Oeps! Sorry, niet gezien! Fietsveiligheid in een notendop.

Iedere dag vallen er gewonden in het verkeer. Iedere week laten mensen het leven door een aanrijding in het verkeer. Dit moet écht veranderen. Jaarlijks gaan er ettelijke miljoenen naar onderzoek in de automobielsector. Airbags, vangrails en crashtests voor automobilisten worden terecht gesubsidieerd. Nog te vaak staat de bestuurder in de wagen centraal. De fietser die toevallig passeerde. Oeps, niet gezien. Fietsers worden bij aanrijdingen, beleidsmakers en de automobielsector nog te vaak over het hoofd gezien. Wat kunnen fietsers zelf doen om deze situatie enigszins te verbeteren?

1. Helm dragen

Het is niet verplicht maar het redt levens. Ik zou een helm ook niet verplichten. Don’t blame the victim. Het is bewezen dat de verplichting van het dragen van een helm, het aantal fietsende lieden doet afnemen. Dat mag absoluut niet de bedoeling zijn. In een ideale wereld moet je je niet beschermen voor de gevaren van blikken dozen. Wanneer ik met een racefiets rijd, zet ik ‘m altijd op. Toegegeven, voor mijn dagelijkse ritjes van en naar het werk, draag ik er liever geen.

2. Respecteer alle verkeersregels

Niemand is heiliger dan de Paus. Door het rode licht rijden, is not done. Voorrang van rechts verlenen, is verplicht. Net als auto’s, vrachtwagens of bussen, moeten fietsers zich aan de verkeersregels houden. Verkeersregels zijn er om elkaar te beschermen. Ze zijn er niet voor niets. Zouden fietsers, net als automobilisten, daarom een rijexamen moeten afleggen?

3. Fiets als een auto

Dit is voor veel mensen misschien een rare tip. Wanneer het verkeer druk is en er geen fietspad aanwezig is, rijd je best als een auto: breed en duidelijk aanwezig. In een straat van drie à vier meter, waar veilig inhalen onmogelijk is, rijd je best in het midden. Zonder fietsende tegenliggers verhoog je hiermee de veiligheid. Auto’s moeten met de nodige afstand kunnen inhalen. Omdat het ‘gaatje’ vanuit hun beschermde doos groot genoeg lijkt, glippen de meesten erdoor: levensgevaarlijk. Daarom: fiets gewoon in het midden. Dit is niet asociaal. Inhalen is toch onwettig, vanwege te smal.

Maak verder geen bruuske bewegingen en gebruik je handen om jouw richting aan te geven. Oogcontact maken, is daarbij zeer belangrijk. Achterom kijken wanneer je een afslag maakt, is net zoals tijdens het autorijden noodzakelijk!

4. Gebruik een fietsbel

Niets weegt minder dan een fietsbel. Het is efficiënt tijdens inhaalmanoeuvres. Het is een geweldig gemakkelijk ding. In de ideale wereld gaat jouw voorligger niet achterom kijken om zich te vergewissen van een achterliggende inhaler. Een belsignaal doet de voorligger gewoon naar rechts uitwijken. Inhalen wordt hierdoor een fluitje van een cent. Nadien jouw hand nog even van het stuur halen en bedanken. Dat is pas een heer of dame in het verkeer wezen.

5. Wees zichtbaar

Zichtbaar in het verkeer zijn, kan met kleding. Fluorescerende vestjes, reflecterende materialen, lichtjes, lampjes en alle kerstboomaccessoires helpen. Ook gewoon een gekleurde jas dragen of een opvallende fietstenue helpt. Zonder deze tools kan je ook door oogcontact zichtbaar worden. Dit is waarschijnlijk het belangrijkst. Vrachtwagens hebben een dode hoek. Mits een beetje inschattingsvermogen kan je zelf al zoveel mogelijk hachelijke situaties vermijden.

2 Comments

 1. Eerst schrijf je:
  “Net als auto’s, vrachtwagens of bussen, moeten fietsers zich aan de verkeersregels houden. Verkeersregels zijn er om elkaar te beschermen.”

  even later schrijf je:

  “In een straat van drie à vier meter, waar veilig inhalen onmogelijk is, rijd je best in het midden”

  De wetgeving stelt echter duidelijk:

  “9.3.1. Elke bestuurder die de rijbaan volgt moet zo dicht mogelijk bij de rechterrand van die rijbaan blijven, behalve op pleinen of om de aanwijzingen van de verkeersborden F13 en F15 op te volgen.”

  Hoewel ik dat in het midden rijden een goed idee vindt, spreek je jezelf hier tegen. Je tweede tip is immers rechtstreeks in strijd met de huidige regels van de wegcode. En hiermee bewijs je ook dat je uitspraak: “Verkeersregels zijn er om elkaar te beschermen” ook niet altijd klopt. Verkeersregels zijn er om diverse redenen gekomen, maar de huidige verkeersregels zijn er niet altijd om elkaar te beschermen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s