Cycletours #11: Fabada geeft extra (wind)kracht

Vandaag verlaat ik het wonderbaarlijke Asturias. Een brede vallei gaat over in een smalle kloof en daar fiets ik de hele dag door. Het is adembenemend. Desfiladeros zoals de Spanjaarden in deze contreien zo mooi zeggen. Klinkt feeërieker dan “cañon”. Het is een tongtwister. De Gargantes en de Desfiladero de la Hermida: bijna 100 kilometer door kloven gereden.

Gisteren at ik fabada en patatas bravas. Dat voel ik de hele dag. Het is de lokale specialiteit die op iedere Asturiaanse kaart staat: bonen, bloedpens, spek en chorizo. Andere soortgelijke vleeswaren kunnen uiteraard ook in een fabada. De saus is getomateerd en niet gedikt. Met wat brood erbij of aardappelen is het een typisch bord voor bergvolk. De grote bonen zorgen voor iets meer wind ik de rug.

Horreo en daarro

Het ene het andere dorp biedt de bonenprut aan. Opvallend zijn ook de vele horreo’s. De specifieke graanschuren zijn een traditie. Ze worden van vader op zoon doorgegeven en gebouwd. Het is een schuur op palen. Iedere paal is voorzien van een grote platte steen. Hierdoor kunnen niet-vliegende insecten en ongedierte het kostbare graan en gewas niet aantasten. In sommige gevallen doet het tegenwoordig ook dienst als carport voor autowrakken.

Ik doe maar een beklimming vandaag. Anders ben ik ook een wrak op het einde van de dag. De Jitu Escarandi gaat, hoe kan het ook anders, door een kloof. De horden wandelaars vertrekken hier voor een van de vele wandelingetjes. Onderweg film ik wat. De afdaling leg ik ook vast op de GoPro. De snelheid die ik zelf ervaar, is niet zo indrukwekkend op het kleine beeldscherm.

Tijdens de laatste kilometer neurie ik wannabe Spaanse songteksten. Plots zit ik met een Vlaamse versie van: “Suavemente besame” door Elvis Crespo in mijn hoofd. “Lavementje, geef me er een. Ik zit vanbinnen zo vast oh. Maak me maar los, ja. Lavementje…” Dit soort bizarre songs verzin je enkel als je lang alleen onderweg bent. Gelukkig geen jeweetwel. Met fabada is dat ook onmogelijk. O ja, ’s avonds weer van dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s