Hittegolf en fietsen? Met deze 5 tips overleef je de hitte

Niet fietsen? Tijdens de zomermaanden is dat geen optie. De hitte kan soms ondraaglijk aanvoelen vanuit je luie zetel. Op de fiets valt het echter mee. Toch is fietsen in de hitte, zonder voorzorgsmaatregelen, behoorlijk gevaarlijk. Uitdrogen, oververhitten of verbranden. Het kan. Al deze factoren kunnen leiden tot uitputting, vermoeidheid en een verlies aan conditie. Blijf in topconditie door volgende tips.

1. Smeer genoeg zonnebrandcrème

Bescherm jezelf tegen de zon. Smeer zonnebrandcrème met een hoge factor. De impact van zonnestralen gaat ook verder dan je huid. Wanneer je je verbrandt, zal je lichaam meer vocht vragen. Net wanneer het al zo moeilijk is om gehydrateerd te blijven. Voorkom daarom beter dan dat je moet genezen. Leg de tube zonnebrandcrème in jouw helm, zodat je voor iedere rit alle risicozones goed insmeert. Vooral je nek, je oren en je gezicht verdienen de nodige aandacht en UV-bescherming.

2. Draag een helm en een petje

Bij warm weer heb je de neiging om je zoveel mogelijk te ontdoen van alle mogelijke kledingstukken. Minder kleding voelt beter aan. Zou je denken. Tijdens het fietsen, draag je beter wel een shirt met ondershirt. Dit reguleert de warmte beter. Nog belangrijker: draag een petje onder jouw helm. Dit zal geen opwarmend effect geven, integendeel. Het beschermt je tegen een zonneslag of een hitteslag.

3. Water, water en nog eens zout

Zorg voor genoeg water. Kraantjes.be geeft alle waterpunten in België weer. Combineer dit ook met dranken en voeding die elektrolyten bevatten: zoals natrium, kalium, magnesium, chloride en calcium. Zout of augurken bevatten natrium. Heel veel fruit bevat kalium. Bonen, bieten en spinazie zitten bomvol magnesium. Calcium krijg je binnen via melk, yoghurt of amandelen. Als je dit onderweg niet kan eten, kan je ook gewoon voedingssupplementen meenemen in tabletvorm. In veel sportdranken zitten ze standaard in.

4. Start vroeg of ga laat

In feite is het beter om de hitte van de dag te vermijden. Tussen 12u en 16u brandt de zon het stevigst. Om vijf, zes of zeven uur starten, is in de zomermaanden perfect mogelijk. Door vroeg te starten, kan je lichaam ook beter gewend geraken aan de hitte. Je start nog fris, bij fris weer. Wanneer de vroege ochtendrit de middag nadert, is je lijf al aangepast aan de toenemende hitte en zonnestralen. Laat je lichaam met andere woorden acclimatiseren.

5. Verfris jezelf onderweg en take it easy

Onder normale omstandigheden presteer je optimaal. Bij temperaturen boven de 25 graden à 30 graden spreken ze van een hittegolf. Niet iedereen kan hier goed tegen. Denk maar aan Sven Nys die top presteerde tijdens wintermaanden en heel wat minder tijdens de zomer. Jezelf onderweg verfrissen kan door water over je shirt te gieten. IJsblokjes klinken verleidelijk: maar doe ze in je bidon, niet onder je shirt. En vooral: relax, take it easy. Voor de meeste mensen ben je knettergek als je bij deze temperaturen op de fiets stapt. Dus nu al: chapeau!

Wil je meer lezen? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

2 Comments

  1. hey man,
    ik weet niet hoe wij de warmte op onze tocht naar cirque de gavernie hebben getrotseerd maar er waren weinig waterpunten.be in de pyreneen.
    groet uit holland.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s