Met deze 5 tips fietst je kind met plezier én veilig naar school

De dagen worden korter. De zichtbaarheid op de weg neemt af. Schoolgaande jeugd veilig naar school laten fietsen is een must. Dat je puberende tiener niet staat te springen om een niet zo coole helm op te zetten, begrijp ik volledig. Dat je twijfels hebt het fietsevenwicht van je opgroeiende peuter is normaal. Dat je het benauwd krijgt van hoe je 10-jarige zoon of dochter de verkeerssituatie interpreteert, is begrijpelijk. Kinderen niet laten fietsen uit veiligheidsoverwegingen is op lange termijn echter heel gevaarlijk. Daarom deze 5 fietstips.

1. Vroeg geleerd, is oud gedaan.

Het is een torenhoog cliché. Maar des te vroeger kinderen starten met verkeersdeelname, des te sterker ze worden in het inschatten van situaties. Ga met je kinderen de schoolroute meermaals inoefenen. Sta bij ieder kruispunt stil en vertel waar ze op moeten letten. Voorrang van rechts verlenen. Opletten voor afslaand verkeer. Verkeersborden uitleggen. Ondanks verkeerslessen is de ouderlijke steun en toelichting op het terrein een geweldig hulpmiddel voor je kinderen.

2. Zoek vriendjes en vriendinnetjes

Kinderen in een peloton worden beter gezien. Samen uit, samen thuis. Het helpt hen ook om te blijven fietsen. Vooral tijdens de wintermaanden kunnen ze elkaar helpen. Als er wat gebeurt, kunnen vrienden en vriendinnen meteen contact opnemen met ouders. Algemeen beschouwd fietsen ze wel iets roekelozer en voelen ze de sterkte van de groep. Op vlak van fietsvaardigheid is het rijden in groep wel goed. Vooral de stuurvaardigheid verbetert.

3. Onderzoek de veiligste route

De kortste route is niet altijd de veiligste route. De veiligste route achterhalen vraagt een beetje research. Via de heatmap van Strava kan je veelgebruikte fietsroutes achterhalen. Via Fietsnet vind je de fietsknooppunten in de omgeving van de school. Ook steden en scholen stellen de veiligheid van hun schoolgaande kids op prijs. Sommige scholen, gemeenten, provincies stellen schoolroutekaarten ter beschikking, zoals Oost-Vlaanderen of Mobiel Vlaanderen.

4. Maak fluo hip

Een flabberend en zwabberend fluohesje is niet hip. Voor je het goed en wel beseft, zit het onding om de hoek al in de boekentas: want niet hip! Er zijn gelukkig heel veel leukere manieren om gezien te worden. Kleef je fiets vol met reflectietape. Tegenwoordig zijn er meerdere kleuren beschikbaar. Boekentassen kunnen met een reflecterende hoes worden overtrokken. Zelfs trendy sportschoenen of jassen hebben heel wat ingewerkte reflecterende delen.

5. Zorg voor een fiets die in goede staat is

Remmen, een bel, voor- en achterlicht, opgepompte banden en een gesmeerde ketting zijn de minimale voorwaarden om je kind op pad te sturen. Een slecht werkende fiets is een gevaarlijke fiets. Een opgepompte band kost niets. Een herlaadbaar lampje dat je met elastiekjes bevestigt, kost geen 10 EUR. Een flesje kettingvet houdt draaiende onderdelen langer levend. De kostprijs van deze basics weegt niet op tegen de veiligheidswinst die geboekt wordt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s