Oktoberitis: met deze 5 trucjes krijgt het bij jou geen kans!

In de maand oktober geeuwt het wielerseizoen nog even verder met een resem koersen der vallende bladeren. Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije hebben nog enige betekenis. Verder smachten renners naar rust, bitterballen, pintjes van de tap en een riem met een gaatje meer. Na de Gree-Tour of Guangxi, dat is zowaar nog UCI World Tour, is het echt gedaan. Het is het moment om drie weken bij te buiken. Het is het moment om definitief naar de cyclocross te zappen.

Oktober is ook het moment om totaal geen zin meer te hebben in koers, fietsen en trainen. Oktober is de maand waarbij de gedane zomerkilometers meteen tenietgedaan worden. De dagen worden nu echt korter. De conditie kabbelt rustig weg. Natte bladeren en platgereden kastanjes maken fietspaden ware glijpartijen. Het is dan ook tijd om iets anders te doen. Wat moet je doen om de maand oktober te overleven? Wat doe je tegen oktoberitis?

1. Niet fietsen

Is het gek dat je in oktober minder zin hebt in fietsen? Doe eens iets anders. Ga fierljeppen! Ga keren op een curlingbaan! Ga desnoods een keertje roeien in een gymzaal! Maar laat je fiets even aan de kant als je hoofd “neen” zegt, tegen je beste maatje. Jouw racefiets gaat niet lopen. Gebruik deze herfstperiode om zelfs een andere fiets te berijden: de eenwieler, de pedalo, de mountainbike, de veldritfiets, de bommafiets of de vouwfiets. Ze staan allemaal te springen voor een ritje.

2. Strava Art

Ik heb het al eerder gezegd: Strava Art is dé motivatietip tijdens de herfst- en wintermaanden. Fiets in de vorm van een woord, een tekening of een boodschap. Dan ben ik niet meer bezig met de afstand, jouw snelheid of een torenhoog gemiddelde. Enkel de vorm doet ertoe. In de vorm van een hart fietsen, kan altijd. Als je vorm kak is, kan je er beter mee lachen via de drolemoji. Is een lachend kakske niets voor jou? Probeer dan een leeuw.

3. Kies voor de smarttrainer

Vooral recurrent regenweer, opkomende kou en gladde wegen demotiveren. Binnen trainen heeft heel wat voordelen. Het is kort en krachtig. Na een uur ligt er een plas water ter grootte van het IJsselmeer onder je te blinken. Dankzij de virtual reality op tal van apps kan je volledig wegdromen in zuiderse oorden. Terwijl je meestal gewoon in je berging, je badkamer of je garage ligt te zweten als een buffel. Ik kocht onlangs een Tacx Flux en ik ben nu al verkocht.

4. Stel jezelf nog een najaarsdoel

Schitteren in een winterveldrit. Tweehonderd kilometer door een veld hotsen en botsen. Bikepacken tussen jouw oom en jouw zwager. De trein nemen tegen de windrichting in en met rugwind terugkeren. Stel doelen, hoe klein zo ook zijn. Omdat de meeste organisaties pas in maart opnieuw van start gaan, moet je het meer off-road gaan zoeken of in het buitenland. Dit houdt je focus wel scherp.

5. Ga nog snel naar het buitenland

Veel renners maken zich klaar voor het seizoen door in februari, maart of april naar het buitenland te trekken. Colletjes verteren op een idyllisch eiland zoals Mallorca, Kreta of Gran Canaria kan ook in oktober, november of december. Het weer blijft er door het mediterrane klimaat echt heerlijk. De drukte op de lokale wegen is overigens veel kalmer. Hotels zijn dan vooral bevolkt door bejaarden die de koude Lage Landen ontvluchten.

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s