Rampscenario! In Coronatijden niet meer kunnen fietsen?

Italië zit volledig in quarantaine. Of de doorsnee fietsende Italiaan deze maatregel aan zijn laars lapt, is nog maar de vraag. Vanwege het negatieve inreisverbod kunnen we dit ook niet testen. Fietsen langs de riviera, lungomare of strade bianche? Is dit mogelijk? Wielerkoersen gaan er in ieder geval niet meer door. Gezien de omstandigheden begrijpelijke maatregelen. Kunnen wij binnenkort hier de fiets nog op?

De ergste maatregel die van overheidswege of uit gezondheidsoverwegingen opgelegd zou kunnen worden in Coronatijden is: niet meer mogen buiten mogen én dus niet meer kunnen fietsen. Quarantaine betekent “in uw kot blijven”. Noodzakelijke verplaatsingen mogen worden gemaakt. In Italië kan je enkel via een toelatingsformulier nog naar je werk. Het niet naleven van de maatregelen zou boetes tot gevangenisstraffen kunnen opleveren. Met zo’n formulier een fietstochtje ondernemen, kan volgens de letter dus niet.

Krijgen we deze ingrijpende maatregelen eveneens in de Lage Landen? Zou een soloritje nog toegelaten worden? Moeten clubritten volgend weekend met minstens tien meter afstand verreden worden? Wegen de gezondheidsvoordelen van algehele quarantaine op tegen niet fietsen en het nodige conditieverlies? Is de kans op besmetting op een eenzame dijk groot? Is een welgemikte fluim overmorgen strafbaar? Rijden we straks met een bidon en een bus ontsmettingsgel rond?

We kunnen er lacherig over doen of mee huilen. We kunnen er het nut van inzien of denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Maar wie had ooit gedacht dat een kleine snotneus annex griepuitbraak in een modale Chinese stad zou uitbreken tot een wereldwijde pandemie met economische gevolgen, apocalyptische berichtgeving en massale paniek.

Nog geen drie weken geleden vertrokken duizenden nietsvermoedende skiërs naar Italië. Drie weken later zijn er duizenden besmettingen en dito doden in Europa. Als ik een raad mag geven aan alle wielersportliefhebbers in Coronatijden. Koop een smarttrainer, een stel rollen, een fitnesstoestel of een hometrainertje. Voor je het weet zit je met een fietsverbod aan de haard gekluisterd. Zonder koers op tv! U weze gewaarschuwd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s