Goed voorbereid een berg oprijden? Sommigen willen het niet weten. Anderen starten niet zonder te weten wat komt. Goed voorbereid zijn, is half gewonnen. Een kilometer aan 22% gemiddeld wil je op voorhand weten. Kwestie dat je de juiste cassette monteert of een extra banaantje mee op pad neemt. Via deze 10 sites kan je de profielen van cols analyseren, bekijken en vergelijken. Ik nam de Col du Tourmalet vanuit Luz-Saint-Sauveur als voorbeeld.
1. Cyclingcols.com
In 2001 startte Michiel van Lonkhuyzen met cyclingcols.com. Al snel werden zijn profielen overgenomen in vakbladen als Fiets. Door de duidelijke kleurkeuze, de overzichtelijke weergave van bochten, tunnels en dorpen, gebruiken heel veel mensen zijn profielen. Bij ‘Stats’ staan bovendien heel veel andere lijstjes. De hoogste beklimming van Europa, de steilste, de langste en het aantal passages in de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta a España. Zo’n 6500 profielen worden weergegeven: een huzarenstukje.
Cyclingcols.com werd onlangs volledig vernieuwd. Nu kan je jouw ritten van Strava uploaden op cyclingcols.com. Zo kan je meteen zien welke beklimmingen je al deed via tabellen en een kaart. Op je dashboard zie je verder de hoeveelheid en het percentage beklimmingen van Cyclingcols je al deed. Het aantal beklimmingen wordt ook per land weergegeven. De hoogte en allerlei andere tabellen krijg je te zien. Zeer fijn en handig in gebruik!

2. Climbbybike.com
De fietsprofielen op climbbybike.com is een Belgisch initiatief dat wereldwijd wordt ondersteund door fietsfanaten. Via de input van topografische kaarten, satellietinformatie en vooral salite.ch is deze site qua informatie over cols zeer uitgebreid: meer dan 12.000 beklimmingen. Gebruikers kunnen ook ervaringen en comments toevoegen. Via MyClimbbybike kan je een eigen profiel aanmaken en een eigen bucket list samenstellen. Jaarlijks worden ook alle beklimmingen uit de drie Grote Rondes op Climbbybike.com weergegeven.

3. Salite.ch
Deze Zwitserse site is opgesteld in het Italiaans. Heel Europa komt aan bod. Bijna 13.000 beklimmingen worden op salite.ch weergegeven. Zoeken per regio kan voor België, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en Duitsland. De lay-out van de site is niet meer geheel mee met deze tijd. Het ‘Archivio salite d’Europa’ gebruikt opvallend groen, geel, blauw en rood om de zwaarte van de beklimming duidelijk te maken. Ze werken niet altijd per kilometer maar gebruiken een ongelijke verdeling.

4. Altimetrias.net
De beklimmingenbijbel voor Spaanse en Portugese beklimmingen vind je op altimetrias.net. Per provincie kan je zowat iedere belangrijke beklimming terugvinden. Het Iberisch schiereiland is groot en bergachtig. Het bergachtige Bizkaia telt 138 profielen met uitleg, locatie, profiel, cijfers, kaarten en beschrijvingen. Jaén heeft één col met uitgebreide beschrijving. Ook Frankrijk is beperkt vertegenwoordigd op de site.
Onderdeel van altimetrias.net is El Reto CIMA. Een lijst van 640 beklimmingen op het Iberische schiereiland dienen als een soort wedstrijd beklommen te worden. Spanje met eilanden, Portugal met eilanden en Andorra krijgen per provincie een selectie prachtbeklimmingen. Via een mailtje kan je jouw beklommen cols claimen. In een klassement zie je vooral Spanjaarden pronken.

5. BIGCycling.eu
De grootste onderneming voor beklimmingen in Europa vind je op BIGCycling.eu. Dit initiatief werd opgericht vooraleer iedereen een computer of smartphone had. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het idee geopperd om een lijst met 1000 beklimmingen wereldwijd te maken. Het opzet: beklim de lijst van 950 Europese beklimmingen, aangevuld met 10 beklimmingen per continent (Afrika, Oceanië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië). Intussen werd de Eurobig gemaakt: 1000 hellingen, cols en beklimmingen in Europa.
De lijst deelt bergketens en landen op, zodat er een mooie spreiding ontstaat. Nederland telt 10 beklimmingen: waarvan zeven in Limburg en drie in Midden-Nederland. België heeft 27 beklimmingen: waarvan zeven in Vlaanderen en twintig in Wallonië. Frankrijk spant de kroon met 175 beklimmingen. Landen als Liechtenstein en San Marino hebben welgeteld één beklimming. Het doel is om ze allemaal te fietsen. Via een account kan je deze hellingen claimen. Gewoon de informatie, foto’s en profielen checken kan ook via Explore.

6. Quaeldich.de
Ook Duitsland heeft een mooie en uitgebreide site met meer dan 6000 beklimmingen; quaeldich.de. Duitsland spant uiteraard de kroon met zo’n 2500 beklimmingen. Ook Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland en heel wat andere landen worden vertegenwoordigd. Via een mooie opdeling kan je de belangrijkste beklimmingen per bergketen, land, regio of provincie zien. Wie het Duits een beetje machtig is kan heel wat te weten komen.
Intussen organiseert deze site ook fietsreizen. Zo’n veertig gegidste fietsreizen in 17 landen om jezelf te ‘kwellen’. Van Garmisch-Partenkirchen naar Rome en Dwars door Duitsland zijn de strafste ondernemingen. Ook reizen in de Ardennen, de Vogezen, de Pyreneeën en het Tatragebergte worden aangeboden.

7. MyCols
MyCols is een app die redelijk recent het leven zag. De app geeft op dit moment informatie over meer dan 4000 beklimmingen in alle continenten. Met 19 beklimmingen is Afrika ondervertegenwoordigd. Europa heeft met 3500 beklimmingen een mooi overzicht. Zeker de Lage Landen krijgen ruime aandacht.
Iedere col heeft een overzicht met profiel, beschrijving en een cijfers. Het hoogteverschil, de lengte, de ligging, de percentages per kilometer of honderd meter, de maximale percentages, de categorie beklimmingen en een kaart. Wanneer je de app koppelt met Strava, zie je meteen welke beklimmingen je zelf al deed. Jouw tijden en gemiddelde snelheid worden gegenereerd in de app. Persoonlijke gegevens laden kan een aantal uur duren, maar eens je gehele geschiedenis in het systeem zit, heb je een waaier aan mogelijkheden.

8. Heuvelsfietsen.nl
In Nederland is heuvelsfietsen.nl van Wouter Greuell een aanrader. De kleinere hellingen die cyclingcols.com laat links liggen, worden hier uitgebreid besproken. De regio Limburg, Midden-Nederland en de rest van Nederland worden ruim onder de loop genomen: cijfers, een kaartje en een profiel van de hoogtemeters om de honderd meter. Camerig-Zuid staat op de site geboekstaafd als de zwaarste Nederlandse helling.
Wanneer je doorklikt op Europa, kom je op een nieuw webadres terecht: CyclingUp. Deze pagina is qua opmaak hetzelfde als heuvelsfietsen.nl, maar heeft meer taalopties. De Alpen, het Zwarte Woud en de Vogezen zijn het meest uitgebreid. Noordwest-Spanje en Brocken in Duitsland is summier. Ook deze beklimmingen krijgen zogenaamde kliminspanningspunten (kip). Door deze formule kan je de beklimmingen met elkaar vergelijken. Het is een vereenvoudigde versie van de Cotacol-methode.

9. Klimtijd.nl
Met bijna 1000 beklimmingen op klimtijd.nl is deze website zeker niet de grootste, maar wel een zeer goede website. Sommige hellingen zijn voorzien van een filmpje, met de nodige tekst en uitleg. Klimtijd.nl gaat daarbij verder dan het mooi verwoorden van de cijfers. Ook de beleving wordt bekeken: het aantal haarspeldbochten, likes, het verkeer en het wegdek krijgen aandacht. Heel wat profielen zien die ‘beleving’ over het hoofd.
Daarnaast geeft klimtijd.nl de tijd die je over de afstand doet weer. Van 7 km/h tot 21 km/h kan je dankzij initiatiefnemers Martijn en Rogier zien hoe snel je die berg kan opvlammen. Of hoe snel je moet rijden om het te halen binnen jouw tijdspanne. Martijn en Rogier willen hun fietspassie via klimtijd.nl doorgeven. Want: “Er zijn nog zoveel verborgen parels die het verdienen om beklommen te worden.”

10. Strava.com
Strava hoort niet helemaal thuis in het rijtje. De profielen die je per segment kan raadplegen, zijn door de kaarthoogte gegenereerd en daardoor heel erg onbetrouwbaar voor kortere hellingen. In veel gevallen is het wel de enige graadmeter om iets over een bepaald stuk weg te zeggen of te weten te komen. De cijfers, het kaartoverzicht en hét klassement maken het the place to be om een helling te verkennen.
Via ‘segment ontdekken’ kan je bovendien de populariteit van bepaalde beklimmingen ontdekken. Door het balkje ‘vlak/bergaf’ te verschuiven ontdek je ook de zwaarste beklimmingen uit de omgeving. Hier zitten opnieuw heel wat foutjes in door foute gps-uploads. Maar mijn zoektocht naar de meest interessante helling van de regio start wel altijd op Strava. Via alle bovenstaande sites ga ik dan meer in op de details.

Wil je meer lezen over cols? Kijk dan zeker naar de 10 mooiste beklimmingen van Mallorca, de Franse Pyreneeën (bekend en onbekend), Gran Canaria, de Dolomieten, de Brabantse Wal, de provincie Antwerpen of het Waasland. Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.
Hi Sam,
Wat een mooi verhaal weer, vind je het oke dat ik af en toe een verhaal van je op onze blog deel ik weet zeker dat veel van onze volgers jouw fietspiratie kunnen waarderen 🙂
gr.
Hjalmar
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Hjalmar
Ik vind het prima dat je verhalen deelt. Waarvoor dank 👍
Groetjes Sam
LikeLike
Hi Sam,
Ik heb je verhaal zojuist op onze site gedeeld 🙂 ik heb je tevens een uitnodiging gestuurd als schrijver zodat ik je als auteur kan benoemen.
Met vriendelijke groet,
Hjalmar
LikeLike
Hallo Sam,
Bedankt voor dit complete overzicht. Ik heb recent jouw blog ontdenkt en al veel inspiratie opgedaan voor ons volgende fietsreis. Bedankt!
Groeten,
Sporty Travellers
(Tom)
LikeLike
Bedankt voor je mooie beschrijving van Climbbybike (en de andere klimsites) en voor onze tweede plaats!
Blij dat de vier grote traditionele klimsites ook op de vier eerste plaatsen prijken en dat copy cats pas later komen (of zelfs niet worden vermeld ;-).
Ook Climbbybike werd in 2020 vernieuwd. Intussen hebben we 40,000 leden die ook verhalen, beklimmingen en foto’s toevoegen en staan er meer dan 14,000 beklimmingen op de site. Je kan ze rangschikken naar zwaarte, hoogte, hoogteverschil,… per land, regio, bergketen,… Er is een blogsectie met klimverhalen toegevoegd en nog veel meer.
Erwin, climbbybike.com
LikeLike