Tijdens de eerste tien jaar van mijn fietsbestaan was er nog geen sprake van een smartphone of high-end gps. Ik leende de gsm van mijn zus, waarmee ik ging fietsen. Het was een exemplaar van het model schoendoos met toetsen. Op 6 augustus 2008 registreerde ik mijn eerste rit met een fietscomputer. Een analoog toestel waar ik snelheid, afstand, temperatuur, hartslag en hoogtemeters mee kon registreren. Het was een prijzig ding toentertijd. Vanaf toen ben ik alle ritten beginnen bijhouden.
Het was een woensdag tijdens de zomervakantie. Ik reed van Elversele naar Ekeren, zo’n 94.5 km. Ik fietste blijkbaar langs Overmere Donk en de Durme. Dat lees ik in mijn boekje. Mijn ouders hadden me toen afgezet op een parking bij de Mirabrug. Zij reden apart. Meer kan ik me niet meer voor de geest halen. Ik noteerde de gegevens in een handgeschreven boekje met lijntjes. Mijn eigen Strava avant la lettre was geboren.
Ik heb deze boekjes nog steeds. Het zijn er intussen vijf. Om de zoveel tijd geraakte het lijntjesboek in A5-formaat volgeschreven en kocht ik er weer een nieuwe. Mijn eerste exemplaar gaf ik de titel: ‘The Cycling Guide, all my Facts & Figures’. Ik moet erom lachen als ik het terugzie. Misschien wou ik er internationale sterallures aan overhouden. Uiteraard ook vergezeld van foto’s en gesponsorde stickertjes, die ik gaandeweg verzamelde.
Ik houd mijn gereden kilometers nog steeds bij op papier, maar dan minder uitgebreid. De foto’s en de grappige titel zijn verdwenen, de kolommen werden ingekort en de hoeveelheid aan informatie is weg. De digitale revolutie is ook doorgedrongen in mijn fietsrittenstatus. Mijn rittenregistratie gaat vanaf 2015 met Strava, maar die schrijf ik nog steeds kort over. Kwestie van het nostalgische boekje in ere te houden.
Wat moest er allemaal in het boekje?
De toertochten die ik gaandeweg reed, werden uiteraard gedocumenteerd met de routebeschrijving. Kleine organisaties hadden een bouwvallig Word-document ter beschikking. Bij dure toertochten kregen de deelnemers chique drukwerk in kleur, met vermelding van hellingen, sponsors en bevoorradingspunten. In mijn overzicht van alle ritten kregen toertochten dan ook een sterretje. Kwestie van een jaaroverzicht te kunnen maken op einde van het jaar. Excel bestond al, maar ik ben een beetje van de oude stempel.
Verder vond ik het nodig om van iedere fietsreis een hoogteprofiel te tekenen, met de hand. Mijn licht autistische obsessie voor cijfertjes en grafieken bereikte hiermee een hoogtepunt. Iedere rit kreeg een hoogteprofiel, met afstand, hoogtemeters en plaatsaanduiding. Veel fietsers en niet-fietsers verklaren me gestoord tot afwijkend. De tijd dat ik die dingen half verstopte in mijn bureaulade is verleden tijd.

Bezochte gemeenten?
In 2010 bereikte mijn cijferobsessie een hoogtepunt. Ik wou namelijk weten in welke Belgische gemeenten ik al fietskilometers had gemaakt. Ik drukte een blinde kaart af van België met de gemeentegrenzen en kleurde de gemeenten waar ik in het verleden was geweest. Diegene waar ik zeker van was, kregen een kleurtje. De andere gemeenten liet ik leeg voor de toekomst. Met een topografische atlas om zeker te zijn.
Al snel volgden ook Nederland, die om de haverklap hun gemeentegrenzen wijzigen. Nadien aangevuld met de Franse departementen, de Italiaanse provincies, de Spaanse regio’s, de Duitse gemeenten, de Zwitserse kantons, de Oostenrijkse regio’s, de Deense, de Noorse en heel de Zweedse reutemeteut. Kortom, heel Europa moest eraan geloven.
Long term NL Challenge
Aan deze gemeentekaartjes werd ik deze week mooi herinnerd. De Nederlander Frank van Moorsel lanceerde met dezelfde ambities ‘The Long term NL Challenge’ en ‘The Long term BE Challenge’. Daarin kan je met jouw Strava-gegevens en een simpel mailtje, een kaart bekomen van alle bezochte gemeenten van Nederland en België. Het percentage gemeenten dat je deed en die nog ontbreken maken de lijst volledig. Ik moest weer terugdenken aan mijn kaartjes die ik nog steeds manueel inkleur.
Dankzij zijn initiatief weet ik zeker dat ik niet de enige ben. Zijn insteek is ook geweldig: onontdekte gebieden verkennen en ontdekken. Zijn idee om alle gemeenten van Nederland en/of België gedaan te hebben, koester ik ook nog steeds: al heel lang op papier en nu ook digitaal.
Wil je deze kaart(en) ook, klik dan hier.
3 Comments