La Vuelta 2019: het kortste en krachtigste parcours van de kalender!

De wielerronde van Spanje is de derde van drie Grote Rondes. Het parcours is zoals ieder jaar weer het toneel voor veel spektakel. Kortere ritten, meer bergritten dan vlakke ritten, veel variatie in het verloop, niet te veel tijdritten en ‘maar’ 3272 km. Het is de ideale cocktail om het seizoen mee af te sluiten. Voor veel renners is het dé voorbereiding voor het WK. Voor andere klassementsrenners is dit het moment om zich te tonen. La Vuelta is allang niet meer het kleine kneusje van de drie. Vijf straffe vaststellingen.

1. Aankomsten bergop

Al in de eerste week finisht het peloton vier keer bergop. In de Tour is dit veelal het totaal aantal aankomsten boven. Observatorio Astrofísico de Javalambre, Ares del Maestrat, Mas de la Costa en Cortals d’Encamp zijn vier verschillende llegadas en alto. Steil, lang, kort,… voor ieder wat wils. Nadien volgen nog vier aankomsten boven: Alto de los Machucos – Monumento Vaca Pasiego, Santuario del Acebo, Alto de la Cubilla en Plataforma de Gredos. Geen enkele ronde zoekt het zo vaak op de flanken van een berg.

2. Puerto, alto, coll, col y collado

Bergen vormen de identiteit van de Vuelta. Maar liefst 24 beklimmingen van derde categorie, veertien van tweede categorie, zestien van eerste categorie en drie van de categorie ‘especial’: dat is heel veel. Zonder de vlakke openings- en slotrit zijn dat gemiddeld drie gecategoriseerde beklimmingen per rit. Tijdens de dertiende rit krijgen de renners maar liefst zeven beklimmingen voor punten op hun bord tussen Bilbao en Los Machucos: tijdens een rit van maar 166 kilometer!

3. Toch twee uitjes naar het buitenland

De Ronde van Spanje is het meest gericht op de eigen grond. La Vuelta zoekt maar zelden buitenlandse gaststeden op om een Gran Salida te organiseren. In 2020 gaat de Vuelta in Utrecht van start. Dit is nog maar voor de vierde keer dat de Vuelta buiten haar landsgrenzen start. De eerste keer was in 1986 toen Lissabon de eer kreeg. In 2009 vertrok de Ronde van Spanje in Assen en in 2017 te Nîmes, Frankrijk. Nu ontvangt Andorra één bergrit en Frankrijk één tijdrit in Pau en één bergrit in de Pyreneeën. Naar Spaanse normen is dat veel.

4. Geringe afstand

Het peloton moet maar één keer meer dan 200 kilometer afleggen. Dat is vergeleken met de Giro d’Italia en de Tour de France van dit jaar een verademing. Daar was het telkens acht keer prijs. Dit is een prima gelegenheid voor jonge renners om kennis te maken met drie weken koers. Tussen Aranda de Duero en Guadalajara moeten de renners zo’n 219 km afleggen: zonder echte bergen onderweg. Verder krijgen ze gemiddeld zo’n 156 kilometer voor de kiezen.

5. Helft van Spanje laten we ‘achter’ ons

Het is niet de eerste keer dat el recorrido van de Spaanse rittenkoers zich focust op het noorden van het land. Meestal is, zegge en schrijve, het hete weer in het zuiden de boosdoener. Zuidelijker dan Gran Salida Salinas de Torrevieja komen we in 2019 niet. Nadien volgen de Pyreneeën, het Cantabrisch Gebergte in het noorden en de Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama bij Madrid. Met dit luxeprobleem bezoekt de organisatie de hoge toppen van de Sierra Nevada wederom niet.

De Vuelta a España start op zaterdag 24 augustus 2019 in Salinas de Torrevieja en eindigt op zondag 15 september 2019 in Madrid.

Bekijk het parcours van de Tour de France hier en dat van de Giro d’Italia hier.

Wie meer wil lezen, klikt hier. Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s