Ten zuiden van Brussel kom je in een ander en speciaal stukje Vlaanderen terecht. Het is een smalle strook met faciliteitengemeenten als Linkebeek en Sint-Genesius-Rode, gelegen tussen Brussel en Wallonië. Je voelt hoe sterk deze residentiële buurt zich wil afzetten van de hoofdstad en tegelijkertijd zich wil vereenzelvigen met Brussel, als chique en rustige woonzone voor mensen die er werken.
Tussen Sint-Genesius-Rode, Dworp, Alsemberg en Huizingen stroomt de Molenbeek. Deze 12 kilometer lange beek heeft een diepe vallei gevormd. Daardoor is deze omgeving in de Zennevallei uiterst geschikt voor fietsers. De hellingen zijn gemiddeld langer en steiler dan in andere Vlaamse regio’s. Het enige nadeel: de Alsembergsesteenweg en de Hallesesteenweg die de vallei doorkruisen, hebben een verschrikkelijk fietspad.
1. Bruine Put
De scherprechter in de Brabantse Pijl heeft twee zijden. De noordzijde ligt op dit moment nog steeds in het parcours, maar niet meer in de laatste lokale lussen. Toen de organisatie de aankomst van Alsemberg verschoof richting Overijse, kwam de Bruine Put eerder in het parcours. De helling blijft door zijn stijgingspercentage, hoogteverschil en lengte een stevige kuitenbijter. Ook de achterkant van de Bruine Put, de Lotsesteenweg heeft een geweldig hoogteverschil annex stijgingspercentage.

2. Alsemberg
De Alsemberg was tot 2010 de finish van de Brabantse Pijl. De wedstrijd viel toentertijd op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. Omdat deze wedstrijd meer weg had van de Amstel Gold Race, werd de koers later in de kalender gestopt. De datum en de finishplaats verleggen, gaf een positieve en logische stimulans aan de koers in de Druivenstreek. De koers nam de drukke steenweg, deze versie gaat eerder rechtsaf. Zo heb je meer hoogtemeters en minder drukte.


3. Dikkemeerweg
In het dorp Dworp liggen kasseitje om u tegen te zeggen. Op sommige plaatsen liggen ze wat losjes. Ook de variatie aan kinderkopjes is hier opvallend. De beklimming is wel de moeite waard. Vanuit de vallei van de Meerbeek heb je in een mum van tijd een groot hoogteverschil bijeen geraapt. De klim heeft raar maar waar, weinig wielergeschiedenis: de Dikkemeerweg.

4. Kesterbeekbos
Door de beklimming van de Kesterbeekbos ben ik ooit in de donkere problemen geraakt. Ik had een rit gepland vanuit Leuven. De helling van Kesterbeekbos was het verste punt op mijn route. Toen ik de beklimming aanvatte, realiseerde ik me plots dat ik nog maar een uurtje had om nog een stevige veertig kilometer terug te rijden. Ik was mijn fietsverlichting bovendien vergeten. De laatste tien kilometer bij Leuven reed ik over de pikdonkere wegen langs voetpaden, hopend.

5. Kampendaal
In het Hallerbos liggen een aantal pareltjes van beklimmingen. Strava maakt duidelijk dat deze hellingen minder in trek zijn. De Bruine Put wordt tien keer vaker aangedaan. Waarschijnlijk heeft de naamsbekendheid hier veel mee te maken. Nochtans is deze beklimming mooier, langer en rustiger. De beklimming naar het Tranendal kan op het einde met een bareel zijn afgesloten. Dit is met een fiets echter gemakkelijk te omzeilen.


6. Kapittel
De mooiste helling, met een stevige finale, heet Kapittel. Deze beklimming eindigt met kasseien en start met een mooie aanloop in asfalt. Het Hallerbos heeft jaarlijks ook een prachtig schouwspel. Dan kleuren boshyacinten het bos geheel paars. De instagrammers en kiekjespakkers van deze wereld staan dan te popelen om deze fotogenieke taferelen te schieten voor de lens.

7. Trompstraat
De Trompstraat is zowat de langste helling die je kan vinden in de provincie Vlaams-Brabant. De variant van de Krekelenberg heeft een bochtig parcours en een zeer mooi hoogteverschil. Het uitzicht is bij tijd en wijlen zeer aantrekkelijk. De brede vallei van de Zenne is prachtig. Halle en het Pajottenland zijn goed zichtbaar.

8. Krekelenberg
In de Dokter Spitaelslaan start de Krekelenberg. Tussen rijwoningen fiets je zigzaggend tussen geparkeerde wagens. Om de Krekelenberg te doen, ga je halverwege linksaf. Qua lengte en hoogteverschil is er weinig verschil met de Trompstraat. Het einde van de beklimming is interssant: de weg versmalt tot tien centimeter, hobbelt en is net doenbaar met een racefiets.

9. Hollebeekstraat
In Linkebeek fiets je door een kleine faciliteitengemeente in de Brusselse Rand. De gemeente grenst aan Brussel en behoort helemaal tot de Brusselse agglomeratie. De gemeente heeft de eer en het genoegen een station te hebben met de naam Holleken. Het Vlaamse karakter verdwijnt meer en meer.

10. Rollebeekstraat
Omdat er een Hollebeekstraat inzit, is een Rollebeekstraat een leuke aanvulling. In de gemeente Beersel kan je deze kasseibeklimming vinden. De brug onder de spoorweg is mooi rond en de kasseien zijn dat ook. De beklimming is steil en loopt na een parking aan de Sint-Lambertuskapel nog een stukje verder door.
Wil je meer lezen? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.
Kijk hier naar de kaart om alle beklimmingen terug te vinden.