Pierre-sur-Haute: de hoogste asfaltweg van het Centraal-Massief

Het Centraal-Massief zit niet ieder jaar in de Tour de France. Daardoor is de regio minder populair bij het fietspubliek dan de Alpen of de Pyreneeën. In mijn ogen is dit geheel onterecht. De beklimmingen zijn er veelal een stuk rustiger en zijn over het algemeen beter doenbaar. Qua lengte, hoogte, stijgingspercentage of hoogteverschil behoort het Centraal-Massief tot het middelgebergte.

De hoogste col in het Centraal-Massief is de Pas de Peyrol. Met 1589 meter is deze naar Alpennormen laag te noemen. In de Tour de France van 2020 is deze berg opgenomen. De renners fietsen dan tegen de flanken van de Puy Mary, een overblijfsel van de grootste stratovulkaan van Europa. Deze col is echter niet de hoogst geasfalteerde weg van het Centraal-Massief. Deze eer is weggelegd voor de Pierre-sur-Haute, met 1610 meter.

Deze weg naar de top van de hoogste berg in de Monts du Forez loopt dood. Het is een weg naar een militaire zone. Op de Col du Béal sla je vanaf de westkant rechtsaf om deze vier extra kilometers te doen. De verkeersborden geven aan dat dit niet mogelijk is voor onbeveoegd gemotoriseerd verkeer, maar voor fietsers of wandelaars zijn er geen issues. Mountainbikepijltjes lopen langs de weg.

Deze onbekende hoogte zal tijdens de Tour de France aan bekendheid winnen door de Col du Béal. Deze pas in het Centraal-Massief zal voor de eerste maal beklommen worden. Dit vergeten stukje Frankrijk verdient de nodige aandacht. Het uitzicht over de omgeving is adembenemend. En qua lengte, stijgingspercentage en hoogte zou deze klim een HC-beklimming zijn in de Tour de France.

Vanuit Vertolaye klim je in 17.1 km naar een hoogte van 1610 meter. Daarbij overwin je 1112 hoogtemeters aan gemiddeld 6.5 percent. Dat zijn cijfers die je in het Centraal-Massief zelden tegenkomt. Door de ouderdom van het massief zijn de toppen meestal afgeplat. Het uitzicht vanop de Pierre-sur-Haute is dan ook adembenemend.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s