Met deze 7 tips geraak je vliegensvlug topfit

Time is money. Maar als er één ding niet met geld te kopen valt, is het jouw conditie. Doping werkt namelijk niet als je niet traint. Ook voedingssupplementen zijn lapmiddeltjes. De enige echte truc om sneller te rijden is: trainen, trainen, trainen. Maar jouw tijd efficiënt gebruiken, is noodzakelijk. We hebben niet allemaal het bestaan van een prof: slapen, eten, trainen, eten, slapen. Veelal slinkt onze trainingstijd door een drukke agenda, een druk sociaal leven en wie weet wat. Daarom: een aantal tips om jouw tijd zo goed mogelijk te besteden. Trucjes die ik ook toepas.

1. Varieer, wissel af en verander

Als je iedere keer hetzelfde rondje doet, aan dezelfde snelheid, met hetzelfde verzet, ga je daar op lange termijn niet beter van worden. Als je beter wil worden, moet je variëren. Gebruik het uurtje dat je vrij hebt om een sprinttraining in te lassen. Korte hevige versnellingen, op een viaduct of brug doen pijn, maar zetten jouw lichaam aan om letterlijk een versnelling hoger te gaan. Hierdoor ga je op korte tijd jouw hartslag en uithouding een enorme boost geven. De kracht en snelheid die je wint, is groot. De fitheid volgt vanzelf.

2. Recupereer ook voldoende!

Probeer deze korte intervaltrainingen ook te behouden voor de dagen waarop je wat minder tijd hebt. Als je een oververmoeid gevoel hebt, kan je kort en intensief wel beter vermijden. Het is dan raadzaam om te rusten. Want zoals Joop Zoetemelk zei: “De Tour wordt in bed gewonnen”. Voor een groot deel is dit absoluut waar. Overtraind geraken, gedemotiveerd zijn, futloos voelen,… zijn allemaal tekenen van een rust- en slaapgebrek. Geef je lijf de tijd om te recupereren.

3. Gebruik woon-werkverkeer efficiënt

Daarnaast kan je best ook variëren tijdens jouw uur. Verleg jouw limiet door niet op iedere brug of van lantaarnpaal tot lantaarnpaal vol te gaan, maar kies voor langere intermezzi. Ga een keer een kwartier voluit of van dorp tot dorp. Deze twee trainingssessies kan je perfect in jouw woon-werkverkeer integreren. Daar trap je veelal op hetzelfde tempo heen en weer. Gebruik het naar huis rijden als een moment aan jouw fitheid te werken. Dit is niets nieuws onder de zon. Dit is geen kernfysica. Dit werkt gewoon.

4. Werk met trapjes en in stapjes

Fitheid opbouwen gaat niet rechtlijnig. Fransen hebben daar een mooi spreekwoord voor: “il faut réculer pour mieux sauter!” Neem een stapje terug om beter te springen. De eerste tip komt bijgevolg weer ter sprake: varieer. In dit geval ga je na twee à drie weken meer rusten. Hierdoor herstelt je lichaam en zet je de geleverde arbeid om in fitheid. Je denkt dat je hierdoor achteruitgang boekt. Het tegendeel is waar. Ga na jouw weekje rust weer twee à drie weken opbouwend een stapje verder.

5. Stel een doel voorop

Wanneer je ergens naartoe werkt, trap je niet doelloos rond. Dit kan 50 km fietsen zonder stoppen zijn of een fietsreis. Je eerste 100 km-rit of de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen meerijden. Simpelweg genieten van jouw rit zonder veel asfalt te zien en meer uitzichten. Een doel vooropstellen is goed om jouw motivatie hoog te houden. Ook tijdens elke een rit een doel opstellen is gezond. Bepaal het verste punt van jouw rit dat je wil bereiken: een café, een col, een beklimming of nog beter: een vriend of familielid.

6. Gebruik niet alleen jouw fietsmomenten

Sporten is gezond. Fit op de fiets worden, kan ook door te lopen, te wandelen, de trap te nemen, situps te doen, hout kappen, de trap te nemen in plaats van de lift, boodschappen te voet te doen in plaats van met de wagen,… Jouw dagelijkse taken zoals koffiezetten, stofzuigen en het vuilnis buiten zetten, kunnen ook korte workouts worden. Fit worden en fit blijven, kan door deze kleine bewustwording toe te passen.

7. Houd je trainingsgegevens bij

Neen, je hoeft daarbij niet zo’n maniakale cijferaar te worden als ik, door iedere rit te noteren in een boekje. Je ritten bijhouden via de app Strava toont jouw vorderingen en verbeteringen. Je kan week-, maand- en jaaroverzichten bekijken en jouw hartslag, snelheid, hoogtemeters, afstand,… analyseren. Dit hoeft geen kernfysica te worden om te beseffen of je vooruitgang boekt of niet. Hiermee kan je ook segmenten gebruiken om jezelf te meten met anderen.

Kortom: varieer in afstand, tijd en intensiteit. Rust genoeg en keep that motivation high!

Wil je meer lezen? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s