De 10 boeiendste beklimmingen in Brussel

Associëren we Brussel met fietsen? Misschien niet, omdat we het beeld hebben van de drukke Wetstraat en zijn files. We zien die filmpjes van forenzen die halsstarrig tussen paaltjes, drempeltjes en druk verkeer laveren. De stad Brussel werkt aan een ommekeer en wil meer fietsers naar de hoofdstad trekken. Ik geef toe: ik zou de binnenstad voorlopig nog even mijden. Zeker als je op zoek bent naar een rustige woensdagnamiddagrit of een zondagochtendtocht. Maar er is meer in Brussel. Ik geef de 10 mooiste beklimming van de Vlaamse, Belgische en Europese hoofdstad op een rijtje én ik garandeer rust.

1. CRS-berg

In het noorden van de stad, niet ver van het viaduct van Vilvoorde, ligt het Militair Hospitaal en het Brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. De helling ligt binnen de Brusselse Ring en op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In drie trapjes beklim je deze rustige beklimming. De nabijgelegen De Tyraslaan is te mijden als de pest, vanwege het abominabele fietspad, waar ik al twee keer lek reed.

2. Trassersweg

De beklimming loopt parallel met de CRS-berg. Het laat nog een van de weinige landbouwgebieden zien die Brussel rijk is. De velden waren vroeger veel uitgebreider. De witloofboeren teelden hier hun Brussels lof of chicon. Witloof werd in 19e eeuw uitgevonden door een Brusselse chicoreikweker. Als je chicoreiwortels onder een laag zand verstopt, schiet er na een winter wit loof uit de wortel: witloof.

3. Van Praetlaan

Deze drukke verkeersas is het verlengde van de A12, die overgaat in de R21. Dat belooft niet veel goeds. Nochtans heeft deze as een mooi fietspad tussen de bomen, langs de tuinen van het Koninklijk Domein van Laken. Je hoort het autoverkeer op de achtergrond, maar de helling is lang vals plat en stevig. Ook in het Park van Laken kan je rustig fietsen en kuieren, zonder autoverkeer. De Van Praetlaan is vanaf nu dus niet meer enkel een verkeersas.

4. Klim van UZ Jette

De enige universiteitsafdeling die niet in Etterbeek gevestigd is, ligt in Jette. De geneeskunde-afdeling is hier gelegen. Het Universitaire Ziekenhuis kan op bepaalde momenten wat drukker zijn, toch rijdt het verkeer hier traag genoeg. De beklimming lijkt een beetje op de CRS-berg. Het parcours laveert over de parking, oprijlanen en geparkeerde wagens. Het is interessant en spannend.

5. Verlossingsstraat

In de uithoek van Anderlecht, voorbij de Brusselse Ring, vind je nog stukjes landbouwgebied. De Verlossingsstraat is gelegen in het gehucht Neerpede. De aanloop van de beklimming draagt ook deze naam. RSC Anderlecht heeft haar oefenterreinen ook in Neerpede. Hier was meer ruimte dan waar het stadion is gelegen. Hopelijk zorgen de kasseien voor verlossing.

6. Verrewinkelstraat

Ver verscholen in Ukkel ligt een mooie beklimming uit kasseien. De Verrewinkelstraat is bijzonder door het hoogteverschil. De klim zelf loopt tussen de huizen, over een spoorwegbrug en langs het kerkhof van Ukkel. Op de Kauwberg vind je meer hellingen met een zekere allure. Deze omgeving wordt opvallend minder aangedaan door wielertoeristen. Eigenlijk is dat een beetje jammer, want het is hier fijn fietsen.

7. Avenue des Statuaires

In de Beeldhouwerslaan fiets je een beeldkapper tegemoet. Op de top vind je het Koninklijk Meteorologisch Instituut also know as: KMI. Het KMI verzorgt het weer en zijn gegevens. Hier vanop een hoogte van 100 meter ben je in de buitenwijken van Ukkel. Deze Brusselse gemeente is rustig en toch stevig bebouwd. Laat je daar niet door afschrikken.

8. Van Kermdreef

Deze beklimming ligt in het Zoniënwoud. Vanuit de buitenwijken van Watermaal-Bosvoorde of Watermael-Boitsfort pour les francophones, klim je stevig. Onderweg steek je de spoorweg richting Wallonië over. De beklimming eindigt op een vijfarmenkruispunt midden in het bos. Het is hier prachtig. Of je hier gaat kermen van de pijn, is nog maar de vraag?

9. Buksboomstraat

Vanuit de Bezemhoek, zowat de grootste uithoek van Brussel, beklim je de Buksboomstraat. De eerste honderden meter gaan door een smalle straat met huizen. Nadien fiets je een kerkhof voorbij, om vervolgens alle rust in het Zoniënwoud te vinden. Het contrast met de Brusselse grootstad is groot. Geniet ervan.

10. Rood Klooster

Zoek je naar een parel van rust en liefelijkheid? Hier in deze vallei in Brussel ligt een prachtige beklimming, annex klooster. Het Rood Klooster in Oudergem heeft met zijn vijvers, moerassen en geweldig stukje natuur in pacht. Hier kan je heel het jaar door kunst en tentoonstellingen bewonderen. Maar vooral: kasseien, want zij vormen de rode draad van deze prachtige beklimming.

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s