Vind ik Leuc? De meest hilarische plaatsnaambordjes

In het buitenland fietsen, is altijd een beetje aanpassen. Het eten is anders. Het weer is verschillend. De wegwijzers hebben een andere kleur. België wordt gekenmerkt door zijn betonbanen, moordstrookjes en kasseien. Nederland moet het van zijn strikte scheiding tussen autoverkeer en fietsverkeer hebben. Mooie brede fietspaden die goed zijn aangelegd. In Frankrijk beheersen wielertoeristen de cols. In Spanje haalt iedereen je in met een meter en een half spatie tussen. Dat is fijn.

Dat is niet het enige wat verschilt. De taal langs de weg kan ook voor leuke spraakverwarringen of hersenspinsels zorgen. Turnhout doet denken aan een gymzaal. In Leiden kan je een kopgroep doen lijden. Nice is voor een Fransman een stad en voor een Engelsman gewoon leuk. In Frankrijk reed ik door het dorpje Leuc. Zo ontstond het idee achter deze bijdrage. De vijf gekste namen voor dorpen in een notendop.

1. Leuc

In het zuiden van Frankrijk, tussen Carcassonnen en Limoux, vind je deze leuke plaats. In de uitlopers van de Pyreneeën ervaar je een Facebookmomentje in het echt. Stoppen is wel zo leuk in Leuc. Duimen hoog en fotograferen maar.

2. Pech

In de Pyreneeën worden wel meer bruggetjes gemaakt met leuke plaatsnamen. Tussen Tarascon-sur-Ariège en Ax-les-Thermes kom je in de drukke vallei richting Andorra Pech tegen. Als je daar op de N20 belandt, heb je ook pech. Op sommige plaatsen is er geen ander alternatief dan op de pechstrook rijden van de snelweg, waar er 110 km/h mag gereden worden. Brute pech!

3. Zotten

Het zijn alleen zotten die zoiets doen natuurlijk. Rijden op de autosnelweg kan in Oostenrijk niet. Maar de gewone doorgaande wegen in de valleien hebben dezelfde drukte. De bergpassen kunnen eveneens zeer druk zijn. Toch is en blijft Oostenrijk een topland om te gaan fietsen. Zoals in deze vallei tussen Lienz en de Italiaans-Oostenrijkse grens op de Stallersattel.

4. Bidon

Vertrekken zonder water is zonder twijfel één van de domste dingen die je kan doen. Enkel zotten beginnen eraan. Soms heb je ook pech. Je komt geen teken van leven meer tegen. Je moet in het desolate landschap naar water zoeken. Geen winkeltje geopend. Geen terrasstoel die uitnodigt om de dorstige fietsers te laven. Dan is het niet meer Leuc.

5. Casanova

Als je bidon leeg is, kan je het ook over een andere boeg gooien. Met een vriendelijke lach, een welgemeende knipoog of een beleefde vraag kan je water bekomen. Als dat echt niet werkt, moeten de Casanova in jou bovenkomen: het verleiden van een man of vrouw langs de kant van de weg. Wanneer dat niet werkt, bevind je je waarschijnlijk in het foute Corsicaanse dorp.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s