Cycletours #1: opwarmen op de ¡Oye Golobar!

Eviva España. Het land van oneindig witte costas en zonovergoten playas. Gelukkig is er meer. De Picos de Europa: voor twee weken de puerto to be. Voor twee weken iedere dag Spaanse beklimmingen, kloven, dorre landschappen, steile pentes en tortilla en el camino.

Mijn eerste rit is een opwarmertje. Voor zover ik nog niet op temperatuur ben van de omgeving en gaar van de busrit, moeten die benen toch gedraaid hebben. Het is bijna ondenkbaar niet te fietsen op de eerste dag. Ik ga op dag één het liefst alleen en vertrek snel. Zonder te veel in details te treden: 73 km, een berg, tot 1800 meter hoogte,… meer moest dat niet zijn.

Homobar?

Golobar is de naam van de berg. Dat klinkt als een energiereep of een verzonnen rijk in een Harry Potterboek. De autocorrectie op mijn gsm verbetert het steevast als homobar. Golobar is wonderbaarlijk. Een godvergeten weg die naar een verlaten gebouw leidt. De ramen zijn ingeslagen. Loslopende honden ontnemen mijn zin om hier langer te blijven dan nodig. Ik zou me veel meer op mijn gemak voelen mocht het een homobar zijn geweest. Mopje.

Niet dus: Golobar is qua uitzicht wow. De heiige meseta in de verte. De lijnen van opgestuwde sedimentgesteenten die de helling nog grotesker doen lijken. Een heel lang stuk rechtdoor, waar maar geen eind aankomt: aan 11 à 13%. Én: Spaanse gravillions waarbij mijn achterband wegslipt, mijn rem blokkeert en een hoop zwarte teer tegen mijn band plakt. Met mijn handen maak ik het alleen maar erger.

Golobar was een leuke klim. De afdaling voelde verfrissend. De dorpjes ademen Spanje. Gesticulerende dames die hun gekochte waren van de markt showen. Heren die rustig leuteren over God mag het weten. Een ommetje rond de lokale opgedroogde embalse, met geurende bomen en lieflijke bries, is heerlijk. Meer moet dat niet zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s