De 10 meest excentrieke veldritten op de cyclocrosskalender

Wanneer je een cross kan omschrijven in één woord, heb je waarschijnlijk te maken met een zeer uitgesproken en bijzondere cross. In de cyclocrosswereld is het zoeken naar een handelsmerk veel belangrijker dan de indeling in een klassement. Want wees eerlijk: wie ligt er wakker van een Wereldbekermanche in Iowa City? Behalve veel UCI-punten valt er weinig roem te scoren. Een cross op een mythische plaats met veel wielergeschiedenis lokt meteen een pak meer volk. Een veldrit met een bijzondere plek op de kalender kan meer betekenen dan een doorsnee EK. Dit zijn de tien bijzonderste crossen op de kalender.

1. Terril

Cyclocross Beringen, zaterdag 26 oktober 2019, C1

Beringen staat dit jaar voor het eerst op de veldritkalender. Door de locatie wekt deze nieuwe veldrit meteen heel wat aandacht. Op de flanken van de mijnterrils van Beringen moeten de cyclocrossers heel wat hoogtemeters overwinnen. In de schaduw van be-MINE wordt de cross georganiseerd. Het heeft door de ligging dan ook alle eigenschappen om in een mum van tijd uit te groeien tot een bijzondere cross.

2. Modder

Telenet Superprestige Gavere, zondag 27 oktober 2019, C1

Een dag na Beringen komt een echte klassieker op de kalender aan bod. De cyclocross in Asper-Gavere rond het kasteel van Grenier is vooral door de modderige afdalingen en beklimmingen voer voor modderduivels. Renners met de beste tubes, die technisch goed uit de voeten kunnen en goed bergop rijden, komen hier meestal als winnaar over de meet. In 2008 scheurde Niels Albert zijn milt tijdens de opwarming in de spectaculairste afdaling van het parcours, waardoor hij lang uitviel. Op het einde van het seizoen wist de ‘frisse’ Niels Albert zich tot wereldkampioen te kronen in Hoogerheide.

3. Kassei

DVV Trofee Koppenbergcross Oudenaarde, vrijdag 1 november 2019, C1

Dé Koppenberg! Moet daar nog meer aan toegevoegd worden? Het is een begrip. De steile en legendarische Bult van Melden is in de Ronde van Vlaanderen wereldberoemd. Een half jaar later zijn de veldrijders hier aan zet. In tegenstelling tot vroeger moeten de renners nu bijna tot de top omhoog knallen. De zone in het veld gaat ook op en af, waardoor de wedstrijd enorm zwaar en afmattend is. De Koppenbergcross is altijd op 1 november. Dat is heilig op Allerheiligen.

4. Duin

Telenet UCI Cyclocross World Cup Koksijde, zondag 24 november 2019, CDM

De duinen rond de luchtmachtbasis van Koksijde zijn het terrein voor echte specialisten. Paul Herygers werd in 1994 eenmalig wereldkampioen. Zijn kunde in het zand is zo groot dat een duin zijn naam draagt: de Herygersduin. Intussen geeft de olijke Kempenaar steevast commentaar op Sporza. Bij iedere cross zorgt zijn tongval en inkijk weer voor nieuwe woorden en inzichten. Zo zag hij Niels Albert als nieuwe zandkoning eveneens wereldkampioen worden in Koksijde, anno 2012. Ook hij kreeg een duin naar hem vernoemd: de Niels Albertduin. Beide cyclocrossers zijn ook ereburger van Koksijde.

5. Kuil

Telenet Superprestige Zonhoven, zondag 8 december 2019, C1

De Kuil in Zonhoven is een begrip in de veldritwereld. Tom Meeusen en Erwin Vervecken ontdekten deze put. Al snel werd deze arena in het parcours gestopt. Het spektakel is hier verzekerd. Bij iedere afdaling is het nagelbijten. Blijven de renners recht of gaan ze flitsend over de kop. De Kuil in Zonhoven maakt ieder jaar slachtoffers, meestal zonder erg. Het zand vangt veel op.

6. Citadel

Telenet UCI Cyclocross World Cup Namen, zondag 22 december 2019, CDM

De Citadel in Namen is één van de weinige grote veldritten op Waalse bodem. De veldrit op het circuit van Spa-Francorchamps was slechts een kort leven beschoren. Namen is ook een relatief recente afspraak, maar behoort de één van de klassieker van de wereldbekerkalender. Door de citadel, de schuine kant, de technische modderige afdalingen en de vele hoogtemeters kruipt deze cross in de kleren. Door de ligging op de kalender wordt hier de kerstperiode ingeluid. In Namen winnen enkel grote namen.

7. Wasbord

DVV Verzekeringen Trofee Azencross Loenhout, vrijdag 27 december 2019, C1

Dankzij het wasbord is deze afspraak op vrijdag een klassieker. Voor heel veel veldritsupporters is dit ook de afspraak om tussen kerst en nieuw een keer lekker door te zakken. In het verleden waren de supporters hier soms zo beschonken dat onder andere Sven Nys een supporter even moest terechtwijzen. Ronde na ronde bier over je gekieperd krijgen, vond Nys erover. Hij kroop onder de omheining en las hem de levieten. Verder bepaalt het weer over de wedstrijd: een zeer snel parcours of een moddereditie. En het wasbord blijft een special op de kalender.

8. Kunstlicht

Telenet Superprestige Diegem, zondag 29 december 2019, C1

Hoe kan je in godsnaam een veldrit organiseren in het centrum van een dorp? Diegem doet het als geen ander. Nog specialer is het kunstlicht. Deze cross wordt als één van de weinige crossen ’s avonds georganiseerd. Hierdoor krijg je enorm veel sfeer, spektakel en volksvertier. Diegem is hierdoor geliefd en geroemd bij de renners. Alles zit in het parcours: vier bruggen, balkjes, een zandbak, een schuine kant, hellingen en afdalingen. Deze cross zorgt daardoor voor heel veel afwisseling en spanning.

9. Bunnyhop

DVV Verzekeringen Trofee Grote Prijs Sven Nys Baal, woensdag 1 januari 2020, C1

Sven Nys is volgens heel wat insiders de greatest of all times in zijn discipline. Zijn indrukwekkende palmares leverde nog voor zijn pensioen een eigen Grote Prijs op. Op 1 januari 2020 fietsen de renners hun nieuwe tenuetjes, fietsen en en sponsors in. De Balenberg vormt het decor van deze klassieker. Na de cross kan je in het Sven Nys Cycling Center de geschiedenis van het veldrijden helemaal herbeleven en beleven. De veldritpensionado leidt er nu jonge ukjes op. De bunnyhopafdaling zat vorig jaar voor het eerst in het parcours. Of deze te technische passage erin blijft, is nog maar de vraag.

10. Wal

Telenet UCI Cyclocross World Cup Hoogerheide, zondag 26 januari 2020, CDM

Met alle wil van de wereld heb ik naar bijzondere crossen in het buitenland gezocht. De cross in Hoogerheide is de enige met zo’n status. Doordat het steevast één week voor het hoofddoel van het seizoen valt: het wereldkampioenschap, is deze cross dé generale repetitie. Het veeleisende parcours op de Brabantse Wal is ook de geboortegrond van cyclocrosslegende Adri van der Poel en diens zonen Mathieu van der Poel en David van der Poel. Hoogerheide is door de ligging nabij de Belgische grens ook zeer geliefd bij de zuiderburen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s