Het Zwarte Woud is het Duitse broertje van de Franse Vogezen. Een uitstapje naar de overzijde van de Rijnoever is meer dan de moeite waard. Het dal is breed waardoor je best een uitvalsbasis in Duitsland zoekt. Todtnau in het zuiden en Oppenau in het noorden vormen daarbij ideale uitvalsbasissen. Vanuit Utrecht is het 650 km tot Freiburg im Breisgau. Vanuit Brussel is het slechts 525 km tot de belangrijkste stad in de regio. Ontdek hier de tien zwaarste en meest uitdagende beklimmingen van het Zwarte Woud, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.
1. Feldberg (1493 m)
De Feldberg is de hoogste berg van het Zwarte Woud met een hoogte van 1493 m. Bij helder weer zie je de Alpen in het zuiden hoog boven de horizon uittorenen. De Feldberg vanuit Todtnau is behoorlijk uitdagend. In 15.8 km klim je aan een gemiddelde van 5.4% naar het weerstation op de Feldberg. Tot de Feldbergpass fiets je op een drukkere en bredere weg. In het skidorp Feldberg-Ort is het even zoeken naar het vervolg van de klim. De Franz-Klarmeyer Weg naar de top is onregelmatig en soms behoorlijk steil. Soms krijg je stroken van 15% onder de wielen geschoven. Boven is het uitzicht geweldig.

2. Kandel (1202 m)
De noordzijde van Kandel is voor heel wat wielrenners een ware Angstgegner. Met slechts 11.8 km aan 7.9% vind je hier een beklimming met cijfers die vergelijkbaar zijn met l’Alpe d’Huez. De klim gaat constant aan forse percentages omhoog. In het bos zakt de teller nauwelijks onder de 10%. Vanaf Waldkirch overwin je 939 hoogtemeters tot de top. Het uitzicht boven is indrukwekkend. Hopelijk gaat jouw kaarsje niet uit?

3. Hornisgrinde (1155 m)
In het noordelijke deel van het Zwarte Woud zijn de toppen iets minder hoog. De Hornisgrinde is met 1164 meter de hoogste top in het noordelijke deel van het Zwarte Woud. Vanuit Achern overwin je 1031 hoogtemeters in 17.9 km aan 5.8%. Daarmee is de Hornisgrinde de dichtstbijzijnde beklimming voor Belgen en Nederlanders met meer dan 1000 hoogtemeters. Het is ook één van de zwaarste beklimmingen in het Zwarte Woud. Vooral het deel in Brandmatt is meer dan stevig, met een kilometer aan 12%. Ook het laatste stuk naar de top, ter hoogte van de Mummelsee, loopt nog stevig bergop.
4. Belchen (1359 m)
Belchen is opnieuw een doodlopende weg naar de top, net zoals de Feldberg en Hornisgrinde. Op de top van Belchen staat het Belchenhaus. Hier kan je genieten van heerlijke Duitse gerechten, ideaal als tussenstop. Laat de Bratwurst maar komen. Om er te geraken klim je vanaf Utzenfeld in zo’n 11 km aan 7.4% tot de top. Ter hoogte van het Talstation Belchen-Seilbahn is de weg zo’n 200 meter onverhard. Hierna heb je opnieuw een prima weg met geen verkeer. Hopelijk doet dit een belletje rinkelen.

5. Schauinsland (1204 m)
Alleen al vanwege de naam is deze beklimming mooi. Schauinsland: kijk naar het land. Vanuit Freiburg im Breisgau kan je 13.1 km klimmen aan 5.2% tot de top van de Schauinsland. Op de top heb je, jawel, een prachtig uitzicht. De Schauinslandkönig wordt sinds 2007 ook jaarlijks gekroond. Meer dan duizend wielrenners rijden dan de ziel uit hun lijf om tussen Horben en de top als snelste boven te komen. Hannah Fandel en Stefan Breinlinger hebben het record op hun naam staan. Als je de klim per fiets niet ziet zitten, is de 3,6 km-lange kabelbaan vanaf Horben een prima alternatief.

6. Blauen (1165 m)
Blauen is een stevige beklimming in het uiterste zuiden van het Zwarte Woud. Bij goed weer zie je Zwitserland goed liggen. Vanuit Mülheim klim je 12.4 km aan 6.9%. Hiermee overwin je 860 hoogtemeters. Net als heel wat andere beklimmingen in het Zwarte Woud is de weg naar de top doodlopend en kan je op de top iets nuttigen. Blauen is een beklimming die niet hoeft onder te doen voor een doorsnee Pyreneeënbeklimming.
7. Schliffkopf (1054 m)
Op de top van de Schliffkop kan je het Lotharpfad volgen. Deze wandelweg werd na orkaan Lothar ingericht op het herstel van de natuur na een catastrofe, zoals een orkaan, te ervaren. De beklimming naar de Schliffkopf vanaf Oppenau is het zwaarst. Met 16.2 km aan 4.7% overwin je 757 hoogtemeters. Het laatste deel van de beklimming volgt de Schwarzwaldhochstraße. Deze 60-km lange weg verbindt Freudenstadt met Baden-Baden en loopt over de kam.
8. Baldenweger Hütte (1332 m)
Langs de noordflank van de Feldberg vind je de Baldenweger Hütte. Deze klim heeft vooral een steile laatste kilometer. De 12.7 km aan 7.1% zijn stevig te noemen. De eerste zes kilometer zijn verteerbaar maar in de laatste zes kilometer zakken de gemiddelden amper onder de 10%. Deze rustige weg loopt dood en onderweg passeer je ook een deel in grind. Hiervoor moet je vooral tijdens het afdalen voor opletten. Op de top fiets je best verder tot het Naturfreudehaus Feldberg voor de laatste extra hoogtemeters. Wil je minder hoogtemeters? Dan kan je ter hoogte van de Rinkensattel afdalen.

9. Brandenkopf (933 m)
De Brandenkopf ligt in het lagere centrale deel van het Zwarte Woud. Deze beklimming heeft drie zijden. Maar de laatste anderhalve kilometer is gemeenschappelijk. De weg loopt namelijk opnieuw dood op de top. De westelijke kant is het lastigst en het steilst. Met slechts 8.7 km klim je wel aan 8%. Vanuit Zell am Harmersbach overwin je zo 695 hoogtemeters.
10. Hohloh (988 m)
De meest noordelijke beklimming van enige betekenis in het Zwarte Woud is de Hohloh. Vanuit Hilpertsau klim je 12.5 aan 6.4% naar een hoogte van net geen 1000 meter. Hohloh is eigenlijk een klein ommetje. Op de pas van de Schwarzmiss sla je rechtsaf om op de Hohloh uit te komen. Schwarzmiss verbindt Bad Wildbad en Hilpertsau. Hohloh ligt zo’n 160 km ten noorden van Blauen, de zuidelijkste klim in het Zwarte Woud uit dit lijstje.
