De 10 ultieme beklimmingen op Tenerife

Samen met Mallorca is Tenerife hét wielereiland bij uitstek. Dit Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan heeft heel het jaar door een zacht klimaat. De goed uitgeruste hotels langs de noord- en zuidkust vormen een ideale uitvalsbasis. De twee vliegvelden op het Canarische Eiland zullen een transfer naar dit zonnige oord vergemakkelijken. Wielerprofs overwinteren er haast allemaal. In Europa leiden alle wegen naar Rome. Op Tenerife leiden alle wegen naar de Pico del Teide. Ontdek de tien mooiste beklimmingen op dit vulkanische eiland.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Na Tenerife volgen Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro in orde van grootte. De bevolking op dit eiland leeft voor een derde in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Met een lengte van 81 kilometer en een breedte van 45 kilometer is dit eiland middels de goede weginfrastructuur gemakkelijk per bus, auto of taxi te bereizen. Het eiland wordt gedomineerd door de Pico del Teide. Deze stratovulkaan meet 3718 meter hoogte en vanaf de zeebodem zo’n 7000 meter tot de top. Daarmee is het de derde hoogste vulkaan ter wereld, wanneer je meet vanaf de zeebodem.

1. Pico del Teide (2324 m)

De Pico del Teide is de hoogste, de langste en voor veel renners de mooiste beklimming van het eiland. Vanuit het noorden, het westen, het oosten en het zuiden te beklimmen. Alle wegen leiden in zo’n veertig à vijftig kilometer naar de top. Starten doe je vanaf zeeniveau. Eindigen doe je in een kaal vulkaanlandschap. Vanwege de hoogte schijnt de zon hier bijna altijd. De temperatuur valt hier, ondanks de hoogte, ook reuze mee. Beklim de Pico del Teide vanaf Puerto de la Cruz in 43 kilometer aan zo’n 5.4% gemiddeld.

2. El Retamar (2167 m)

Vanuit El Médano de Pico del Teide aanvatten is het populairst. Hierbij klim je 53.4 km aan 4.4%, of zo’n 2373 hoogtemeters. De laatste kilometers hebben echter heel wat dalende delen. El Retamar vormt vanuit het zuiden zowat de ‘colhoogte’. Vanaf hier fiets je via het vulkanische landschap over een majestueuze hoogvlakte. Het gaat lichtjes op en af. De beklimming tot El Retamar is daarmee: 36.4 kilometer aan 6%. Dat is echt de moeite. Noch in de Vuelta, de Giro of de Tour krijgen de renners deze cijfers voorgeschoteld.

3. Puerto de Izaña (2265 m)

Vanaf het noorden naar de Pico del Teide fietsen, zal geheel anders aanvoelen dan vanuit El Médano in het zuiden of deze zijde vanuit Güímar. De nattere en bosrijke noordflank heeft hier soms invloed. Vanaf 1500 meter duik je een heerlijk pijnboombos in. Na een hoogte van 2000 meter zijn bomen nog zeldzaam. Bij de beklimming naar de Puerto de Izaña ga je naar een observatorium door linksaf te gaan in plaats van rechtdoor richting de Pico del Teide. De beklimming blijft mooi doorlopen tot een hoogte van 2265 meter.

4. Boca de Tauce (2054 m)

De beklimming van Boca de Tauce mag je gerust de westzijde van de Pico del Teide noemen. De klim kan dan ook verlengd worden tot aan de kabelbaan die bijna tot de top van de Teide gaat. De Teleferico del Teide gaat van 2356 meter hoogte naar een hoogte van 3555 meter. Hierdoor kan je tot op 163 meter van de top van de vulkaan komen. Zo’n 35 personen kunnen worden getransporteerd met een rit van acht à tien minuten.

5. Pico del Inglès (992 m)

Op het eiland Tenerife komen zowat alle klimaten voor. Warm en droog in het zuiden, vochtig en gematigd in het noorden, een bergklimaat met permanente sneeuw op de top van de Teide. Het schiereiland van Anaga heeft een zeer bijzonder klimaat. Het ene moment is het er zeer zonnig en droog. Enkele minuten later trekt een wolk over de bergkam en moet je noodgedwongen een regenjasje aantrekken. De beklimming naar de Mirador del Inglès is zeer spectaculair. In bijna 23 kilometer klim je vanaf de zuidoostkust over een bergkam tot bijna 1000 meter.

6. Mirador del Bailadero (807 m)

Voor heel wat toeristen is Taganana zowat het mooiste dorpje op het eiland. De witte huizen zijn tegen de steile kliffen aan de ruige noordoostkust aangebouwd. Ze geven een onbevattelijk mooi uitzicht en contrast tussen natuur en cultuur. Tenminste, als het niet regent, zoals het hier vaak doet. De beklimming naar Mirador del Bailadero gaat via een tunnel, die mits lampjes perfect doenbaar is. Klim twaalf kilometer aan zo’n 6%.

7. Sauzal – Ravelo (993 m)

Wegen op Tenerife kunnen soms zo verschrikkelijk steil oplopen, dat je schrik hebt om om te vallen. De grote wegen lopen gezapig naar hogere hoogten. Bussen kunnen hier zonder moeite naar boven slingeren. Maar de lokale wegen, zoals deze weg naar Sauzal en Ravelo is op sommige plaatsen kilometers lang ontiegelijk steil. Vooral langs de noordkust werden de wegen door de geografie recht tegen de berg aangelegd. Indrukwekkend vanuit de wagen en uitputtend vanop een fiets.

8. Mirador de Masca (1056 m)

Vanuit Buenavista del Norte heb je letterlijk een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Het kustplaatsje heeft steevast een verfrissende wind door de ligging op het noordwestelijke puntje van het eiland. Het dorpje Masca vormt een mooie startplaats voor een wandeling naar de ruwe westkust van het eiland. Bussen rijden aan en af om toeristen naar het bergdorp te brengen. Het uitzicht over de ruwe Barranco de Masca is zondermeer een hoogtepunt op het eiland. De beklimming naar Masca bestaat uit twee delen: een gematigd eerste deel, twee korte afdalingen en een steiler laatste stuk. Samen zo’n 21 kilometer en gemiddeld 5%.

9. Puerto de Erjos (1110 m)

Tenerife werd gevormd door meerdere afzonderlijke vulkanen. Door de hoogte van de Pico del Teide lijkt het alsof er het eiland slechts uit één stratovulkaan bestaat. Maar de Chinyerovulkaan in het westen barstte in 1909 nog uit. De Puerto de Erjos gaat langs de flanken van deze lavavelden. De beklimming is zo’n 20 kilometer lang, stijgt aan 5.3% gemiddeld en gaat naar een hoogte van 1110 meter. De Puerto de Erjos start vanuit het pittoreske Garachico.

10. Taucho (907 m)

Deze beklimming is interessant vanwege de vele bochten. Wie de Lacets de Montvernier kent in de Alpen of Casielles in de Picos de Europa, wil hier zeker ook een bezoekje brengen. Haarspeldbochten spreken tot de verbeelding. Na de snelweg tel je maar liefst 23 bochten over een afstand van 6 kilometer. Je klimt naar het een hoogte van 907 meter over zo’n 13 kilometer, wat neerkomt op een moyenne van 6.8%.

Wil je meer lezen over cols? Kijk dan zeker naar de 10 mooiste beklimmingen van de Franse Pyreneeën (bekend en onbekend), de Cevennen, Gran Canaria, de Dolomieten, de Brabantse Wal, de provincie Antwerpen of het Waasland. Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Bekijk onderstaande kaart om alle beklimmingen terug te vinden:

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s