De 200 mooiste beklimmingen van het afgelopen Fietspiratie-jaar!

Deze ultieme 200 beklimmingen verschenen het afgelopen jaar op Fietspiratie.com. In Italië beschreef ik de Dolomieten en de Giro d’Italia. In Frankrijk kwamen Corsica, de Franse Pyreneeën: bekende en onbekende cols en de Cevennen aan bod. Spanje is populair met: Gran Canaria, Mallorca, Tenerife, Picos de Europa en de Vuelta a España. In België verschenen Brussel, het Waasland, de provincies Henegouwen, Antwerpen en Namen online. In Nederland kreeg de Brabantse Wal als eerste bergjeslijstje de volle aandacht. In 2020 verschijnen er nog veel meer!

1. De 10 duizelingwekkendste beklimmingen van de Dolomieten.

Steile rotswanden, pittoreske pieken en adembenemende vergezichten: er zijn weinig bergketens die zo’n uitgesproken karakter hebben. De Dolomieten in het noorden van Italië werden in 2009 niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst gezet. Voor renners is het een pretpark, met afdalingen als rollercoasters. De beklimmingen zijn zo duizelingwekkend dat een top 10 opstellen aartsmoeilijk was. Heb jij ze al bedwongen?

2. De 10 strafste beklimmingen van Corsica

Om de honderdste editie van de Ronde van Frankrijk in 2013 te vieren, werd het laatste nog niet bezochte deel van Frankrijk aangedaan: Corsica. Dit eiland ten zuidoosten van Nice is een fietsparadijs. De kronkelende wegen, de pittoreske baaien en het rustige binnenland maken van dit eiland een topbestemming. De beklimmingen zijn eveneens zo. Zie hier een ranking van de 10 mooiste beklimmingen op het eiland, van noord naar zuid.

3. De 10 boeiendste beklimmingen in Brussel

Associëren we Brussel met fietsen? Sinds de Tour de France van 2019 wel! De stad Brussel werkt aan een ommekeer en wil meer fietsers naar de hoofdstad trekken. Ik geef toe: ik zou de binnenstad voorlopig nog even mijden. Zeker als je op zoek bent naar een rustige woensdagnamiddagrit of een zondagochtendtocht. Maar er is meer in Brussel. Ik geef de 10 mooiste beklimmingen van de Vlaamse, Belgische en Europese hoofdstad op een rijtje én ik garandeer rust.

4. De 10 meest legendarische beklimmingen in de Pyreneeën

De Pyreneeën vormen de grens tussen Frankrijk en Spanje. De Tour de France is hier jaarlijks te gast. Ook de Vuelta a España bezoekt de geweldige Pyreneeën om de zoveel tijd. De bergketen is zo’n 430 km lang. Tussen de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee is de Aneto met 3404 meter hoogte de hoogste berg. De verschillen tussen de Spaanse zijde en de Franse kant zijn groot. Ik belicht de tien meest legendarische beklimmingen van deze prachtige bergketen. En ja, ze liggen alle 10 in Frankrijk! Of toch niet?

5. De 10 mooiste beklimmingen van Gran Canaria

Gran Canaria is samen met Tenerife en Mallorca de populairste bestemming voor wielertoeristen die de koude winters in de Lage Landen willen vermijden. Via een vlucht van zo’n 4 uur sta je in een stabiel en warm fietsklimaat. Het eiland Gran Canaria is één van de zeven grote Canarische Eilanden. Deze eilandengroep ligt ten westen van Marokko in de Atlantische Oceaan. Vanaf Gran Canaria zie je de Pico del Teide en Tenerife hoog boven het water uittorenen. Hier volgen de 10 mooiste beklimmingen van dit prachtige eiland.

6. De 10 heerlijkste hellingen van Henegouwen

Henegouwen is veruit de meest uitgestrekte en grootste provincie van België. Van Komen tot Chimay zit je al snel 170 km in het zadel. Dat is een immense afstand voor een Belgische provincie. Alles daartussen is gevarieerd en uitgestrekt. De oude industriesites rond de Sambre, de uitgestrekte bossen in het zuiden en de Vlaams aandoende heuvels in het noorden, maken van deze Waalse provincie een ware ontdekkingstocht. Je krijgt de 10 mooiste hellingen op een rijtje.

7. De 10 wonderbaarlijkste hellingen van het Waasland

Door de concurrentie met de Vlaamse Ardennen denk je bij hellingen in Oost-Vlaanderen meteen aan de Koppenberg, de Oude Kwaremont of de Muur van Geraardsbergen. Menig wielertoerist leest tot in den treure over deze prachthellingen uit de Vlaamse klassiekers. Toch heeft Oost-Vlaanderen een afgevlakte versie die minstens zo mooi is. De Wase cuesta is charmant en voor sommige lezers misschien dichter bij huis dan de grote broertjes tussen Oudenaarde en Geraardsbergen. Ik som de tien mooiste hellingen van het Waasland op.

8. De 10 uitdagendste beklimmingen in de Cevennen

De Cevennen vormt een onderdeel van het Centraal-Massief. Het gaat om het zuidelijke deel van het plateau, voornamelijk gelegen in het departement Lozère. Het is vooral bekend voor de toeristische natuurlijke attracties als de Gorges du Tarn, de Cirque de Navacelles en de Chaos de Montpellier-le-Vieux. Het is een bergmassief dat altijd zal blijven beklijven. De 10 mooiste beklimmingen worden hier opgesomd.

9. De 10 mooiste beklimmingen in de provincie Namen

De Grand Prix de la Wallonie is de belangrijkste koers van het jaar in de provincie Namen. Deze 1.1-koers heeft door de ligging op de kalender aan belang ingeboet. Midden september zijn de ogen vooral op de Vuelta gericht. Voor sommigen is het toch de ideale voorbereiding op het WK. Door de finish op de Citadel van Namen te leggen, krijgt de koers ook meteen het nodige aanzien. Namen is dan ook niet zo wielergek als de provincie Luik. Ontdek ze allemaal hier.

10. De 10 ultieme beklimmingen op Tenerife

Samen met Mallorca is Tenerife hét wielereiland bij uitstek. Dit Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan heeft heel het jaar door een zacht klimaat. De goed uitgeruste hotels langs de noord- en zuidkust vormen een ideale uitvalsbasis. De twee vliegvelden op het Canarische Eiland zullen een transfer naar dit zonnige oord vergemakkelijken. Wielerprofs overwinteren er haast allemaal. In Europa leiden alle wegen naar Rome. Op Tenerife leiden alle wegen naar de Pico del Teide. Ontdek de tien mooiste beklimmingen op dit vulkanische eiland.

11. De 10 aantrekkelijkste hellingen in Antwerpen

Antwerpen is de vlakste provincie van België. Het meeste reliëf is hier gebaseerd op snelwegviaducten en kanaalbruggen. In de wijde omgeving zoeken wielerliefhebbers naar strookjes bergop of vies vals plat. Toch zijn er enkele. Ik wil van mijn tien favoriete hellingen in de provincie Antwerpen een korte impressie geven. Ga op ontdekking wanneer je ze nog niet allemaal kent.

Processed with VSCO with p5 preset

12. De 10 mooiste beklimmingen van Mallorca

Mallorca is het wielerwalhalla. Wereldwijd snakt iedere renner naar een bezoekje richting dit Spaanse eiland. De wegen zijn goed. Het weer is uitstekend. De hotels zijn betaalbaar en de vluchten ook. Het hele jaar door kan je er trainen en genieten van de azuurblauwe kustlijn aan de Middellandse Zee. De feestvierders langs de platges zien enkel hun resort. Het binnenland is dus rustig en één en al natuur. Geniet van de 10 mooiste beklimmingen op dit eiland.

13. De 10 prachtigste beklimmingen van het Pajottenland

Tussen Brussel en de Dender ligt een prachtregio: het Pajottenland. Deze streek wordt doorsneden door de Edingsesteenweg, de N8 en de E40. Door deze afzichtelijke verkeersassen haken sommige renners meteen af. Achter de lintbebouwing vind je veel meer dan beton en oprijlanen uit grind. De vruchtbare en glooiende landbouwgronden, afgewisseld met kleine dorpen, geven rust. De namen: Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Pieters-Kapelle, Sint-Martens-Bodegem, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, Sint-Laureins-Berchem of Sint-Gertrudis-Pede geven de regio een ietwat klerikaal karakter. Ontdek het Pajottenland en zijn 10 puisten.

14. De 10 hoogste beklimmingen van de Giro d’Italia

Vijf jaar na de dood van de wielerlegende Fausto Coppi voerde de Giro-organisatie de Cima Coppi in. Sindsdien is de hoogste beklimming van de Ronde van Italië een eresaluut aan de betreurde renner. Het dak van de ronde wordt sinds 1965 uitgereikt. De beklimming hoeft niet perse in Italië te liggen. Per uitzondering ligt het hoogste punt in het buitenland of op de grens met Italië en een buurland. De eerste renner op de Cima Coppi krijgt een bonus, extra punten in het bergklassement en eeuwige roem.

15. De 10 prachtigste beklimmingen in de Picos de Europa

De Picos de Europa in Noord-Spanje is een fiets- en wandelparadijs. Het centrale deel van het Cantabrisch Gebergte is door de afstand vanuit België en Nederland niet meteen de eerste keuze om een fietsreis te organiseren. Ik moet zeggen: de Picos de Europa doen me denken aan een combinatie tussen Dolomieten en Pyreneeën. Weinig bergketens hebben zo’n variatie en rijkdom. De Pieken van Europa liggen op zo’n 20 kilometer van de Spaanse Noordkust: de Costa Verde.

16. De 10 bijzonderste hellingen van de Brabantse Wal

Noord-Brabant is zo plat als een pannenkoek. In het westen van de Nederlandse provincie zijn er toch een beetje rimpels in het landschap. De Brabantse Wal is een ophoging in het landschap, gevormd door stuifzanden. Het werkt als een magneet op de lokale renners. Een aantal hellingen tekenen zich af. Adrie van der Poel en Jan Janssen kennen deze regio en beschouwen de heuveltjes tussen Steenbergen en Huijbergen als hun heimat. Hier zijn de tien mooiste op een rijtje.

17. De 10 meest legendarische beklimmingen uit de Vuelta a España

De Vuelta a España blinkt uit in korte en spectaculaire bergritten. Steile pentes waar punchers en berggeiten zich kunnen uitleven. Deze keuze is nog maar een tiental jaar ingezet. Tot een aantal jaar terug was de Vuelta vooral urenlang malen over provinciale en nationale verbindingswegen, in hoofdzaak over de kale en saaie Spaanse hoogvlakte: de meseta. Nu zoekt de organisatie veel meer bergen op. Ontdek ze hier.

18. De 10 mooiste onbekende cols uit de Franse Pyreneeën

Ken je de Col du Tourmalet, de Col d’Aspin en de Col d’Aubisque intussen vanbuiten? Zoek je meer dan de typische begane paden uit de Tour de France? Tussen de Jaizkibel en de Coll dels Belitres liggen tal van beklimmingen. Hier zijn de tien mooiste Pyreneeëncols in Frankrijk, die geen of weinig wielergeschiedenis hebben. Ze blinken uit in rust, hun prachtige omgeving en tal van andere redenen. Kom hier zeker langs.

19. De 10 allerhoogste cols van Europa

Europa heeft een rijke wielergeschiedenis. De Rondes van Italië, Spanje en Frankrijk hebben de aantrekkingskracht van de bergen een enorme boost gegeven. De laatste jaren is de wielersport zo toegankelijk, dat iedere sterveling mits wat training een berg op kan fietsen. Bij sommigen verloopt dat stapsgewijs en moeizaam. Voor anderen gaat het klimmen met de vingers in de neus. Ontdek de 10 hoogste kanjers hier.

20. De 10 beste sites voor profielen van cols, beklimmingen en hellingen

Deze laatste past niet helemaal in het lijstje. Maar… goed voorbereid een berg oprijden? Sommigen willen het niet weten. Anderen starten niet zonder te weten wat komt. Goed voorbereid zijn, is half gewonnen. Een kilometer aan 22% gemiddeld wil je op voorhand weten. Kwestie dat je de juiste cassette monteert of een extra banaantje mee op pad neemt. Via deze 10 sites kan je de profielen van cols analyseren, bekijken en vergelijken. Ik nam de Col du Tourmalet vanuit Luz-Saint-Sauveur als voorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s