SKS MyBike: de app om van jouw smartphone een fietscomputer te maken én meer

In de zomer lanceerde SKS de Compit+. Deze externe batterij met montagesysteem gaf fietsers de mogelijkheid om van een smartphone een fietscomputer te maken. Dankzij inductie laadt je smartphone al fietsend op. Hierdoor kan je langere ritten beleven zonder een lege batterij. Ook handsfree bellen is mogelijk. Echter, een goede app om die fiets-gpstaak over te nemen, ontbrak nog. SKS Germany vult deze lacune nu op.

Na het downloaden van de app in de Playstore, maak je een persoonlijk profiel aan. In een mum van tijd heb je een overzichtelijke interface. Navigatie, cockpit, fietspas en activiteiten komen in grote letters op het scherm. Ook chat, mijn fietsdealer en instellingen staan iets kleiner eronder. SKS Germany ontwierp deze app met een duidelijk doel: een meerwaarde zijn voor fietsers onderweg. Wat kan deze app allemaal?

Cockpit

Vooral cockpit wekt interesse. Hiermee tover je jouw smartphone om tot een fietscomputer. Cijfermatig toont de app niet heel veel. De afstand, de snelheid en de kaart worden op het eerste getoond. Via een swipe zie je de gemiddelde snelheid, de fietstijd van je rit en de hoogte. Op het derde scherm komt de fietssnelheid als in de cockpit van een F1-wagen. Alle basics die je wil weten, zijn dus ter beschikking.

Verder kan je via de cockpit pompstations, bandenautomaten en de dichtstbijzijnde fietsdealers vinden. Ze worden op jouw downloadbare kaart getoond. Bij een lekke band of een technisch probleem vormt dit echt wel een toegevoegde waarde. Via de navigatietoets fiets, telefoneer of surf je zo naar het servicecenter. Het is duidelijk dat niet alle fietsdealers worden weergegeven. Hierin kan de app nog verbeteren.

Tenslotte heeft de cockpit nog een fietsbel. Deze ringtoon vervangt voor alle duidelijkheid geen deftige fietsbel. Ik weet dat fietsbelletjes enkel in drukke steden of verstedelijkte landen gangbaar zijn. In Italië of Spanje kijken veel locals raar om bij een belsignaal, als ik mijn bel er überhaupt gebruik. De basic bel is te stil. De dixie horn is luid en duidelijk. Al vrees ik dat mensen hierdoor kunnen schrikken en dat dit niet het beoogde effect heeft.

Fietspas

Bij fietspas speelt SKS Germany in op het toenemende fietsdiefstallenprobleem. Via de app kan je een soort fietspaspoort aanmaken. Bij een diefstal heb je jouw gegevens centraal en kan dit de zoektocht vergemakkelijken. Al sluit het diefstal niet uit. In de app moet je een foto van je fiets maken, een aankoopbon toevoegen, de naam van je fietsdealer en de nodige randgegevens over je fiets zoals het chassisnummer.

Navigatie en kaarten

In de navigatietool krijg je de kortste route. De geschatte tijd en de afstand worden weergegeven. Jammer genoeg wordt hierbij de kortste route bepaald, in plaats van de meest fietsvriendelijke. Dit ligt niet aan SKS Germany. Dit blijft voor heel veel appmakers en cartografen een issue. Kaartenmakers moeten gebruikmaken van wegenkaarten voor auto’s. De bèta-versies voor fietsers zijn niet overal even goed. Maar het is wel een zeer snelle en efficiënte manier om ergens te komen.

SKS Germany gebruikt de Openstreetmap-kaarten via Mapbox. De gebieden waarin je vaak fietst kan je downloaden. Hierdoor is offline gebruik onderweg mogelijk. De kaarten zijn duidelijk genoeg voor fietsers, zowel on- als off-road. Het in- en uitzoomen werkt vlotter dan bij een doorsnee gps-systeem. Je route opnemen en overzetten naar veelgebruikte apps zoals Strava, gaat nog niet. Hiervoor moet je Strava apart inschakelen.

Kortom, deze app maakt het gebruik van de Compit+ veel gemakkelijker. De fietspas en de cockpit-toepassingen zijn een meerwaarde op andere applicaties. Of de Compit+ met smartphone beter werkt dan een standaard gps is een heel persoonlijke vraag. Sommige fietsers houden van een vast toestel dat enkel gericht is op fietsen. De smartphone in je achterzakje is een soort rust.

Anderzijds moeten mensen met een Compit+ en een smartphone een duur toestel minder aanschaffen. Onderweg multi-tasken kan, extra opties liggen voor de hand, navigeren lukt prima en bovendien kan je handsfree bellen: handig in Nederland. Ik denk dan ook dat smartphones de fietsgps-systemen niet gaan verdrijven. Maar de apps vormen wel een goede aanvulling, zeker voor gelegenheidsfietsers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s