VIDEO: Puerto de la Cubilla – de Spaanse Col du Galibier

De Puerto de la Cubilla is met bijna dertig kilometer één van de langste beklimmingen in de provincie Asturias. Jammer genoeg loopt de pas dood. In de provincie León gaat de geasfalteerde weg over in een onverhard pad. Hierdoor loopt de weg dood en is de weg rustig. Voor de lokale wielertoeristen is dit toch zonder enige twijfel de Col du Galibier van Asturias. Op 9 september 2019 verdient de pas eeuwige roem, tijdens de zestiende rit in de Vuelta a España.

In 2019 ontvangt de Puerto de la Cubilla voor het eerst de Vuelta. Tijdens mijn verkenning in juli lag hier nog geen nieuw asfalt. Er hingen spandoeken dat de Asturiaanse regering nu eindelijk dringend werk moet maken van de weg. Die ligt er blijkbaar al jaren barslecht bij. De plaatselijke gemeenten zijn het spuugzat. “Las parroquias de Telledo y Tuiza en las Ubiñas reclaman la reparación de carretera.”

Het zit hen echt hoog. Overal zijn er slakken op de weg geschilderd. Om de slakkengang van de regering aan te kaarten. Ooit was deze weg prima. Dat zie je aan de moderne wegmarkeringen en de breedte van de weg. Nu is alles overgroeid. Het is ook uitkijken voor putten, koeienvlaaien, steenslag, wegverzakkingen en steentjes. Als de Vuelta hier over een kleine twee maanden wil passeren, moet er nog heel wat gebeuren.

Na het laatste dorp filmde ik volgende beelden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s