De knopjes van de takjes en de bloemetjes van de struikjes en de plantjes ontwaken. Het is een waar schouwspel. In een week tijd kleurt je blikveld groen. Verkleuren de horizonten. Roze bloesems en witte blaadjes tooien de glooiingen. Nergens zijn deze glooiingen mooier dan in Haspengouw. Ik verkende deze prachtige omgeving in het zuiden van Belgisch-Limburg met copain Guus, Noordkaper en compagnon de route. Verken met gezapige tred welke lekkernijen je bergop en bergaf vindt langs deze zalige Limburgse wegen.
Haspengouw is een heuvelachtige regio ten zuiden van Hasselt en Genk. De geografische regio ligt officieel in Limburg, Luik, Namen, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. In dit lijstje nemen we enkel het grondgebied Limburg in ogenschouw, een ideaal alternatief voor het drukke Nederlands-Limburg. Het gebied gaat grosso modo bergaf van zuid naar noord. Vochtig-Haspengouw met de talrijke fruitbomen en de rijke veeteelt gaat van 30 tot 100 meter hoogte. Droog-Haspengouw heeft uitgestrekte velden en droogdalen tussen de 80 en 150 meter.
Plattenberg (115 m)
De leukste helling in Haspengouw vertrekt vanuit de Jekervallei. Op de grens met Nederland en Wallonië start een heerlijk stukje weg. Slingerend krult deze weg zich tussen de mergelflanken naar boven. Ik ken geen enkele berg die op deze manier zoveel bochten maakt in zo’n korte afstand. Het is een waar schouwspel. Deze beklimming vanuit Kanne is ook gekend als de Slingerberg, Zussendel of Tiendeberg. De helling is 700 meter en stijgt aan een moyenne van 7.6%.

Muizenberg (102 m)
In de grootste uithoek van Limburg vind je de Muizenberg. Omdat deze weg geprangd ligt tussen de Nederlandse grens en het Albertkanaal zit je als het ware in niemandsland. De beklimming start net als de Plattenberg vanuit het Limburgse Kanne. Het Albertkanaal maakt hier ook een rare bocht, vanwege de ligging van de Nederlandse grens ter hoogte van Maastricht. Het kanaal tussen Luik en Antwerpen werd hier diep in het landschap ingesneden. De beklimming is 800 meter lang en overbrugt 52 hoogtemeters aan 6%. Aan de rechterzijde van de weg zijn de mergelgrotingangen duidelijk zichtbaar.

Alden Biesen (99 m)
Alden Biesen is een prachtkasteel gelegen op een heuvel. De omgeving is hier majestueus. Het is een kruising tussen een middeleeuwse burcht en een classicistisch paleis. Dit geweldige domein heeft ook een mooie strook bergop langs de Roelants du Vivierlaan en de Reekstraat. De klim start aan de Demer en overbrugt de E313. Na de autosnelwegbrug volgt een lang stuk vals plat. Het is de moeite waard om hier een seconde te pauzeren en deze landcommanderij te aanschouwen.

Letenberg (88 m)
De meeste hellingen in Haspengouw worden nooit echt steil. De meeste hellingen zijn voor de gemiddelde wielertoerist op het buitenblad te nemen. Deze beklimming is net iets steiler dan de andere hellingen, met 7% gemiddeld en 11% maximaal. De Letenberg in Bilzen is slechts 500 meter lang en overwint 35 hoogtemeters. In de Ronde van Limburg wordt deze helling vaak aangedaan. In sommige lijstjes wordt de Letenberg ook Katteberg genoemd. De klim start vanuit de Demervallei.
Binkelstraat (110 m)
De Binkelstraat en de Tommenstraat vormen een geweldig duo. De holle weg heeft bij aanvang een wegdek dat iets minder is. Net voor de bocht naar rechts opent het landschap zich. De weg blijft oplopen. De percentages voelen prima aan. Het uitzicht over dit waanzinnige landschap is prachtig. De beklimming eindigt net voor het welklinkende Sint-Huibrechts-Hern. Zo’n 1.2 km aan 3% gemiddeld en zo’n 37 hoogtemeters is niet slecht.

Glainberg (103 m)
Net als de Binkelstraat start de Glainberg uit de vallei van de Lerebeek. Typisch voor de omgeving is het fenomeen van de droge dalen. De beek is in verhouding tot de diepte van de vallei, heel erg klein. De beklimming op het grondgebied van Kortessem heeft een afstand van 1 km aan 4.3%. Zo overwin je 43 hoogtemeters. Voor de lokale wielertoeristen is deze beklimming gekend. Op de top van het Hoogveld staat de ruïne van de Molen van Vliermaal.

Kolmontberg (107 m)
De Kolmontberg vanuit Piringen is een beklimming vanuit een vallei met heel wat burchten en kastelen. De rust in de vallei spreekt aan. De klim is 900 meter lang en gaat aan en gemiddelde van 4.5% naar een hoogte van 106 meter. Deze heuvelrug wordt ook geflankeerd door de ruïne van de Kolmontburcht. Deze 12e-eeuwse burcht werd gebouwd door de graaf van Loon. Vooral de donjon is een mooi overblijfsel uit deze periode.
Bosstraat (111 m)
De Bosstraat start in Jesseren en gaat in westelijke richting richting Borgloon. Het is een lange strook vals plat. Meer dan 2.5 km bergop aan een gemiddelde van 2.8% gemiddeld en een hoogteverschil van 60 hoogtemeters. Eigenlijk wordt het ook nooit steil. Het uitzicht op deze helling is typerend voor deze regio: heel erg indrukwekkend in april. Dan staan de fruitbomen in bloei. De bloesems kleuren het Limburgse landschap dan tot een adembenemend kleurenpalet. Op de Bosstraat kan deze ten volle bewonderen.

Kuttekovenberg (122 m)
De Kuttekovenberg gaat voor 900 meter aan 3%, zo’n 27 hoogtemeters. Je kan deze beklimming verlengen door tot het centrum van Borgloon verder te rijden en hiermee extra hoogtemeters mee te pakken: 56 hoogtemeters en 1600 meter. In het centrum ontdekt je wat kasseitjes en de mogelijkheid om een pitstop te houden. Borgloon is een gezellig stadscentrum. Borgloon betekent letterlijk burcht op een heuvel.

Op de Kriezel (123 m)
Een kasseienhelling mag niet ontbreken. Dit is een typische helling uit Droog-Haspengouw. De velden reiken zo ver het oog kan zien. De omgeving is kaal en het merendeel van de wegen bestaat uit betonplaten of kasseien. Op de Kriezel loopt vals plat omhoog en heeft kasseien. De 1700 meter aan 3% eindigt op de taalgrens. Deze helling tussen Horpmaal en Oreye overwint 42 hoogtemeters. Deze beklimming zit ook regelmatig in de Ronde van Limburg.

Bekijk hier de ligging van de hellingen: