Tijdens de eerste zondag van april zijn de ogen van de ganse wielerwereld gericht op de Ronde van Vlaanderen. Deze klassieker dokkert over Vlaamse wegen, tussen Antwerpen en Oudenaarde. De twee Scheldesteden worden met elkaar verbonden door een wirwar van lussen. Draaien en keren. Smalle wegen wisselen brede betonbanen af. Strak asfalt gaat over in brute kasseien. Deze wielerklassieker stelt lijf en leden op de proef.
Door de opeenvolging van kasseistroken en hellingen getooid in kasseien, lijkt het wegdek in de Vlaamse Ardennen enkel en alleen maar te bestaan uit deze aloude slecht lopende kinderkoppen. Deze klassieker zonder kasseien en met zoveel mogelijk asfalt is uiteraard ook mogelijk. Mij leek het bijzonder interessant om een parcours in dezelfde omgeving te maken, waarbij alle kasseien naar het achterplan werden verdreven. De hellingen blijven wel in het parcours. Het uitzicht en de omgeving blijven dezelfde.

Ik weet dat deze kasseien niet altijd even geliefd zijn bij alle wielertoeristen. Hun stijve koersfiets is niet geschikt voor het holderdebolder door elkaar geschut worden op de Paddestraat, Lippenhovestraat of Haaghoek. Deze lange kasseistroken uit het parcours weren, evenals de kasseihellingen zoals de Paterberg, de Muur van Geraardsbergen en de Koppenberg, is misschien de ziel van de regio wegnemen. Maar natuurlijk zijn de Vlaamse Ardennen veel meer dan deze kasseiwegen.
Ontdek hier het volledige parcours:
Starten doe je aan het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Via de Vlaamse Ardennendreef rijd je letterlijk de Vlaamse Ardennen in. De Achterberg is de eerste helling van in totaal zo’n 20 hellingen. De Ellestraat, Stokstraat, Rekelberg, Slijpstraat en de Eikenmolen zijn de eerste vijf hellingen van de dag. De Abdijstraat is de zijkant van de Muur van Geraardsbergen en ook het keerpunt op de route.
Dan volgt er een snelle aaneenschakeling van langere en hogere hellingen: Klaaie, Bergstraat en Lobe is een prachtig drieluik tussen Everbeek-Beneden en Everbeek-Boven. Via de Pottelberg op Henegouws grondgebied fiets je richting Ronse waar het zwaartepunt van het parcours ligt. De Fortuinberg, Dammekensstraat, Broeke, Fiertelmeers, Riekestraat en Karnemelkbeekstraat zijn stevige kuitenbijters. Via de afdaling van de Knokteberg fiets je even terug op Waals grondgebied.
De Horlitin en de zuidkant van de Kluisberg zijn zowat de laatste stevige hoogteverschillen. Na de afdaling van de Kluisberg fiets je in het hartland van de Ronde van Vlaanderen. Tussen Kwaremont en Zulzeke zie je de Oude Kwaremont en de Paterberg liggen. Deze laat je links liggen. De afdaling richting de Paterberg, de Middelloopstraat, vormt nu een mooie beklimming. De Kortekeer is de laatste beklimming van de dag. Via de brede N60 keer je in korte tijd terug naar Oudenaarde.
Uiteraard zullen er soms op kruispunten korte stukjes kassei voorkomen. Ook de betonplaten bollen iets minder dan het geruisloze asfalt. De bitumineuze voegvullingsmassa ontwijken, is echter onmogelijk. Dit is eigen aan de regio. Ook de Grote Markt van Oudenaarde, waar de start is gelegen, is in kasseien aangelegd. De start ligt het best in Oudenaarde. Ook Ronse of Geraardsbergen zijn perfect mogelijk. De route is via deze link te downloaden.
Geniet ervan zou ik zeggen.
