Merry X-mas

Gemotiveerd blijven tussen Kerstmis en Nieuwjaar is leuk om de kerststronk te verteren. Gewoon om niet zelf in een kalkoenrollade te veranderen. Soms hots je van de ene gourmet naar de andere fondue. Het is herkenbaar voor iedere fietser. Het nieuwe jaar begint al minder, nog voor de voornemens zijn ingezet.

Ik heb daarvoor volgende oplossing. Het heeft negen letters en een streepje. Meer is het niet. Het is genoeg om een afwijkende route rond op te bouwen. Genoeg om met de nodige motivatie en een weloverwogen doel op pad te trekken. Het doel: ‘Merry X-mas’ op Strava fietsen. Bij het maken van deze Strava-kerstkaart heb je twee vliegen in één klap: geen afbeelding met kerstboom en veel extra kilometers. Ik beschrijf hoe het verliep.

De M start bij mijn voordeur. De straat uitrijden en naar het zuiden fietsen om het eerste beentje te vormen. Na een kilometer rijd ik terug voorbij de voordeur om de eerste en bovenste bocht van de M te rijden. Mijn focus ligt vandaag niet op afstand, kilometers of hoogtemeters. Mijn focus zit in het vormen van de letters. Een leuke afleiding om aan te denken.

De E rijd ik in de plaatselijke villawijk van Wilrijk, mooie protserige villa’s van Indiase diamantairs naast oude statige herenhuizen. Het contrast met de M op het Kiel kan niet groter zijn. De Ahornenlaan met zijn kopse bakstenen bolt niet lekker met een fiets. Ik moet deze straat heen en weer rijden om het onderste beentje van de E te vormen.

De eerste R bevindt zich in en om het Middelheimpark en Park Den Brandt. Een kunstpark waar de beau monde van Antwerpen komt kuieren. Het sprookjesachtige kasteel van Den Brandt ligt er verlaten bij. Op maandag sluiten de parken blijkbaar de deuren. Dit is een probleem. Mijn rechterbeentje van de eerste R moet door het park. Oei, het zal toch niet waar zijn, hé. Met mijn Maps.me-app zoek ik een alternatief in het UZA Middelheim.

De tweede R verloopt vlotter. De Grotesteenweg richting Mortsel is druk en hobbelig. De kasseien in de Troyentenhoflaan werken op mijn heupen. Mijn banden staan wat te hard opgepompt. Het is van dattum in de Floraliënlaan. Ik fiets ook bijna verkeerd ter hoogte van de Elisabethlaan. Even een stressmomentje: fout rijden mag niet, want dat helpt heel de tekening om zeep.

Kasseienpret

De Y is eenvoudiger. Langs de voetbalvelden van het Rooi, fiets ik dwars door Berchem. De kasseien spelen me ook hier parten. Ik wist niet dat er zoveel kasseienpret te beleven viel in de doorgaans genegeerde woonwijken van het Berchemse. De twee rijstroken op de Fruithoflaan hebben weer te kampen met dubbelparkeerders en het ontbreken van een fietspad maakt dat auto’s raar opkijken als je ertussen slalomt.

Het eerste woord is gevormd. Nu mag het niet meer foutlopen. Anders heb je een Strava-rit voor paardenliefhebbers. De X-mas trap ik in tegenovergestelde richting. De grote S gaat om Fort 5 en Hof ter Linden in Edegem heen. Signalisatie voor wegwerkzaamheden maakt al gewag van eventuele omleidingen. Oei, het zal toch niet waar zijn, hé.

De A bevindt zich in de rustige Elsdonkwijk. Het zijn nu lange rechte stukken. De kilometers komen er vlotjes bij en het einddoel is nagenoeg in zicht. Nog twee letters en ik ben klaar. Even op mijn gps-toestel kijken of ik niets over het hoofd heb gezien. Het gaat vlot. De S is misschien niet volledig, maar oké.

Kwibus

De M moet langs Fort 6, de IKEA en een onverhard stukje door het park ’t Neerhofke. Mensen in een bushokje bekijken me raar als ik twee maal passeer. Ik fiets overtuigd in de ene richting. Ik fiets overtuigd in de andere richting. Zij wachten gewoon op de bus. Ik zie ze denken: kwibus.

Het doel is bijna voltooid. Mijn Garmin zegt ‘batterij bijna leeg’. Het zal toch niet waar zijn, hé. Dimitri Detremmerie uit FC Kampioenen spookt voor de zoveelste keer door mijn hoofd. Ik steek een tandje bij voor het streepje tussen de X en de M. Op de Moerelei zit ik bijna op een auto. Ze bekijkt me parmantig bij een oversteekpunt, maar geeft geen voorrang zoals gebruikelijk. ‘D*m wicht’.

De X is de kers op de kerstkaart. Het kruispunt van de Groenstraat, Broydenborghlaan en de Sint-Bernardsesteenweg lenen zich uitstekend voor de X. Ik fiets opnieuw drie keer op en neer om de benen van de X gestalte te geven. Mijn benen hebben het op deze zachte winterdag nog niet gehad. Fris als een hoentje fiets ik naar huis. Wie weet vanavond: mihoen?

Het laatste beentje is een fluitje van een cent. De Garmin zet ik op 500m van de voordeur af, zodat de tekening en ‘Merry X-mas’ compleet is. De Zwaantjes vormen het eindpunt van de rit van vandaag. De laatste meters doe ik ongeregistreerd: alles voor het doel.

Vrolijk Kerstfeest.


7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s