Cycletours #6: LEXIT, de Spaanse Brexit?

Vandaag fiets ik naar Seña de Luna. Onderweg werd ik getrokken door “LEXIT”. Het is naar analogie met de Brexit, een afscheidingsbeweging. Het stond meermaals op de weg gekalkt, vanwege de Vuelta in 2018. De schilders van dienst hadden er werk van gemaakt. De vorm van een land tekende zich af op het asfalt. Dit politieke statement trok mijn aandacht.

Onderweg zag ik hetzelfde. Op de kilometerborden van de provinciale wegen staat: Junta de Castilla y León. Het is het regionale autonome bestuur dat verantwoordelijk is voor de infrastructuur. In de provincie León is ‘Castilla’ steevast met graffiti overspoten. Het moet Junta de León zijn. Zo vinden de lokale separatisten. In de lokale bar vroeg ik naar meer uitleg.

Barman

De barman zegt dat sommige politieke partijen en hun aanhangers León willen loskoppelen van de autonome regio Castilla y León die in 1983 werd gecreëerd Ze zijn niet zoals Catalonië seperatistisch, maar ze willen een historisch herstel van het Koninkrijk León. Met andere woorden: twee autonome regio’s, Castillië aan de ene kant met Valladolid als regiohoofdstad en León met León als centrum. Ook de provincies Zamora en Salamanca behoren tot León.

De reden is deels taalkundig, deels historisch, maar het gaat voor veel Leónezen niet echt hierover. Historisch zijn ze al vaker een duo en unie geweest. Taal en cultuur zijn dus veel minder een issue. De bergachtige regio’s van León, Zamora en Salamanca kennen een te sterke bevolkingsterugval. Valladolid is vlak en veel meer gefocust op de politiek die eigen is aan hun vlakke omgeving. Bovendien zijn de meeste politici uit het regionale parlement mensen uit de omgeving van Valladolid. Ze hebben geen oog voor de bergen.

Een relatief klein deel van de Leónese bevolking voelt zich daarom achtergesteld. Ze willen zelf hun specifieke behoeften en problemen kunnen regelen. Een betere noord-zuidverbinding, de uitbouw van een hogesnelheidslijn en maatregelen om de enorme bevolkingsterugval op te vangen. Geen Catalaanse of Baskische toestanden, maar wel opvallende schilderwerkjes op en langs de weg. Of hoe een Vueltabeklimming een verdoken geschiedenis blootlegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s