Alleen overweldigende winnaars en één loodzware verliezer

Het WK in Yorkshire was zonder twijfel een memorabel WK wielrennen. Yorkshire bracht wat er te voorspellen viel: apocalyptisch weer, een prachtomgeving en een resem mooie winnaars. De renners en rensters uit alle landen hebben zich volledig gegeven. Het weer eiste zijn slachtoffers. Yorkshire was mooi.

Mathieu van der Poel is een winnaar. Hij kreeg een hongerklop. Maar hij vocht als een leeuw. Hem valt niets te verwijten. Remco Evenepoel is een winnaar. Met een zilveren plak naar huis gaan, is een overwinning op zich. Christopher Symonds uit Ghana is een winnaar, omdat hij op een gezegende leeftijd laatste werd in de individuele tijdrit, op 28 minuten van de winnaar. Echt, zowel de mannen als de vrouwen hebben in alle categorieën een geweldig spektakel geleverd.

Er is slechts een grote verliezer: de UCI. Hoe kan de Internationale Wielerunie zo naast alle wielerlogica, menselijkheid en kennersinzicht deze beslissingen nemen? Vroeger deden ze voor de gekende misdaden hun ogen toe. Het dopingspook was overal gekend. De UCI deed alsof hun neus bloedde. En de renners zaten er bomvol mee. Nu zijn ze in de andere richting doorgeslagen. Het was er deze week echt over.

Extreem

Een sport maak je kapot door extremen. Als de sokhoogte een aerodynamisch voordeel oplevert van 30 seconden per kilometer is de controle daarop te begrijpen. Doe normaal. In werkelijkheid gaat het om een habbekrats. Er zijn zaken die veel meer winst opleveren. Ze worden nog steeds toegelaten. Denk maar aan motards die op een meter de renners liggen pacen. Geen UCI-regel slaagt erin hier een einde aan te maken.

Nu gaan ze op het pathetische af onderbenen liggen meten om te checken of de sokken geen millimeter boven de grens van het toelaatbare zitten: regelneverij van het ergste allooi. Een beenwarmer bedekt het volledige onderbeen. Gaat de UCI straks renners uit koers nemen omdat ze ook deze in aerostof aantrekken. Terwijl de rest van de rennerslijven al zitten ingesnoerd in een aerodynamisch pak, zoals iedereen normaal vindt.

Nu gaan ze een verdiende winnaar op het onmenselijke af, zo’n drie uur na de feiten diskwalificeren. Wie heeft dat beslist? Iedere renner, volger of mens met een kruimel koersinzicht weet dat het terugbrengen van gevallen renners of renners met pech op deze wijze normaal is. Anders kan je na een val maar beter meteen afstappen.

In de slipstream terugkeren, betekent nog altijd dat je zelf moet trappen. Het gevoel lijkt wat op in het peloton meegezogen worden. Weet je wat? Renners die binnenkort een massasprint winnen, diskwalificeren we. Gewoon, omdat ze de hele rit onrechtmatig voordeel hebben gehaald uit de slipstream van het peloton. Ze hebben niet zelf op kop gesleurd. Iedereen tien meter achter elkaar laten fietsen. En zelf trappen. Klinkt even ridicuul.

Planeet Useejie

Van welke planeet komen de UCI-commissarissen? Geen enkele ploeg of renner is vragende partij om deze regeltjes te handhaven. Sokhoogte, renners terugbrengen achter de wagen,… Het enige ze vragen zijn veiligere wegen, consequente beslissingen en een gezonde verdeling van het prijzengeld/sponsorinkomsten. In geen van deze eisen slaagt de UCI.

Veiligheid is volgens de UCI: renners laten onderduiken in een gigantisch zwembad. Niets van signalisatie bij deze gevaarlijke punten. Consequente beslissingen betekenen: de winnaar drie uur na dato diskwalificeren en de overige tien à twintig renners die op gelijkerwijze terugkeerden ongemoeid laten? Gezonde verdeling van geld is: de oninteressante mixed team relay overlauweren uit eigen belang en de populaire ploegentijdrit schrappen.

Waar is de logica? Waar is de menselijkheid? Waar is de zin voor vooruitgang en rede? De enige overduidelijke verliezer van dit WK moet dringend in eigen boezem kijken. Moet de UCI echt geleid worden door een bobo die nog nooit een fiets van dichtbij zag? Door een geometrisch ingenieur die meer van landmeetkunde kent dan van sokmeetkunde. Geef de koers terug aan de renners. Zij hebben verstand genoeg om te bepalen welke richting ze uitmoeten. Gedaan met het conservatieve geknoei.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s