Tijdens de maanden maart en april verlaten wielerliefhebbers massaal hun gekende omgeving rond te kerktoren. In coronatijden moeten we “in ons kot blijven” en zien we een enorm verschil. De heatmaps van de Long Term NL/BE/LU Challenge tonen dat we nu massaal in onze “achtertuin” fietsen. Zowel Nederland als België geeft een interessant plaatje. Het initiatief van Frank van Moorsel bewijst dat aangemelde leden niet meer naar de Ardennen of Nederlands-Limburg afzakken. Het kan en mag nu even niet meer.
De Long Term NL/BE/LU Challenge is een fietsuitdaging in de Benelux, waarbij je alle gemeenten van jouw land moet bezoeken. Voor Nederland, België en Luxemburg wist Frank van Moorsel dit idee uit te werken. Nederlanders kunnen ook de Belgische challenge aangaan en andersom. Via Strava kan je jouw gemeenten ‘afvinken’ en inkleuren op de kaart. De ritten die je in het verleden hebt gereden, tellen uiteraard ook mee. Zo ontdek je welke provincies en gemeenten populair zijn en waar jouw hidden gems liggen.
Nederlands-Limburg leeg
In Nederland is vooral Nederlands-Limburg het “slachtoffer”. In coronatijden is een deel van deze overpopulaire regio trouwens afgesloten. Normaliter zakt heel wielerminnend Nederland naar het uiterste zuiden van het land af. Op een zakdoek wordt dan naar lievenlust de Amstel Gold Race beleefd. Toertochten en semiklassiekers, zoals de Hel van het Mergelland of Limburgs Mooiste, maken hier een wielerwalhalla van. In normale tijden worden de gemeenten Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Valkenburg aan de Geul overspoeld met wielertoeristen. Nu staan deze Limburgse gemeenten zelfs niet in de top 15.
Nu is Midden-Nederland the place to be of to place to stay. Dat de Randstad en het gebied rond de Veluwe nu rood kleuren, is normaal. Hier wonen de meeste Nederlanders. Heuvels trekken renners aan en dat is in coronatijden niet anders. Vooral de Utrechtse Heuvelrug scoort goed. Dit gebied is altijd heel erg populair maar vormt nu de ontegensprekelijke nummer één in Nederland. Het sluiten van de Afsluitdijk voor fietsers is ook zichtbaar op de heatmap van Nederland.
België bestaat uit twee delen
In België zien we min of meer hetzelfde fenomeen, al zien we vooral dat de Ardennen groen blijven. Er wonen minder mensen en er fietsen minder mensen. Dat is nu zeer duidelijk. De hoeveelheid Vlamingen en Nederlanders dat in normale omstandigheden richting Luik, Bastenaken, Houffalize of Stavelot trekt, is opvallend. Op de heatmap van België zie je bijna letterlijk de taalgrens liggen. Vooral het verschil tussen het zuiden van Oost-Vlaanderen en het noorden van Henegouwen is groot.
De Vlaamse Ardennen zijn altijd populair en nu zeker. Oudenaarde is de onbetwiste nummer één: zowel in coronatijden als in normale tijden. De integrale top-10 bestaat uit gemeenten die in of rond de Vlaamse Ardennen liggen. In coronatijden zien we enkele nieuwkomers in de top-15. Gemeenten als Mechelen, Gent en Willebroek staan nu in de top-15. Dit toont dat zeker autovrije jaagpaden langs kanalen en rivieren erg geliefd zijn.
Ben je nog geen lid van de Long Term NL/BE Challenge en gebruik je Strava? Dan kan je je via deze link aanmelden.