De 10 prachtigste beklimmingen van het Pajottenland

Tussen Brussel en de Dender ligt een prachtregio: het Pajottenland. Deze streek wordt doorsneden door de Edingsesteenweg, de N8 en de E40. Door deze afzichtelijke verkeersassen haken sommige renners meteen af. Achter de lintbebouwing vind je veel meer dan beton en oprijlanen uit grind. De vruchtbare en glooiende landbouwgronden, afgewisseld met kleine dorpen, geven rust. De namen: Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Pieters-Kapelle, Sint-Martens-Bodegem, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, Sint-Laureins-Berchem of Sint-Gertrudis-Pede geven de regio een ietwat klerikaal karakter.

In de wielerwereld is de regio minder heilig. Het Pajottenland is het kleine broertje van de overbekende Vlaamse Ardennen. De gelijkenissen zijn er. Kasseistroken en kasseihellingen zijn zeker terug te vinden. Toch is het Pajottenland anders. De beklimmingen zijn iets korter en iets minder steil. Het peloton passeert hier ook niet zo vaak. Ook al lag de finish van het oude Ronde van Vlaanderenparcours in Meerbeke, op de grens met het Pajottenland. De 10 mooiste hellingen volgen hier:

1. Kesterberg (112 m)

Het hoogste punt van de Vlaamse Ardennen is de Hotondberg, met 145 meter hoogte. De Kesterberg met 112 meter ligt wat lager. De heuvels zijn hier over het algemeen wat minder hoog. De weg naar de top loopt ook dood. Hierdoor zal het hoogtepunt van de regio nooit een scherprechter worden in een Vlaamse klassieker. Als man of vrouw van staal is een bezoekje aan de IJzeren Man wel de moeite. Het uitzicht over de regio is fenomenaal. Het punt is nog steeds een geodetisch punt: een oriëntatiepunt voor kaartenmakers en landmeters.

2. Waterschaapstraat (105 m)

Deze naam zegt de meeste renners waarschijnlijk niets. Dit is echter de achterzijde van de gekende Bosberg. De laatste helling uit het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen en het nieuwe parcours van de Omloop het Nieuwsblad blijft door zijn wielergeschiedenis tot de verbeelding spreken. De Waterschaapstraat bestaat niet uit kasseien, maar uit asfalt en betonplaten. De vele bochten maken er een spektakelstukje van. De beklimming is dan ook langer en minder steil.

3. Congoberg (101 m)

De Congoberg herinnert België aan zijn koloniale verleden. De voormalige kolonie van Leopold II en België werd in 1960 onafhankelijk en de band verwaterde. De naam Congoberg bleef en geeft de klim een exotisch kantje. De beklimming heeft vandaag een kasseiklim, betonplaatkant en een asfaltzijde. Deze drie zijden hebben elk hun charme. De beklimming was rond 2012, toen de ophefmakende parcourswijzing van de Ronde werd doorgevoerd, nog een troefkaart van de Ninovieters om de finish in Meerbeke te behouden.

4. Bergstraat (100 m)

In ieder lijstje moet een Bergstraat zitten. Deze helling naar het Steenhoutbos in Oetingen topt net af op 100 meter hoogte. Het is een rustige en wat minder gekende helling in de omgeving. Het hoogteverschil is vergelijkbaar met de Congoberg. In de omgeving van Vollezele valt er veel te ontdekken. Op de top staat een kerkje, waardoor de klim extra cachet krijgt.

5. Nellekensberg (90 m)

Deze beklimming werd in 1981 door wegwerkzaamheden éénmalig opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. De beklimming ligt tussen het Neigembos en het Berchembos. Het begrip ‘nelleken‘ verwijst waarschijnlijk naar een uithoek. De beklimming ligt ook op de grens van Meerbeke, Ninove en Gooik. De voet start in Oost-Vlaanderen en de top ligt op Vlaams-Brabantse grond, waar de straatnaam verandert in Woestijnstraat.

6. Tuitenberg (96 m)

In het centrum van Onze-Lieve-Vrouwe-Lombeek zal je bij het zien van de eerste meters bidden tot Maria. De Hunselberg zoals de voet genoemd wordt, gaat stevig bergop. De beklimming gaat verder in de Lombeekstraat en eindigt in het gehucht Tuitenberg. Vergeet niet om achterom te kijken: het uitzicht over de vallei is prachtig.

7. Puttenberg (75 m)

In Ledeberg, een deelgemeente van Roosdaal, gaat een weg eerst rustig en nadien fors de hoogte in. Het fietspad hobbelt. De oprijlanen duwt het fietspad op en neer. De finale van de beklimming ligt in kasseien. Een stevige kuitenbijter wacht hier. De kasseien in het Pajottenland zijn meer en meer verdwenen, maar hier in Ledeberg, worden ze in ere gehouden. Wie niet van kasseien houdt, neemt best het fietspad. En verkeerstechnisch zal je als fietser ook niet op de kasseien mogen. Maar ach.

8. Rustberg (95 m)

Deze helling in Schepdaal is interessant. De beklimming volgt de Scheestraat, maar door het prominente café in het midden van de klim, wordt deze helling vaak Rustberg genoemd. Qua omgeving en qua verloop, verandert de helling een aantal keer van gedaante. De eerste hectometers lopen tussen de huizen. Ter hoogte van Café in de Rustberg heb je links het kasteel van Schepdaal. Op de top fiets je tussen de velden. Voor Remco Evenepoel is dit geen onbekend terrein. Hij groeide hier op. Zijn supporterscafé is gelegen in het midden van de klim.

9. Keperenberg (79 m)

Parijs-Brussel was tot de jaren negentig, samen met Milaan-Sanremo, een van de langste klassiekers op de kalender. Ondanks de geschiedenis kreeg deze semiklassieker nooit de naam en faam die het verdiende. De Keperenberg was in de oude editie zowat de laatste helling van betekenis, vooraleer de renners finishten op de Houba de Strooperlaan voor het Koning Boudewijnstadion. Vandaag heet de wedstrijd: Brussels Cycling Classic.

10. Zakstraat (79 m)

Naast de Keperenberg ligt een veel pittoresker weggetje, dat alle parcoursbouwers links laten liggen. De Gordel neemt de drukkere en de meer bebouwde Keperenberg. Kies voor het mooie alternatief: de Zakstraat, naast het Sint-Annakasteel. Vanuit het dal van de Pedebeek kom je pas op de top tussen de bebouwing. In Itterbeek, een deelgemeente van Dilbeek, waan je je in de Brusselse voorstad.

Ontdek alle beklimmingen hier:


3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s