Om te beginnen: als gepassioneerd fietser kan ik over deze vraag misschien niet volledig objectief oordelen. Hoewel, tijdens mijn studententijd draaide ik iedere euro om. Toen kon ik met een beperkt budget een heel jaar lang fietsen. Ik leerde dat “fietsen” niet meer kost dan vele andere activiteiten. Ik wil daarom de veelgehoorde uitspraak: “het is wel een dure sport”, meteen van tafel vegen.
Ten eerste, je mag niet kijken naar de aankoopprijs van jouw fiets. Als je een fiets koopt, rijd je daar ook een aantal jaartjes mee. Mijn eerste koersfiets kostte 549 EUR. Ik heb daar drie jaar mee gefietst, zonder echt grote bijkomende kosten te maken. Een goede nieuwe aluminium racefiets vind je al voor 1200 EUR. Tweedehands exemplaren vind je voor een prikje. Vaak zijn ze in prima staat. Veel mensen rijden hun fiets niet af tot op de draad, maar willen snel weer wat nieuws.
Als je hier vijf à zes jaar mee kan rijden, ben je evenveel kwijt als dat je neerlegt voor vijf à zes jaar fitnessabonnement of voetballidmaatschap. Jouw uitrusting maak je ook zo duur als je zelf wil. Ik ging de eerste maanden fietsen met een gekregen koersbroek en een T-shirt. Ik reed rond in een trainingspak. Was het plezier hierdoor minder? Neen, totaal niet. Integendeel.
Je leert dat de fiets en de uitrusting er niet zo toe doen. De vrijheid, de vriendschap, het buiten en onderweg zijn, rijden naar waar je wil, kan met het grootste barrel. Als je jouw fiets maar voldoende verzorgt. Je banden op tijd oppompen, je ketting smeren en poetsen, jouw zadel op jouw hoogte zetten en genoeg remblok hebben. Meer heb je niet nodig. Het kost twee keer niets.
Vergelijk de prijs van jouw fiets en de uren plezier eens met een standaard abonnement voor internet en telefonie, je jaarlijkse uitgaven op café of restaurant, een auto,… Dit plaatst jouw teerbeminde rollend materieel toch even in een ander daglicht. De fiets hoeft by the way niet enkel te dienen als vrijetijdsbesteding. Wie weet heeft jouw job wel een voordeliger woon-werkstatuut voor fietsers. Op die manier kan je jouw bolide in één twee drie terugverdienen.
Daarom nog een aantal tips:
- Koop jouw fiets in de soldenperiode. Meestal kan je mooie koopjes doen tussen september en november. Dan loopt het wielerseizoen ten einde en worden de eindereeksmodellen verkocht tegen knalprijzen.
- Focus op een lekkere broek met zeem. De rest is minder van tel. Een T-shirt of hemd kan ook dienen als “wielershirt”.
- Onderhoud en poets jouw fiets regelmatig. Dit voorkomt onnodige slijtage en extra kosten. Een sopje, een schroefje correct aandraaien en een ketting vetten, kost niet veel tijd en moeite.
- Pols bij tantes, vrienden, neven en grootmoeders of ze niet iemand kennen die al jaren in de wielersport zit. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze niet alleen tips, maar ook spullen die ze niet meer gebruiken.
- Fietsen maakt endorfines vrij, een gelukshormoon. Eens je hieraan verslaafd bent, kan je niet meer zonder.
Even een persoonlijk voorbeeld:
- racefiets van Decathlon: 549 EUR.
- helm van Decathlon: 20 EUR.
- bril van Decathlon: 15 EUR.
- racebroek van Decathlon: 40 EUR.
- jack van Lidl: 16 EUR.
- shirt van een markt: 35 EUR.
- fietsschoenen van Decathlon: 39 EUR.
- sokken: 5 EUR.
- bidons: 4 EUR.
- buff: 7 EUR.
- handschoentjes: 5 EUR.
Als ik goed kan tellen, komt dit op 735 EUR neer. Ik was achttien jaar. Om mee te beginnen, was dit meer dan genoeg. Gaandeweg bouw je stap voor stap jouw uitrusting verder uit. In die tijd: twee weken een studentenjob en het bedrag was verdiend. Ik heb er de hoogste col van Europa mee beklommen:

In de kringwinkel bij ons verkopen ze in de periode van de Ronde van Vlaanderen altijd tweedehands fietskledij. Daar kan je dus ook echt koopjes doen. Shirtjes voor 2,5 euro, broeken voor 5 euro… zo heb je snel een outfit samengesteld. En als je goed zoekt, haal je de kwaliteitsspullen er zo vantussen.
LikeLike