Fietsen in grootsteden is voor veel mensen een trap te ver. En New York… De gigantische aanblik van wolkenkrabbers en het drukke verkeer schrikt af. Voor ik naar New York vertrok, was ik zelf een beetje huiverachtig. Enkele YouTube-filmpjes van locals werkten ontradend. Fietsen in New York kan in Central Park. Daarbuiten? Vergeet het maar. Werd gezegd. Als fietsfanaat wil ik toch het zekere voor het onzekere nemen en het gewoon zelf proberen. Is fietsen in de hustle and bustle van New York mogelijk als niet-New Yorker?
Het antwoord hangt af van jouw fietservaring in steden. Als je het gewend bent om in Antwerpen, Amsterdam, Gent of Utrecht te fietsen, zal je je in New York zeker op je gemak voelen. Ik vind fietsen in Brussel bijvoorbeeld iets moeilijker en gevaarlijker dan fietsen in New York. Zelfs met een minieme fietservaring zijn er zeer veel plaatsen in New York waar fietsen met kinderen of onervaren rotten perfect mogelijk is.

Waarop moet je letten?
New York heeft heel veel goede afgeschermde fietspaden. Bij de meeste fietsverhuurcentra krijg je deze fietskaart er gratis bij. Downloaden kan hier. Deze paden zijn groen geschilderd en worden gescheiden van het gemotoriseerde verkeer. Ze lopen over de grote verkeersassen van oost naar west en van noord naar zuid. De andere rijrichting ligt veelal een huizenblok verder. In Central Park, langs het water en in Prospect Park liggen ook volledig verkeersvrije fietspaden. Tenslotte zijn er ook straten met fietssuggestiestroken.
Heel wat fietspaden worden in New York ook goed aangegeven. Groene bordjes in de stad geven de rijrichting van Brooklyn Bridge, de Hudson River of Central Park goed aan. Door het dambordpatroon is de richting vanaf één bordje meteen super gemakkelijk. Manhattan volg je volgende routes. 1st Avenue en 8th Avenue gaan noordwaarts. 2nd Avenue en 9th Avenue gaan zuidwaarts. 12th Street, 26th Street en 54th Street gaan oostwaarts. 13th Street, 29th Street en 55th Street gaan westwaarts.

Bij mooi weer en tijdens het hoogseizoen moet je op fietspaden meer opletten voor dromerige wandelaars dan voor afslaande trucks. Deze fietspaden liggen over het algemeen aan de linkerkant van de rijrichting. Dat is voor Nederlanders en Belgen even wennen, aangezien Amerikanen net zoals wij rechts rijden. Bij drukke plaatsen, zoals rond Times Square, is fietsen op het fietspad enkel stapvoets mogelijk. De locals op fixies vliegen kriskras tussen het verkeer en rijden niet op het fietspad.
De fietscultuur in New York is duidelijk booming. Fietsverhuurcentra zijn op tal van plekken te vinden, vooral in Manhattan. Een fiets huren kost zo’n dertig à veertig dollar. Wij huurden bij Unlimited Biking. Ook de lokale Citi Bikes zijn met een dag- of jaarpas te gebruiken. Het is een ideaal transportmiddel om van A naar B te fietsen, wanneer de rit maximaal dertig minuten duurt. Met 13.000 fietsen en 850 stations is bijna heel Manhattan gecoverd. Het westen van Brooklyn, Queens zit ook in het systeem, evenals Jersey City. Een rit kost drie dollar, een dagkaart twaalf en een jaarabonnement is 169 dollar. Vergeleken met Europese deelfietssystemen behoorlijk prijzig.

Twijfel je nog?
Neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Vraag een gratis helm, draag opvallende kleding en wordt gezien. Ik kocht ook de luidste bel op de fietsmarkt. Hiermee kan je auto’s waarschuwen in drukkere delen van de stad. Maar het kon zeker zonder. Wij deden drie ritten door de stad, in Queens, Brooklyn en Manhattan. Central Park en het Hudson River Park deden we met de tandem. Dat ging zeer goed. Via de Queensboro Bridge bereik je Queens. Via de Williamsburg Bridge, Manhattan Bridge en Brooklyn Bridge rijd je naar Brooklyn. De bruggen zijn telkens voorzien van een goed vrijliggend fietspad. Klimmen geblazen.
Maar ik zou zeggen: doe het gewoon. Start in Central Park en je bent verkocht. Fietsen in een stad is een verademing. Je ontdekt veel meer dan je te voet of via een toeristenbus zou zien. Vergeet niet dat New York qua afstanden een gigantische stad is. Na een ochtendwandeling kan een fietstocht de voeten sparen voor de volgende dagen. Ik heb me nooit ergens onveilig gevoel. Neem vooral de fietskaart van de stad goed onder de loep. En verder: fiets!