De 10 uitdagendste beklimmingen in de Cevennen

“Het bos heeft zich weer gesloten. Drie kanshebbers nog, de wedstrijd is zijn laatste uur ingegaan. Kléber op kop. Nog vier kilometer naar de top van de Aigoual. Ineens weet ik dat ik ga demarreren. De beslissing overrompelt me. Zoals je ’s ochtends eindeloos kan overwegen of je zal opstaan – en ineens sta je naast je bed. Dan is je lichaam opgestaan, en jij zat erin.”

Het is een citaat uit ‘De Renner’ van Tim Krabbé. De Ronde van de Mont Aigoual speelt zich af in de Cévennen. Het is een boek uit 1978 dat voor een iedere renner een must read is. Ikzelf werd geïnspireerd door het boek en ontdekte de Cévennen via een rondreis met Cycletours. Het is een bergmassief dat altijd zal blijven beklijven. De 10 mooiste beklimmingen worden hier opgesomd.

De Cevennen vormt een onderdeel van het Centraal-Massief. Het gaat om het zuidelijke deel van het plateau, voornamelijk gelegen in het departement Lozère. Het is vooral bekend voor de toeristische natuurlijke attracties als de Gorges du Tarn, de Cirque de Navacelles en de Chaos de Montpellier-le-Vieux.

1. Mont Aigoual (1567 m)

Deze berg is incontournable in dit lijstje. Het is na de Mont Lozère de hoogste berg van de Cévennen. De weg naar het observatorium vormt meteen ook het hoogtepunt van de bergketen, aangezien er geen hoger punt te vinden valt per fiets.

Alle wegen leiden ook letterlijk naar de Mont Aigoual. Maar liefst vier zijden via hoofdwegen en nog eens vier wegen via zijwegen, geven acht variaties op de beklimming naar de Mont Aigoual. De beklimming vanuit Trèves in de Gorges du Trévezel vormde de scherprechter in het boek van Tim Krabbé. De beklimming vanuit Rousses is de stevigste variant.

2. Col de la Lusette (1351 m)

Deze zijde van de Mont Aigoual verdient extra aandacht. De versie vanuit de vallei van de Arre is de zwaarste beklimming die je in de Cevennen kan vinden. Het stijgingspercentage, het hoogteverschil en de lengte zou in de Tour de France een buiten categorie-col opleveren. Voor zover ik onderzocht heb, is het ook de enige in de Cévennes. In de Ronde kwam deze berg nog nooit voor, vanwege de beschermde natuur van het Nationale Park.

Voor ons stervelingen is het een uitdaging. De beklimming kent zeer steile passages en heeft een wegdek dat niet al te best is. De beklimming kan ook vervolledigd worden door verder te fietsen via l’Esperou en zo de slotkilometers van de Mont Aigoual mee te pakken.

3. Corniche des Cévennes (1026 m)

Deze beklimming is een aaneenschakeling van op en af, af en op. De start in St-Jean-du-Gard is veelbelovend. Eerst klim je tot een hoogte van 597 meter. Het is asfalt is prima op de Col de St-Pierre en de weg slingert rustig weg. Dan ga je verder tot 704 meter ter hoogte van de Col de l’Exil. Dan daal je opnieuw rustig af en gaat het over de bergkam lichtjes op en lichtjes af.

Vanaf Le Pompidou start het laatste stuk tot de Col des Solpérière en de Col des Faïsses. Op de laatste bergpas komt de weg tot op een hoogte van 1026 meter. Echt hoog is dat niet, maar het is wel genoeg om aan de hitte te ontsnappen die heel vaak in het dal hangt en waarbij je je als renner je op het einde van de dag gekookt voelt.

4. Col de Finiels (1541 m)

Tussen le Pont-de-Montvert en le Bleymard vind je een gelijkmatige klim. Tussen platanen en andere boomtypes klim je rustig op de flanken van de Mont Lozère, de hoogste berg van de Cevennen. Het doorgaand verkeer ontwijkt deze bochtige beklimming, waardoor je haast alleen fietst.

Aan de westelijke kant zie je de Sommet de Finiels met 1699 meter en aan de oostelijke kant de Mont Lozère met 1674 meter. Het is een mooie en rustige beklimming die nog nooit in de Tour de France werd opgenomen. Regen op de noordflank vloeit via de Rhône naar de Middellandse Zee. Het water op de zuidflank stroomt via de Tarn naar de Atlantische Oceaan. Daarmee is de col ook de waterscheidingslijn tussen twee stroomgebieden.

5. Sommet du Goulet (1486 m)

Een onbekende beklimming die een stevige hoogte behaalt, moet in het lijstje worden opgenomen. Je klimt hier zonder twijfel helemaal alleen. De beklimming vanuit le Bleymard ligt in de schaduw van de Mont Lozère en de Col de Finiels. Deze klim is trouwens leuk te combineren met de Col de Finiels en de Col du Pré de la Dame.

Toen ik hier passeerde, stak het wild regelmatig de weg over. Tussen de bomen in het bos zaten grote vogels te wachten op hun volgende prooi. Wie weet heb jij ook geluk: een hert, een everzwijn of verdwaalde jager te spotten in de bossen van het Montagne du Goulet.

6. Col du Pré de la Dame (1450 m)

Deze uitzonderlijk mooie klim heeft een prachtig uitzicht over de lager gelegen vallei. Bij goed weer zie je in de verte de Mont Ventoux. De bomen en struiken maken van deze col een topervaring in de Cevennen, aangezien je meestal maar één kant van de berg hebt met een behoorlijk stijgingspercentage.

Vanaf Génolhac fiets je 15 km omhoog tegen 6.4%. De andere zijde is korter: 13.7 km, maar steiler: 6.7%. Laat je betoveren op de flanken van de Mont Cassini. Je bent niet de eerste, maar het Tour de Francepeloton passeerde hier nog niet. Maak ook zeker een kiekje bij het colbordje op de top. Dat is een mooi kunststukje.

7. Cirque de Navacelles (613 m)

In de Gorges de la Vis kan je een mooi natuurspektakel waarnemen. Een afgesneden meander in de vallei werd door de plaatselijke bewoners ingepalmd om te gebruiken als grasland. Het uitzicht vanaf de rand van de kloof is spectaculair.

Opgelet: in deze kloof kan de temperatuur zeer hoog oplopen. Toen ik er passeerde, was het zo’n 35 graden. Ik stopte die dag in ieder dorpje om water bij te tappen. De lokale kraantjes op het marktplein hebben veelal drinkbaar water: eau potable. Une vraie canicule is meer regel dan uitzondering in het zuiden van Frankrijk.

8. Montée Laurent Jalabert (1070 m)

Een steile pente naar het vliegveld in Mende leverde al veel spektakel op tijdens de Tour de France en de Koers naar de Zon: Parijs-Nice. Vanuit de hoofdplaats van het departement Lozère klim je tegen een muur op. Het is klauteren en harken om boven te geraken.

De Côte de la Croix-Neuve werd na de eerste passage in de Tour van 1995 meteen vernoemd naar de winnaar van de dag: Laurent Jalabert. Met 10.1% gemiddeld over een stevige 3 km kan je van een uitzonderlijk klim spreken. Probeer dit zelf aan de lijve te ondervinden. De finish van de vele koersen is permanent op het asfalt geschilderd.

9. Col de Rieisse (987 m)

“Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegte van die levens schokt me.”

Het is een passage uit het boek van Tim Krabbé. Zijn koers start die dag in Meyrueis. Na een vlakke aanloop door de Gorges de la Jonte en de Gorges du Tarn, was de Col de Rieisse de eerste beklimming van de dag. Vanuit les Vignes rijd je naar de hoogvlakte van de Causse Méjean. Het is een smalle weg langs de flanken van de kloof. Hopelijk voel je dezelfde beschreven leegte niet in jouw benen.

10. Puncho d’Agast (841 m)

De beklimming van de Causse Noir vanuit Millau naar de Puncho d’Agast werd twee keer opgenomen in de Tour de France. In 1987 en 1990 was het peloton hier twee maal te gast. De verscheiden varianten vanuit la Roque-Ste-Marguerite, le Rozier, Meyrueis, Trèves bieden nog meer mogelijkheden om de Causse Noir te beklimmen.

De beklimming vanuit Millau werd gekozen voor een bijzonder bouwwerk. Het Viaduc de Millau, uit te spreken als: ‘mi-joo’, werd het sluitstuk van de Méridienne. Deze autosnelweg loopt dwars door Frankrijk en verbindt Parijs met Montpellier. Door de hoogte van 343 meter past de Eiffeltoren hier onder. In 2004 opende het viaduct over de Gorges du Tarn. De A75 was daarmee zo goed als afgewerkt en de brug werd een belangrijke ontsluiting voor het desolate en slecht toegankelijke bergmassief van de Cevennen.

De Cevennen zijn moeilijk af te bakenen op een kaart. Onderstaande kaart kan jullie helpen om de beklimmingen terug te vinden. Veel plezier:

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s