen trainen ook al eens samen. Ze verteren de lokale gebakjes en de lokale beklimmingen. Val de Ebo, Coll de Rates, Alto de Castell de Castells zijn de beklimmingen die regelmatig terugkeren.

Alexander Kristoff traint graag op het Canarische Eiland Gran Canaria. De goed gelegen hotels aan de zonnige zuidkust bieden meteen toegang tot het warme binnenland. Het is een waar rennersparadijs. Kristoff schuwt de stevige klimmetjes ook niet. Op 1 januari beklom hij de ‘Vallei der Tranen’, zowat de zwaarste beklimming op het eiland: 12 km en 7.8% met lange stroken tot 20%.

Het hoeft niet altijd ver van huis te zijn. Niki Terpstra, de oerbikkel, die verhuist van Quickstep naar het Franse Direct Energie houdt het liever simpel. Hij traint graag met de mountainbike, de beach bike en de wegfiets tussen de duinen, de polderbanen en de dijken van Noord-Holland. Laurens Ten Dam is veelal een trouwe metgezel. Binnenkort zullen ze wel vertrekken, maar voorlopig is het nog even oer-Hollands fietsplezier.

Ook Michal Kwiatkowski durft tussen Kerstmis en Nieuwjaar in Polen te rijden. CCC-renner Lukasz Owsian en Rafal Rynkowski zijn trouwe gezanten van de voormalige wereldkampioen. Binnenkort zal hij naar alle zekerheid het vliegtuig nemen richting Mallorca, waar Team Sky opnieuw zijn tenten heeft opgeslagen. Vanuit het oosten van het eiland zullen ze weer steevast in blokjes de beklimming van Sa Calobra afdalen en oprijden.


1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s