De 10 heerlijkste hellingen van Henegouwen

Henegouwen is veruit de meest uitgestrekte en grootste provincie van België. Van Komen tot Chimay zit je al snel 170 km in het zadel. Dat is een immense afstand voor een Belgische provincie. Alles daartussen is gevarieerd en uitgestrekt. De oude industriesites rond de Sambre, de uitgestrekte bossen in het zuiden en de Vlaams aandoende heuvels in het noorden, maken van deze Waalse provincie een ware ontdekkingstocht. Je krijgt de 10 mooiste hellingen op een rijtje.

1. Mont Saint Aubert (145 m)

Ten noorden van Doornik ligt een heuvel die je al van ver ziet liggen. Deze getuigenheuvel ligt eenzaam en alleen in het landschap. De Col de la Croix Jubaru ligt op de flanken van deze berg. Op initiatief van de Doornikse Club Union Audax werd deze ‘col’ als eerste erkend door de internationale Club des Cent Cols in 1985. De col werd vernoemd naar de renner Armand Jubaru die in 1897 dodelijk ten val kwam.

2. Côte de Trieu (123 m)

In de Vlaamse klassiekers krijgt deze helling steevast de naam: Knokteberg. Deze lange en stevige helling ligt echter in Henegouwen. Een kort bezoekje van een Vlaamse voorjaarsklassieker komt deze helling veelal gelegen. De klim ligt in de gemeente Mont-de-l’Enclus of Kluisberg in het Frans. De Côte de Trieu ligt op dezelfde heuvelrug als de Kluisberg.

3. La Houppe

De Vlaamse Ardennen liggen opnieuw niet ver. Bezoekjes van de E3 BinckBank Classic of de Ronde van Vlaanderen zijn nooit veraf. Het is een mooie bochtige beklimming in het bos, die in Vlaamse routeboeken Pottelberg genoemd wordt. In Henegouwen spreken ze van La Houppe. Op de top staat een café met de naam Châlet Gerard. Dit is uiteraard een leuke knipoog naar de Mont Ventoux, waar Châlet Reynard staat, op zo’n 6 kilometer van de top.

4. Le Bourliquet

De Henegouwse tegenhanger van de Vlaamse Ardennen is het Pays des Collines of het Heuveltjesland. Dit pittoreske landschap herbergt een aantal prachtige en stevige kuitenbijters. Een uitstapje vanuit Vlaanderen is snel gemaakt. Een beklimming of tien meepakken in dit heuvelachtige landschap vormt dan ook geen moeilijkheid. Frasnes-lez-Anvaing is een buurgemeente van Ronse, waar deze klim te vinden is.

5. Hameau des Papins

De Hameau des Papins of Le Rossignol wordt vaak opgenomen in de Waalse semi-klassieker Le Samyn. Het is een stevige helling met een groot hoogteverschil voor deze streek. Na de mooie bochten in de aanvang van de beklimming, vlakt het geheel opnieuw af naar de top toe. De huizen op de top hebben een prachtig uitzicht over de vallei.

6. Col du Bois de la Houssière

Het feit dat op de top van de beklimming een colbordje prijkt, geeft de renner extra moed om tot boven te knallen. Het stuk metaal werkt als een rode lap op een stier. Je vergeet bijna de pracht van de omgeving. Charli-des-Bois start met een aantal vijvers aan het Kanaal Brussel-Charleroi. Dan volgt een steilere passage, wat huizen en een bebost deel. Wanneer je op de top lijkt te zijn, vergis je je. Iets verder, voorbij de kruising, staat het collenbord: Col du Bois de la Houssière, Alt. 151m.

7. Côte des Ascenseurs

Eind 19e en begin 20e eeuw werd het Canal du Centre gebouwd. Dit kanaal moest de industriegebieden van Henegouwen verbinden met de Schelde en de Maas. Vier hydraulische scheepsliften overbruggen een hoogteverschil van 66 meter. Vandaag overwint de scheepslift van Strépy-Thieu dit hoogteverschil in één keer. Het oude kanaal geraakte hierdoor meer in onbruik. Deze beklimming stelt sportief weinig voor maar is fenomenaal qua omgeving en geschiedenis.

8. Plateau Warocqué

Tussen Morlanwelz en Chapelle-lez-Herlaimont ligt een ingewikkelde helling qua parcours maar een zeer interessante helling op vlak van hoogtemeters, ondergrond, variatie en uitzicht. De berg heet Mariemont omdat de zus van Keizer Karel V, Maria van Hongarije hier een jachtpaviljoen liet bouwen. Dankzij de Industriële Revolutie werd deze regio overstelpt met de fabrieksnijverheid en bleef er van de rust om te jagen weinig over.

Desalniettemin kan je via de Rue de la Portelette en de Rue de l’Eglise over een klinkerweg rijden. Op 300 meter sla je linksaf en rijd je de Place du Marché voor honderd meter op, om meteen rechtsaf te slaan ter hoogte van het gemeentehuis van Morlanwelz. In de Rue Raoul Warocqué klim je verder tot aan de Place Albert 1er en de Rue du Onze Novembre. Aan de spoorweg ga je links en neem je het viaduct. In de Rue de l’Enseignement lopen de laatste meter geleidelijk bergop langs het statige Provinciale Atheneum van Morlanwelz aan de linker kant.

9. Côte d’Audregnies

In de semi-klassieker Le Samyn maken de renners meestal eerst een lus door Pays des Collines om vervolgens in de omgeving van Dour, Quaregnon en Quiévrain een aantal lussen te maken. De Côte d’Audregnies heeft een behoorlijk hoogteverschil en renners maken daar graag gebruik van om het kaf van het koren te scheiden. De start ligt aan de befaamde Chaussée Brunehaut, de Romeinse heirbaan tussen Doornik en Bavay.

10. Le M de Bomerée

Bij lokale rallypiloten is de “M van Bomerée” een jaarlijkse bijeenkomst. De drie mooie haarspeldbochten in het parcours vormen een M, vandaar de naam uiteraard. Het is een helling in de buitenwijken van Charleroi, vertrekkende vanuit de vallei van l’Eau d’Heure. Deze rivier heeft stroomopwaarts het grootste stuwmeer van België: het Lac de la Plate Taille en het Lac de l’Eau d’Heure.

Wil je meer lezen over cols? Kijk dan zeker naar de 10 mooiste beklimmingen van de Franse Pyreneeën (bekend en onbekend), de Cevennen, Gran Canaria, de Dolomieten, de Brabantse Wal, de provincie Antwerpen of het Waasland. Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.


1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s