Cycletours #7: Waar er geen wil is, komt er geen nieuwe weg.

De zevende rit belooft fris en nat te worden. Het weerbericht geeft maximaal 19 graden in het dal en het gaat regenen. Karma is a bitch: in België worden alle warmterecords verpulverd. Ik trek extra kleding aan en maak me op voor 140 kilometer door León en Asturias. De Puerto de Pajares en de prachtige Puerto de la Cubilla staan op het programma. Die laatste klim is 28 km lang en de finish in de zestiende rit in de komende Vuelta a España.

Ik wil zo snel mogelijk van start, want het is nog droog. Na tien kilometer rijd ik over een vers gepekte weg. Steentjes kleven aan mijn banden. Ik moet wel tien keer van de fiets omdat mijn achterwiel blokkeert. Boven wordt het nog erger. Vers asfalt maakt het doorkomen onmogelijk. Tot mijn verbazing houdt een wegwerker me tegen. “Geef me je fiets.” Hij tilt mijn fiets over honderd meter vers asfalt. Ik mag via de graskant verder. “Gracias señor.”Cubilla

In september wordt de Alto de la Cubilla een Vueltaspektakel. Hier is nog geen nieuw asfalt te bespeuren. Integendeel. Er hangen spandoeken dat de Asturiaanse regering nu eindelijk dringend werk moet maken van de weg. Die ligt er blijkbaar al jaren mankeliek bij. De plaatselijke gemeenten zijn het spuugzat. “Las parroquias de Telledo y Tuiza en las Ubiñas eclaman la reparación de carretera.”

Het zit hen echt hoog. Overal zijn er slakken op de weg geschilderd. Om de slakkengang van de regering aan te kaarten. Ooit was deze weg prima. Dat zie je aan de moderne wegmarkeringen en de breedte van de weg. Nu is alles overgroeid. Het is ook uitkijken voor putten, koeienvlaaien, steenslag, wegverzakkingen en steentjes. Als de Vuelta hier over een kleine twee maand wil passeren, moet er nog heel wat gebeuren.

Een petitie werd door 7000 locals getekend. De regering trok er zich weinig van aan. Zij trekken een rookgordijn op. Ook de weg gaat boven de 1200 meter door de wolken. De mist is fris. Mist wordt regen. Regen koelt af. Koud. Met de hoogte neemt de zichtbaarheid nog verder af. In afdaling ga ik rustig en rillend naar beneden. Wat een klim…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s