Mijn 5 favoriete koerstruitjes

Door de jaren heen heb ik mezelf arm gekocht aan wielerkleding. Ik evolueerde van wielerploegentruitjes, naar koersfietsmerken, over naar eigen sponsors en keuzes. Na vier à vijf jaar is een shirt toch versleten door de zon, het zweet, een val of pure slijtage. Weggooien doe ik meestal niet. Ze verbannen naar mijn kledingkoffer om te veldrijden wel. Hier een overzicht van mijn vijf persoonlijke favorieten uit mijn dozen wielerkleding.

1. Het celeste van Bianchi Milano

Na een reis van twee weken tussen Firenze en Alpe d’Huez had ik wel een cadeautje verdiend. In 2009 overwon ik klierkoorts of de ziekte van Pfeiffer. Na twee maand herstel terug op de fiets kruipen, was een hele opgave. Bergop rijden was de eerste tien dagen een martelgang. Pas de laatste drie ritjes vlotte het. De conditionele aderlating was groot. De naweeën bleven.

In een fietsenzaak in Bourg d’Oisans, het wielermekka van Frankrijk, verkopen ze tonnen gesponsorde wielerkleding. Rechts in een hoekje vond ik een celesteblauw shirt met Bianchi Milano als opschrift. Een passende zwarte broek en handschoentjes vervolledigden met geheel. Ik was helemaal weg van de kleur. Als een ware dandy bewonderde ik me in de spiegel. De link met Coppi was meteen gelegd.

2. De stars and stripes van Mack

Het heeft wat weg van een Amerikaans nationaal shirt. Ik zag het online verschijnen. Mezelf kennende moest ik nog dertig keer online checken en twijfelen vooraleer ik zou bestellen. Dit keer bleef ik zolang twijfelen tot mijn maat small was uitgeput. Ik kon mezelf voor de kop slaan.

Uit paniek bestelde ik snel snel een extra small. Ik hoopte dat het paste. Ik zou mijn buik wel intrekken opdat het zou passen. Dat ding zat zo lekker om mijn midden, dat ik sindsdien alleen maar deze maat neem wanneer ze beschikbaar is.

3. Atout in de gevangenis

De opvolger van Mack leek een tijdje te verdwijnen. Toen ze toch terug kleding op de markt brachten, was ik aanvankelijk ontgoocheld over de patronen en kleurtjes. Dit veranderde al snel. Plots zat dit pareltje ertussen.

Het heeft veel weg van een gevangenisplunje. Eenvoudige zwart-witstrepen met grijs opschrift reduceren het shirt in al zijn eenvoud naar een prachtexemplaar. Dankzij een full zip is het bovendien het beste klimshirt ter wereld. Echt geweldig.

4. Het vrouwelijke koraalroze van Rapha

Meestal haak ik, na het zien van de prijs, af. Rapha is soms zo geprijsd dat ik twee keer nadenk en gewoon neen zeg. Ook al ligt het binnen mijn budget. Bij een ander merk heb ik er twee tenuetjes voor. Zo’n 180 EUR voor een wintertrui heb ik er echt niet voor over. Tijdens een soldenmomentje werd ik bij een halvering van de prijs wel overhaald.

Ik zocht al langer een warmer truitje voor de koudere maanden, wanneer de dagen kort zijn en de wegen nat. Een fluorescerend vestje is dan soms aangewezen. Automobilisten moeten je kunnen zien. Zo’n fluo exemplaar is meestal zo lelijk, dat de automobilist je wil bannen uit zijn gezichtsveld, vanwege de afschuwelijke pafferige pasmaat, kitscherige kleurstelling en afgrijselijke afwerking.

Rapha veranderde deze instelling. Koraalroze valt op. De reflecterende witte en zwarte lijntje maken het af. Het merinowollen materiaal werkt prima tijdens frissere dagen. Zeker in aanvulling met een windstoppertje. Ik doe het telkens met pret en vreugde aan tijdens de wintermaanden.

5. La squadra azzurra di Sportful

Sportful wordt door sommige mensen als het ‘mindere’ Castelli gezien. Feit is dat de merken zeer nauw verbonden zijn, kwalitatief gelijke zijn van elkaar en toekomen in hetzelfde magazijn in Fonzaso, Italië. Toen ik in 2016 met vrienden naar de Noordkaap reed, was Sportful onze sponsor. Wolvenberg in Waarloos was zeer gul in advies, kleding en hun rondleiding. Ik rijd nog steeds met een enorme fierheid rond in het shirt. Ik heb het in het blauw en het lichtgroen.

Het blauwe shirt zou in een vrijetijdskledinguitgave een beetje overdone overkomen. In de fietswereld mag dat. Het Italiaanse voetbalelftal zou zoiets dragen tijdens interlands. De eenvoud, de prachtige blauwe kleur, het Italiaanse vlaggetje, de details langs de binnenkant, de gouden sterretjes, de iets dikkere aangename stof, de ritssluiting in de Italiaanse driekleur, maken het af. Ik ben verkocht door de leuke details. Voor altijd verknocht aan dit shirt. Herinneringen gebonden aan kwaliteit is de beste combinatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s