GETEST: De meest fabelachtige fietsbrug ter wereld

Wie droomt er soms van fietsen door de bomen? Het lijkt een utopie. Tot voor kort was dat ook zo. Hechtel-Eksel, in Belgisch-Limburg, maakt deze droom nu werkelijkheid. “Fietsen door de Bomen” brengt fietsers naar hogere sferen, want je fietst letterlijk tussen de kruinen van de bomen. Via een fietsbrug in de vorm van een dubbele cirkel trap je naar een prachtervaring op zo’n tien meter hoogte. Met een doorsnede van 100 meter en een lengte van 700 meter klim je gemiddeld aan zo’n 3 à 4%. Ik ging het zelf uittesten.

Ik vond Belgisch-Limburg eerlijkheidshalve al veel langer de beste fietsprovincie in België. Als Antwerpenaar heb ik daar geen moeite mee, om toe te geven dat het Limburgse fietsbeleid hun spreeksnelheid zwaar overklast. Ze waren de eersten om het fietsknooppuntennetwerk uit te bouwen. Hun fietspaden bollen veel lekkerder. Met “Fietsen door de Bomen” voegen ze bovenop de goede infrastructuur, nu ook een nieuwe beleving toe. Beter van de fiets en de natuur genieten, kan haast niet.

Op voorhand kreeg ik te horen dat sommige fietsenthousiasten ontgoocheld waren. De klanten bij de lokale supermarkt zegden dat ze: “er meer van verwacht hadden” en “het kleiner uitvalt dan verwacht”. Ik vermoed dat het een beetje Limburgse bescheidenheid was. Het moet gezegd worden: waar in de wereld vind je puur voor de beleving, de meerwaarde, de fun, de ervaring,… een fietsbrug van dit allooi? Ik zou het niet weten. In Antwerpen loopt de meest iconische fietsbrug bij Park Spoor Noord dood op een trap.

Hoe bolt de brug?

Het wegdek op de metalen constructie is voorzien van minutieuze steentjes. Ze geven grip en een fijn rolgevoel. Lekker naar boven bollen en naar beneden zoeven, gaat perfect. De rollende wielen geven ook een speciaal geluid. Als je beneden staat, kan je zowaar luisteren naar de brug. Het is net een klankkast, waarbij ieder peloton een andere toonhoogte produceert. Dit vergezelt van de wind door de bomen en de vogels die fluiten. Wat wil je meer?

Kortom, “Fietsen door de Bomen” is een architecturale parel die perfect past in deze omgeving. Eerder kon je in Bokrijk al “Fietsen door het Water”. Deze fietsbeleving haalde meteen de internationale pers. Of het met dit initiatief zo’n vaart zal lopen, is nog onduidelijk. Ik zou zeggen: probeer het vooral zelf uit. In het Pijnven fietsen, wandelen of steppen: het kan allemaal. “Fietsen door de Bomen” is gelegen aan fietsknooppunt 272.

Waar vind je “Fietsen door de Bomen” terug? Check onderstaande kaart:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s