De 10 heerlijkste hellingen van het Hageland

Op 17 juni 1945 werd in Meensel-Kiezegem, of all places, de greatest of all times, Eddy Merckx geboren. Deze kleine deelgemeente van Tielt-Winge ligt pal in het Hageland. De rijke bodem bracht exact 21 jaar later nog meer wielertalent naar boven. Sven Nys werd ook op 17 juni geboren in Bonheiden. De veldritkoning maakte van het Hageland zijn favoriet trainingsgrond. Ook Roland Liboton trainde gaarne tussen wijngaarden en fruitbomen.

Deze regio in het oosten van Vlaams-Brabant heeft geen grote wielerkoersen: raar maar waar. Dwars door het Hageland is als nieuwbakken koers een goede poging. De onverharde wegen gevolgd door steile klimmetjes geven deze wielerwedstrijd meteen het nodige aanzien. Dankzij winnaars als Niki Terpstra en Mathieu van der Poel kan Dwars door het Hageland misschien uitgroeien tot een vaste waarde op de kalender.

Een lijst met de tien mooiste hellingen maken in het Hageland, is geen sinecure. Door de verscheidenheid en uitgestrektheid kan je er meteen tientallen opnoemen. Hoogteverschil, lengte, stijgingspercentage, geografische spreiding, toeristische waarde, wegdek,… spelen telkens een rol. Grasbos in Diest ligt strikt gezien niet het Hageland. Het zuiden van het Hageland is door de lagere hoogtemeters niet vertegenwoordigd. De geografische afbakening speelt dus een rol. Het Rot in Nieuwenrode is prachtig qua uitzicht maar is qua hoogtemeters en wegdek rot: moeilijke afwegingen dus. Hier alvast 10 prachtbeklimmingen van deze heerlijke regio: het Hageland!

Chartreuzenberg (82 m)

Voor veel lokale wielrenners is de Chartreuzenberg een ware scherprechter en zeer populair. In de actieve periode van Sven Nys werd trainer Paul Van Den Bosch een keer woest op zijn pupil. Tijdens een voorgeschreven rustige training knalde Sven Nys zo’n tien keer ‘de Chartreuze‘ op. “Da’s toch geen rustige training!” De twee bochten en de lengte nodigt dan ook uit om lekker door te trekken. De beklimming is 1.1 kilometer lang en stijgt aan een gemiddelde van zo’n 5.3%. Hierdoor krijg je een hoogteverschil van 58 meter. Naar de normen van deze regio is dat veel. De Berkendreef is bovendien rustig en ingetogen. Bomen zorgen voor schaduw. De Chartreuzenberg is voor veel renners ook het begin van al het klimamusement in het Hageland, voor zij die uit het noorden komen.

Meesberg (76 m)

Zoek je de Chartreuzenberg met wat kasseien? De Meesberg is het kleine broertje van de Chartreuzenberg. De kasseien maken deze helling een stuk zwaarder. Slechts 900 meter aan 5.8% en je stijgt opnieuw zo’n 52 hoogtemeters. Ook deze beklimming start in Holsbeek en is goed te combineren met de Chartreuzenberg. Probeer deze beklimming niet al dalend te doen. Zo verloor ik bij mijn eerste passage mijn eerste bidon onderweg.

Heideberg (89 m)

Ten oosten van de studentenstad Leuven gaan de Hagelandse heuvels snel de hoogte in. De Heideberg in Kessel-Lo heeft een stevig stukje: 5.6% gemiddeld, 13% maximaal, 900 meter lang en 50 hoogtemeters. De aanloop is typisch Vlaams: tussen huizen en halfopen bebouwing. Zigzaggend tussen parkeerplaatsen, oprijlanen en bloembakken klim je naar de top. Het steilste stuk is iets residentiëler: enkele bomen en hoge muren van de naastgelegen villa’s. In Boven-Lo zie je opnieuw halfopen lintbebouwing. Van een heide is er jammer genoeg geen sprake.

Pellenberg-Meistraat (106 m)

Het hoogste punt in het Hageland mag zeker niet ontbreken. De Pellenberg is met 106 meter ook het derde hoogste punt van Vlaams-Brabant. Het revalidatiecentrum van het UZ Leuven is gelegen aan de zuidflank. Deze beklimming is druk en het fietspad onaangenaam. Daarom verkies ik de noordkant van de Pellenberg. Via de Meistraat fiets je naar het hoogste punt, overwin je 59 hoogtemeters aan 3% gemiddeld en ontwijk je de leuke kasseitjes van de Zavelstraat, een ander alternatief.

Roeselberg (74 m)

Naast de drukke rijksweg tussen Aarschot en Tienen ligt de Roeselberg. Deze drukke weg dwarsen, is meestal goed opletten. Het is een stevige kuitenbijter, met 600 meter aan 7.5%. Het hoogteverschil van 45 meter en het uitzicht over de brede vallei tot aan de Houwaartseberg is indrukwekkend. Op de top staan meerdere huizen. Vlakbij de Roeselberg vind je het Kasteel van Horst. Deze 15e-eeuwse burcht is volledig door een gracht omsingeld. Voor de stripreeks ‘De Rode Ridder’ van Willy Vandersteen is het ook de thuishaven.

Alsberg (82 m)

De Alsberg in Tielt-Winge ligt een beetje verscholen. Met een lengte van 1.1 km en een 4.7% moyenne behoort deze beklimming tot de langere exemplaren. Ook hier een hoogteverschil van 52 meter, wat meer dan behoorlijk is. Na een technische afdaling met een aantal putten en scherpe bochten, draai je linksaf. Het asfalt gaat over in mooie betonplaten. De top ligt aan de Oude Leuvensebaan, een typische betonbaan in het Hageland. De weg ligt op de heuvelrug en geeft een mooi uitzicht over het landschap links en rechts.

Moedermeule (61 m)

Deze helling in Gelrode reed Sven Nys naar eigen zegge wel duizend keer op. Aan de voet staat een grote molen, vandaar de naam. Na de Hondsheuvel begint de gelijkmatige klim. Intussen is de Moedermeule voorzien van asfalt. Zo’n tien jaar geleden was dit nog een kasseienbeklimming. Hoe meer je stijgt, des te landelijker de omgeving wordt. Met 1.1 kilometer, zo’n 3.6% gemiddeld en bijna 40 hoogtemeters kan je hier behoorlijk doortrekken in de Waterloosstraat.

Houwaartseberg (68 m)

De Muur van Houwaart is door de aanblik vanaf de voet gekend bij veel wielertoeristen. De weg loopt eerst rustig bergop, maar in de verte zie je dat het venijn in de staart zit. Een steil einde met een bocht links en rechts maakt deze pente geliefd. Eindigen doe je in de Wijngaardstraat. Deze zuidflank is een zeer gegeerde heuvel op wijn te verbouwen. Slechts 500 meter, met 7.4% en een piek tot 14%. Hiermee overwin je 37 meter. Wanneer je wat minder gehaast bent, geniet je best van de geweldige vallei achter je.

Kaaskorf (71 m)

Via de Solleweg en de Wijngaardstraat beklim je de Kaaskorf. Deze heuvel is ook gekend voor zijn prachtige wijnranken. Op deze flank is de Belgische wijngaard Danouise gevestigd. De eerste druivelaars werden er in 1994 aangeplant. De berg Tenbunder was ook de trainingsgrond van Roland Liboton. Tussen de akkers, boomgaarden en wijngaarden trainde de cyclocrosslegende zich te pletter. Liboton werd tien jaar op rij Belgisch kampioen veldrijden van 1980 tot 1989 en werd vier maal wereldkampioen. Mocht dit je niet zo interesseren? Je waant je hier in de Efteling door de tuininrichting van een creatieve bewoner.

Vlooiberg (78 m)

De Vlooybergtoren werd dankzij de televisiereeks Callboys beroemd in Vlaanderen. Dit architecturale pareltje is een symbool geworden voor het Hageland. In juni 2018 werd de zwevende trap door een vijftal vandalen gemolesteerd. Al snel werd de iconische landmark hersteld en zelfs met 1.5 meter verhoogd. De toren staat op de Vlooiberg. De Vlooiberg is deels in asfalt en deels in gravel. Het onverharde deel schrikt nog heel wat wielertoeristen af. In de editie van 2016 zat deze klim in het parcours van Dwars door het Hageland en verdient een plek in deze lijst. Met 1 km en 41 hoogtemeters ook niet de minste uit de lijst. Een mooi alternatief voor de betonbaan van de Blèreberg.

Hier vind je de ligging van deze 10 Hagelandse hellingen!

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s