Kunnen we in tijden van het Corona-virus nog in groep fietsen? Het antwoord is simpel: neen! In Spanje en Italië mag buiten wandelen zelfs niet meer. Daar is er sinds kort een algemeen verbod op buiten komen. Er staan hoge boetes op het niet naleven van deze maatregel. Kan het in België en Nederland ook zover komen? Het antwoord is simpel: ja! Als we ons niet houden aan de huidige maatregelen zal het aantal Covid-19-patiënten nog sterker toenemen dan nu al het geval is en dan zullen de huidige maatregelen draconischer worden. Daarom deze vijf belangrijke maatregelen wanneer je er met de fiets op uittrekt.
1. Fiets alleen
In een peloton rijden, is genoeg om besmet te geraken. Snot en rochels vliegen in het rond. Zelfs bij een no snot policy kan je besmetting niet vermijden. Haak ook niet even in het wiel van een toevallige passant. Wieltjeszuigers vallen bij wijze van spreken onder dezelfde categorie mensen als lockdownpartygangers. Rij dus in je uppie, alleen, solo, afgezonderd of alleine. Vermijd de drukkere verkeersknooppunten en zoek het desolate pad. In open lucht is het besmettingsrisico het laagst.
2. Raak geen drukknopjes aan
Sommige verkeerslichten springen enkel op groen wanneer je de drukknop induwt. Zijn deze pestknopjes Covid-19-resistent? Ik denk het niet en wil het ook niet testen. Duw deze knopjes in met jouw elleboog of zelfs met een tak op de grond. Als dit niet lukt, zou ik zelfs het rode licht proberen te hypnotiseren tot het licht op groen springt. If you know what I mean. Blijf ook van jouw gelaat af tijdens het fietsen.
3. Kuis jouw stuur en remgrepen af
Als je een deelfiets gebruikt, moet je dit zeker doen. Kuis jouw remgrepen, stuur, zadel en alle andere mogelijke contactpunten af. Als je dit niet bij de hand hebt, draag dan handschoenen of was nadien jouw handen en raak in tussentijd jouw gezicht niet aan. Ook jouw eigen fietsen vaker poetsen dan je normaliter doet, is aangewezen. Een poetsbeurt kan nooit geen kwaad en je staat ervan te kijken wat voor een bacteriënhaard je stuurinrichting is.
4. Blijf vooral buiten fietsen (als je niet ziek bent)
Tot we niet meer mogen fietsen, slechts één boodschap: blijf buiten fietsen. Sterker nog: een fiets is een beter alternatief voor het openbaar vervoer in tijden van Corona. Er is minder besmettingsgevaar op jouw fiets dan in een bus, tram, metrostel of trein. Dus kies voor de fiets. Het is gezond en het verbetert jouw weerstand. Als je tekenen van Corona vertoont, blijf dan thuis of in uw kot. Maar anders: blijf fietsen and flatten the curve.
5. Blijf recht
Doe in deze tijden geen gekke toeren of trucjes op jouw fiets en blijf recht. De ziekenhuizen zitten niet alleen vol patiënten, het risico op besmetting is er jammer genoeg ook groter dan op jouw fiets. Probeer daarom vooral om alleen te rijden en recht te blijven. De kans om het wiel van jouw voorligger aan te tikken is veel kleiner. Dus: voorzichtig op de baan, hé!
Opgelet! De richtlijnen rond het Coronavirus veranderen dagelijks. Volg deze richtlijnen nauwgezet op. Ik ben geen dokter en baseer me op de richtlijnen die iedereen kan terugvinden.
Hey hey! Super goed artikel!
Mogen wij deze delen op onze Cyclis fietsleasing pagina en die van onze campagne #ikfietsnaarhetwerk?
LikeLike
Dag Cyclis! Dat mag. Ik heb liever dat dit artikel viraal gaat dan Corona.
LikeLike