Col de Vence: mijn eerste col

Vol zenuwen en gezonde stress eet ik meer Frans stokbrood dan mijn spijsvertering lief is. Bandjes wat harder gezet. Broekje wat hoger getrokken. Tandwieltjes een beetje extra gevet. Ik ben zenuwachtig. Ik ben achttien jaar en dadelijk beklim ik de Col de Vence in Zuid-Frankrijk. Het is mijn eerste col.

Nog een keer naar het kleine kamertje. Nog een keer dat volgestouwde shirt over mijn kop trekken. Nog een keer een plekje zoeken, om heel mijn hebben en houden aan op te hangen. In een campingtoilet is altijd hetzelfde gepruts.

Kom op. De groep van Cycletours vertrekt. Ervaren rakkers fietsen al snel voor me. Ik weet dat ik traag rijd en met reserve start. Dat is mijn natuur. Berekend en kalm.

Ritme

De eerste kilometers lopen door bewoond en wat drukker gebied. Van een vast ritme is nog geen sprake. Verkeerslichten, voorrang van rechts en afslaand verkeer bemoeilijken de eerste kennismaking met wat langer bergop.

Vanaf ik in het bos kom, zoek ik mijn ritme, mijn cadans en mijn ademhaling. Kilometerbordjes geven het gekende stijgingspercentage weer. Tussen vijf en zeven procent gemiddeld gaan me wel af. Rustig blijven.

De top is bijna in zicht. Een fris windje in de rug en zicht op zee. Het uitzicht is lieflijk en dor. De bochten kronkelen lekker mee.

Nu. Nog. Maar. Een. Paar. En. Dan.

De Top.

Boven.

Ik neem vluchtig een foto. Het woord selfie is nog niet uitgevonden. Smartphones moeten nog op de markt gebracht worden. De tijd is niet stil blijven staan. Mijn shirt hangt op halfzeven. Ik ben gelukkig.

Ik bibber naar beneden. Want ik ben één ding vergeten: mijn windstopper. Mijn eerste belangrijke fietsles in de bergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s